Zamieszczone przez
Strebor
o pacz tego nie wiedziałem, ale fakt w rękach tego pita nie maiłem. W art które czytałem raczej wskazywano ten sposób z pite rocznym, ale faktem jest że każdy US ma swoje widzimisie zalecałbym udanie się do swojego US i zapytanie ustne (co oczywiście nie jest wykładnią) a następnie wystąpienie o interpretację indywidualną.
Edit: Pisz odrazu o interpretację indywidualną, właśnie zauważyłem że nawet nie ma co pytać co innego powiedzieli mi parę lat temu w us (co prawda nie pamiętam dokładnie roku) a co innego w interpretacji indywidualnej z 2006 roku napisali. Co za kraj....
Edit2: łódź 2006 fotografia ślubna umowa o dzieło = pit-53, Katowice 2009 - można na pit 37, a wygląda na to że oba sposoby są prawidłowe bo pytający zadali różnie pytanie jeden czy należy rozliczać jak działalność art, a drugi czy należy to wykazać w zeznaniu rocznym.
A trzecia interpretacja Poznań 2007 mówi o tym że należy założyc działalność gosp bo jest to działalność zarobkowa, czyli służąca osiąganiu zysków, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły, co oznacza, że jest to działalność przygotowana i uporządkowana oraz ma charakter powtarzalny.