Czy u was urząd skarbowy wymaga prowadzenia zeszytu dziennej sprzedaży? Dzwoniła do mnie kobieta z mojego US i prosiła o to, żebym podał jej mój dzienny utarg. Mówię jej, że jestem na karcie podatkowej, że nie jestem Vat-owcem, że prowadzę działalność, która nie generuje dużych zysków i jest raczej sezonowa. Ona mi jakieś tam ustawy przytacza, że niby muszę prowadzić taki dziennik sprzedaży. Wy też macie taki problem z US?
Ostatnio edytowane przez briho ; 10-08-2011 o 10:21
Witam, z góry przepraszam za kolejne pytania tego typu ale im dłużej czytam tym mam większy mętlik w głowie. Chodzi mi o wysokość wszystkich opłat przy rozpoczęciu działalności fotograficznej, z nastawieniem na śluby. Forma opodatkowania to karta podatkowa, miasto powyżej 50 tysięcy. Nie pracuję nigdzie a chciałbym zacząć legalnie się reklamować. Wg http://www.pit.pl/att//przepisy/karta-podatkowa2012.pdf poz. 90 to wysokość podatku wyniesie mnie 271 zł ale jak jest odliczeniem stawki za ubezpieczenie zdrowotne? Prosiłbym aby ktoś łopatologicznie napisał ile co miesiąc będę mieć różnych opłat. Z góry bardzo dziękuję.
Co to znaczy różnych opłat? Będziesz musiał płacić przede wszystkim ZUS i podatek. ZUS-u przez pierwsze dwa lata będziesz płacił ok. 400 zł/m-c. Z kartą podatkową to jest tak, że od tych 271 zł odliczasz co miesiąc 7,75% podstawy składki na ubezpieczenie zdrowotne. Obecnie podstawa składki wynosi 2828,31 zł. 7,75% z tego = 219,19. Czyli od 271 zł odejmujesz 219,19. Wychodzi 51,81 zł. To jest kwota podatku, którą będziesz płacił co miesiąc.
Podpisuje umowe o dzieło z parą młodą.
Czy wypelniac pit 53 i wplacac do US podatek co miesiac. jak to ujac w zeznaniu rocznym,jaki pit?
A moze ujac w picie rocznym jako dzialalnosci wykonywana osobiscie bez zbednego biegania co miesiac.
Send Galaxy S
pit-53 ?! przecież to pit dla pracujących za granicą, nie wiem jak na to wpadłeś.
Możesz to ująć jak napisałeś w picie rocznym. Ale jesli będą to znaczące kwoty możesz zostać skontrolowany pod kontem czy nie nosi to znamion działalności gospodarczej.
Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie
o pacz tego nie wiedziałem, ale fakt w rękach tego pita nie maiłem. W art które czytałem raczej wskazywano ten sposób z pite rocznym, ale faktem jest że każdy US ma swoje widzimisie zalecałbym udanie się do swojego US i zapytanie ustne (co oczywiście nie jest wykładnią) a następnie wystąpienie o interpretację indywidualną.
Edit: Pisz odrazu o interpretację indywidualną, właśnie zauważyłem że nawet nie ma co pytać co innego powiedzieli mi parę lat temu w us (co prawda nie pamiętam dokładnie roku) a co innego w interpretacji indywidualnej z 2006 roku napisali. Co za kraj....
Edit2: łódź 2006 fotografia ślubna umowa o dzieło = pit-53, Katowice 2009 - można na pit 37, a wygląda na to że oba sposoby są prawidłowe bo pytający zadali różnie pytanie jeden czy należy rozliczać jak działalność art, a drugi czy należy to wykazać w zeznaniu rocznym.
A trzecia interpretacja Poznań 2007 mówi o tym że należy założyc działalność gosp bo jest to działalność zarobkowa, czyli służąca osiąganiu zysków, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły, co oznacza, że jest to działalność przygotowana i uporządkowana oraz ma charakter powtarzalny.
Ostatnio edytowane przez Strebor ; 24-04-2012 o 00:38
Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie
Zawsze mozna powiedziec, ze zdjecia nie sa artystyczne;-) to tylko dokumentacja uroczystosci;-)
Dzieki wielkie za pomoc. Moze jest ktos, kto rozlicza sie tylko w picie rocznym z umowy o dzielo?
Send galaxy s
Ostatnio edytowane przez szybki-pl ; 24-04-2012 o 00:28
coś mi się z odświerzaniem pokićkało i po twoim poście edytowałem jeszcze mój więc doczytaj.
Fakt aby to była dz.artystyczna muszą być spełnione pewne przesłanki z ust o prawie autorskim łatwo obalić artyzm ślubnej.
Ostatnio edytowane przez Strebor ; 24-04-2012 o 00:41