Strona 246 z 254 PierwszyPierwszy ... 146196236244245246247248 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 451 do 2 460 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Domyślnie

No właśnie wiem, że pewnie zostanę zlinczowany, ale dotychczas odbywało się to na zasadzie zdjęcia za podpis... :/

Ale postanowiłem z tym skończyć, gdyż Pan, który otrzymywał ode mnie zdjęcia już nawet przestał mnie informować, że używa ich np. na plakatach reklamujących imprezę motoryzacyjną, którą organizuje. Przeanalizowałem wszystko i podjąłem decyzję, że dość już tego. A nie chciałbym się zbłaźnić rzucając jakąś kwotę z kosmosu, dlatego chciałem poznać Waszą opinię - na ile takie zdjęcia mogę wycenić?

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakubkrys Zobacz posta
    No właśnie wiem, że pewnie zostanę zlinczowany, ale dotychczas odbywało się to na zasadzie zdjęcia za podpis... :/

Ale postanowiłem z tym skończyć, gdyż Pan, który otrzymywał ode mnie zdjęcia już nawet przestał mnie informować, że używa ich np. na plakatach reklamujących imprezę motoryzacyjną, którą organizuje. Przeanalizowałem wszystko i podjąłem decyzję, że dość już tego. A nie chciałbym się zbłaźnić rzucając jakąś kwotę z kosmosu, dlatego chciałem poznać Waszą opinię - na ile takie zdjęcia mogę wycenić?
    Strzeliłeś sobie w stopę.
    Ja bym zaproponował licencję na zdjęcia. Wątpie by się na to zgodził, skoro do tej pory dostawał foty za free. Dlatego też wydaje mi się, że nie ważne ile powiesz, gdyż raczej na to nie pójdize. Jednak pokaż klientowi cennik ZPAFu i zapytaj go o opinie. Ewentualnie się pożegnacie.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Domyślnie

A gdzie taki cennik znajdę? Bo ostatnio czytałem o nim, ale niestety odnośniki, które były na stronach są już nieaktywne.

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakubkrys Zobacz posta
    A gdzie taki cennik znajdę? Bo ostatnio czytałem o nim, ale niestety odnośniki, które były na stronach są już nieaktywne.
    tabela

info
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Domyślnie

Dziękuję bardzo.

Jeżeli będziecie zainteresowani, to po rozwiązaniu sprawy napiszę tutaj, co udało mi się załatwić.

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do wyceny potrzebny jest taki czynnik, jak nakład pracy/czasu. Fotkę samochodu możesz zrobić w 5 min, zgrać i dać klientowi. Możesz też taką fotę rzeźbić godzinę. Za to jest inna stawka. Napisz po krótce, jak wygląda Twoja praca, w jaki sposób robisz zdjęcia, ile czasu na nie poświęcasz? To pomoże w wycenie.

Domyślnie

A zatem z mojej strony wygląda to tak:
    - przeważnie robię zdjęcia w ruchu, zza barierek na torze, chociaż zdarzają się też zdjęcia w depo,
    - zdjęcia w ruchu wykonuję przy ustawieniach ISO 100, migawka 1/100 na preselekcji czasu (żeby auto było ostre, a otoczenie i koła samochodu były rozmyte),
    - z jednej imprezy wychodzi mi około 150-200 dobrych, ostrych zdjęć, z czego wybieram około 50-60 kadrów, które są najlepsze,
    - wspomniane 50-60 kadrów obrabiam w domu, zestaw Lightroom + Photoshop;

Zaś jeżeli chodzi o czas, noo to na imprezie spędzam od 5 do 8 godzin + przynajmniej drugie tyle w domu nad selekcją i obróbką.

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To ja za taką "imprezę" wziąłbym w granicach 1000 - 1400 zł.

Domyślnie

Wklejam link do galerii na Picassa, żebyś jeszcze mógł dokładnie zobaczyć, jak to wygląda. Imprezy, o których mówię to Track Day.

https://plus.google.com/u/0/photos/1...6186726/albums

Coś już napisał
    Miasto
    Lodzkie

Domyślnie

Wydaje mi się, że ceny są zróżnicowane. I nie małą rolę odgrywa tu region polski w jakim się pracuje. Gro osób stąd jest z W-wy a tam stawki są wyższe niż w małych miastach. Spróbuj (jeżeli zależy ci na współpracy) pogadać z gościem bo jak mu rzucisz cennik z ZPAFu może się trochę zdziwić biorąc pod uwagę dotychczasowe zasady. Dobrze jest też sporządzić umowę przy najbliższym zleceniu i w niej jasno określić w jakim zakresie może wykorzystać otrzymane prace. Jak to się mówi cięki papier chroni d...
    Ostatnio edytowane przez Mixas ; 01-05-2012 o 22:26

Strona 246 z 254 PierwszyPierwszy ... 146196236244245246247248 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów