Strona 27 z 29 PierwszyPierwszy ... 172526272829 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strebor Zobacz posta
    o pacz tego nie wiedziałem, ale fakt w rękach tego pita nie maiłem. W art które czytałem raczej wskazywano ten sposób z pite rocznym, ale faktem jest że każdy US ma swoje widzimisie zalecałbym udanie się do swojego US i zapytanie ustne (co oczywiście nie jest wykładnią) a następnie wystąpienie o interpretację indywidualną.

Edit: Pisz odrazu o interpretację indywidualną, właśnie zauważyłem że nawet nie ma co pytać co innego powiedzieli mi parę lat temu w us (co prawda nie pamiętam dokładnie roku) a co innego w interpretacji indywidualnej z 2006 roku napisali. Co za kraj....

Edit2: łódź 2006 fotografia ślubna umowa o dzieło = pit-53, Katowice 2009 - można na pit 37, a wygląda na to że oba sposoby są prawidłowe bo pytający zadali różnie pytanie jeden czy należy rozliczać jak działalność art, a drugi czy należy to wykazać w zeznaniu rocznym.
    A trzecia interpretacja Poznań 2007 mówi o tym że należy założyc działalność gosp bo jest to działalność zarobkowa, czyli służąca osiąganiu zysków, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły, co oznacza, że jest to działalność przygotowana i uporządkowana oraz ma charakter powtarzalny.
    Nie musi mieć charakteru powtarzalnego. Przecież możesz mieć miesiąc czy 2 pomiędzy zleceniami, a co miesiąc nie będziesz przecież zawieszać i odwieszać działalności prawda? Wszystko zależy od tego ile tych ślubów w ciągu roku masz.

Ale jak to pięknie ująłeś co US to inna bajka :/ Mnie co do rozliczenia powiedziano np. żebym ujął to w zeznaniu rocznym i uregulował ewentualne niedopłaty podatku z tego tytułu.

Cytat Zamieszczone przez szybki-pl Zobacz posta
    Zawsze mozna powiedziec, ze zdjecia nie sa artystyczne;-) to tylko dokumentacja uroczystosci;-)
    Dzieki wielkie za pomoc. Moze jest ktos, kto rozlicza sie tylko w picie rocznym z umowy o dzielo?
    Send galaxy s
    Lepiej ująć zdjęcia jako działalność artystyczną bo masz wtedy 50% udział kosztów, a nie 20% jak przy umowie o dzieło.

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Nie musi mieć charakteru powtarzalnego. Przecież możesz mieć miesiąc czy 2 pomiędzy zleceniami, a co miesiąc nie będziesz przecież zawieszać i odwieszać działalności prawda? Wszystko zależy od tego ile tych ślubów w ciągu roku masz.

Ale jak to pięknie ująłeś co US to inna bajka :/ Mnie co do rozliczenia powiedziano np. żebym ujął to w zeznaniu rocznym i uregulował ewentualne niedopłaty podatku z tego tytułu.

Lepiej ująć zdjęcia jako działalność artystyczną bo masz wtedy 50% udział kosztów, a nie 20% jak przy umowie o dzieło.
    Napisałem jak to ujął US Poznań, i z rozmów z inspektorami kontroli z US-ów łódzkich wiem że stanowisko jest w wielu przypadkach takie że jeśli masz stronę z ofertą to znaczy, że działasz w sposób zorganizowany i ciągły. Dlatego lepiej jest wystąpić o interpretację indywidualną a odpowiednio przedstawiony stan faktyczny i nasze stanowisko w wielu przypadkach (pewnie ze wzgledu na lenistwo urzędników i niechęć do rozkładania sprawy na czynniki) powoduje uzyskanie interpretacji taką jak chcemy.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Dlaczego 50% skoro nie wyzbywam się praw autorskich??

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

bo jeśli dzieło spełnia przesłanki utworu artystycznego w rozumieniu ustawy o prawach autorskich jako twórcy przysługują 50% k.u.p
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Domyślnie

Czy naprawdę nie ma nikogo kto podpisuje umowę o dzieło i odprowadza od tego podatek?? Wszyscy są na działalności??
    Co do indywidualnej interpretacji to wole żeby US nie zaczął się mną interesować

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Pewnie nie dotyczy to wszystkich, ale wielu bez dg robi na szaro, ci co podpisują umowy i rozliczają podatek w większości zapewne na podstawie ustnej info z US bądź po przeczytaniu kilku art w necie rozliczają to w picie rocznym jako pozostałe przychody (bo na takie rozwiązanie wskazuje większość art). Nie wielu ludziom chce się czytać interpretacje w tym temacie, ja wczoraj szukając info na temat pita 53 trafiłem na 3 różne interpretacje plus dodałem jeszcze to co dowiedziałem się od urzędników z działów kontroli us-ów.
    Niestety mamy nieprecyzyjne prawo podatkowe i albo podejmujesz ryzyko i działasz na podstawie artykułów prasowych lub ustnego info z US albo piszesz interpretację i masz względny spokój (chociaż jeśli w zapytaniu napiszesz o sporadycznych zleceniach to i tak mogą później kwestionować tę sporadyczność i chcieć podciągnąć po DG)
    Ostatnio edytowane przez Strebor ; 24-04-2012 o 11:31

Domyślnie

Jak wykonam 3 śluby w ciągu roku to nie ma tu mowy o jakiejkolwiek ciągłości. Zmartwiło mnie tylko posiadanie strony internetowej bo ów posiadam. Lepiej odprowadzić podatek choćby nieprawidłowo niż mają się dowiedzieć o nielegalnej działalności np. od życzliwego kamerzysty ale to moje zdanie

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Pewnym wyjściem z sytuacji jest nieumieszczanie oferty na takiej stronie (wtedy możesz mówić że jest to tylko przedstawianie Twoje twórczości radosnej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strebor Zobacz posta
    Pewnym wyjściem z sytuacji jest nieumieszczanie oferty na takiej stronie (wtedy możesz mówić że jest to tylko przedstawianie Twoje twórczości radosnej)
    I to jest jakieś wyjście. Już usuwam:-)

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Po prostu cen nie podawaj i wszystko powinno grać

Strona 27 z 29 PierwszyPierwszy ... 172526272829 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów