Strona 28 z 29 PierwszyPierwszy ... 1826272829 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Nie prawda, jeśli będzie miał na stronie że oferuje to i tamto, to mu pociągną że ma działalność zorganizowaną i w sposób ciągły bo oferuje cały czas usługi. Jak będzie miał tylko galerie to mówi że prezentuje swoją twórczość i tylko czasami ktoś się zapyta czy nie zrobiłby mu takich zdjęć, więć on sporadycznie robi.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

to ja mam takie pytanie odnosnie dzialanosci foto - konkretnie ksiazki przychodow rozchodow badz innej formy. Jesli firma zarejestrowana jest w mieszkaniu, i powiedzmy mamy jeden komputer z oryginalnym oprogramowaniem, na ktorym obrabiamy zdjecia, to jest opcja aby miec w domu inny komputer stacjonarny, ktory ma na dysku co nie co nie do konca legalnego? Czy zakladajac firme w domu deklarujemy konkrtenie cos takiego ze to i to wchodzi w sklad "majatku" firmy? czy zmuszeni jestesmu miec wszystkie komputery z legalnym oprogramowaniem ?

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Idź na policję i zapytaj się czy jak ukradniesz część mebli do swojego domu, a zapłacisz tylko za te które wprowadzasz do firmy to cię nie posadzą...

Uzależniony

Domyślnie

A co za różnica czy na firmę czy nie, jeśli będzie to twoje to i tak masz problem

Bywalec Awatar Saapcio
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_foto Zobacz posta
    Czy zmuszeni jestesmu miec wszystkie komputery z legalnym oprogramowaniem ?
    Zawsze.
    Jak wejdzie (tfu, tfu) końtrol sprawdzająca legalność oprogramowania, zobaczą inne komputery w zasięgu wzroku to one już ich. Nie wiem dokładnie jak to może wyglądać w kwestii konsekwencji (prywatny-służbowy), ale bym uważał.
    ....C50E....C40D

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam a ja mam pytanie czy istnieje jakiś inny sposób na LEGALNE robienie zdjęć i zarabianie na nich nie zakładając firmy??/ Mowie oczywiście o legalnym odprowadzeniu podatku itp. Jest taka opcja czy nie ma ? średnio około 15 ślubów w roku

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fryzjerek Zobacz posta
    Witam a ja mam pytanie czy istnieje jakiś inny sposób na LEGALNE robienie zdjęć i zarabianie na nich nie zakładając firmy??/ Mowie oczywiście o legalnym odprowadzeniu podatku itp. Jest taka opcja czy nie ma ? średnio około 15 ślubów w roku
    Bez działalności znaczy się?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

tak bez działalności ale z odprowadzeniem podatku za zarobione pieniądze ?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fryzjerek Zobacz posta
    tak bez działalności ale z odprowadzeniem podatku za zarobione pieniądze ?
    No to tylko umowy o dzieło ale tu trzeba mieć świadomość, że jeśli to będziesz robił w sposób "stały i zorganizowany" to niestety mogą to zakwalifikować jako działalność gospodarczą ze wszystkimi nieprzyjemnymi tego konsekwencjami.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Lodzkie

Domyślnie

Przy czym przy umowie o dzieło twoi klienci, (patrz młodzi) muszą iść jeszcze jak już zapłacą za zdjęcia do skarbówki i zapłacić podatek (co jest śmieszne).

W miarę tanim sposobem jest rozliczenie na zasadzie karty podatkowej masz stałą kwotę w zależności od miejsca zamieszkania. Dodatkowo jeżeli równocześnie pracujesz możesz od tej kwoty odpisać sobie jeszcze 80% + podatek zdrowotny. Problem jest taki, że jeżeli wybierzesz taką formę są pewne ograniczenia w PKD, które musisz przestrzegać. Ogólnie jeżeli chodzi o fotografię bardzo trudno dostać rzetelne informację w US, każdy mówi co innego.
    Ostatnio edytowane przez Mixas ; 16-05-2012 o 21:52
    Do robienia zdjęć używam komórek...
    ... szarych.

Strona 28 z 29 PierwszyPierwszy ... 1826272829 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów