Strona 248 z 254 PierwszyPierwszy ... 148198238246247248249250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 471 do 2 480 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    ...Przyjmuje się 3-krotną stawkę ZPAF...
    Jest to gdzieś zapisane czy 'zwyczajowo' się przyjmuje? Pytam bo wujek Gugel ma dzisiaj strajk
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Zwyczajowo.
    Można oczywiście zarządać miliona dolarów, jak ktoś ma ochote. Kwestia tylko dostosowania swoich życzeń do rzeczywistości.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

dinderi prawdę mowi. Standard to stawka x3. Z tym ze niekoniecznie wg cennika ZPAF. Jeżeli sprzedajesz zdjęcia regularnie to możesz zastosować swoją stawkę. Jak nie bedą płacić to idź do prawnika. Z tego co wiem ostatnio za jedna fotkę umieszczona w internecie (na papierze to jeszcze drożej) polski reporter dostał 6000 zł.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nippy Zobacz posta
    Sami jesteśmy temu winni, ponieważ przyzwyczajamy naszych klientów do darmowych zdjęć, w zamian za publikację lub zaprezentowanie zdjęć w portfolio lub robimy je za symboliczną złotówkę. Jeżeli klient ma możliwość otrzymania zdjęć za darmo w jakości, która go zadowala, to chyba nie będzie płacił komuś 1000 zł. Zmieńmy naszą politykę, to i zmieni się podejście klientów - nie będą mieli wyboru To tylko teoretyzowanie, w praktyce i tak zawsze znajdzie się ktoś, kto zrobi za darmo.
    Po części tak, a z drugiej strony spora część z nich często woli gorsze zdjęcia a za darmo.
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Jest to gdzieś zapisane czy 'zwyczajowo' się przyjmuje? Pytam bo wujek Gugel ma dzisiaj strajk
    Nie zwyczajowo, tylko w ustawie o prawach autorskich jest taki zapis
    Podpisy kłamią

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    Nie zwyczajowo, tylko w ustawie o prawach autorskich jest taki zapis
    Możesz podać nr artykułu i paragrafu?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Art. 79 ust. 1, pkt. 3b
    Podpisy kłamią

Domyślnie

Witam po raz kolejny

Znalazłem się pierwszy raz w takiej sytuacji, więc pozwolę sobie zapytać na forum, co powinienem zrobić.

Robiłem relację fotograficzną z KJSu (rajd). Po wszystkim dostałem informację od organizatora, że potrzebowałby zdjęcia z widocznym logo sponsora i czy mogę mu takie zdjęcia podesłać. Zrobiłem miniaturki, poinformowałem o cenie (15zł/sztukę) i napisałem, żeby odpisał , które zdjęcia mu się podobają, to załatwimy sprawę od strony finansowej i wyślę my high-res. Oczywiście po mailu, gdzie wysłałem miniatury cisza.
    Któregoś dnia tknęło mnie fotograficzne przeczucie i wszedłem na stronę sponsora imprezy, a tam co? Oczywiście - moje zdjęcia, bez podpisu, bez logo, bez jakiejkolwiek informacji, kto zdjęcia wykonał. Wszystko sobie zabezpieczyłem, zrobiłem zarówno screeny, jak i pobrałem całą stronę na dysk komputera. Napisałem maila do organizatora ze srogim opie***lem i napisałem, że w takim wypadku cena 15zł/sztukę jest już nieaktualna i podałem najniższą cenę z cennika zpafu, czyli 100zł/zdjęcie.

Pytanie do Was: co zrobić, jeżeli delikwent nie zapłaci, a wykorzystał na stronie 11 zdjęć mojego autorstwa? Pozdrawiam i liczę na pomoc z Waszej strony.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie chcę Cię martwić, same screeny, jak i zapamiętana zawartość strony nie wystarczy. Ja sam mogę dość szybko zrobić screen strony Timesa i włożyć tam swoje zdjęcie, a nawet zapamiętać dowolną stronę w ten sposób, żeby było tam moje zdjęcie.

Ale być może nei jest jeszcze za późno - notariusze oferują taką usługę jak potwierdzenie zawartości strony www (ktore jak wiadomo są dynamiczne, dziś zawierają to, jutro co innego).

Notariusz drukuje taką stronę na papierze i podpisuje, że niniejszym zaświadcza, że dnia tego i tego taki był stan faktyczny. I to jest papier, ktorym mozna straszyć, bo nawet sądy takie dowody respektują.

Domyślnie

Dzięki bombel, myślałem, że same screeny wystarczą.

Rozumiem, że słowo notariusz = dość duży koszt tego przedsięwzięcia. Orientujesz się może, ile taka usługa może kosztować?

Strona 248 z 254 PierwszyPierwszy ... 148198238246247248249250 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów