Strona 26 z 29 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez silver Zobacz posta
    Witam,
    Zastanawiam się nad założeniem własnej działalności, czytam wasze posty i tak nie mogę się zdecydować czy karta podatkowa czy ryczałt.
    Nie wiem czy to coś daje czy przeszkadza ale jestem studentem. Mam portfolio fotograficzne, ale nie jest jeszcze nie ślubne, dlatego chciałbym zacząć na ślubach (za nie duże pieniądze) ale legalnie tzn ze muszę mieć własna działalność.
    Jaką formę płacenia podatków wybrać na starcie? tzn jeśli w miesiącu nie będę miał żadnego zlecenia (jestem pesymistą) to co zrobić aby w takiej sytuacji nie ponosić kosztów? albo je jak najbardziej zminimalizować? o ile dobrze rozumiem to i na karcie i ryczałcie co miesiąc musimy odprowadzać podatek tak ?
    a)Jak się znasz na księgowości to zasady ogólne.
    b)Jak się nie znasz to karta podatkowa.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Domyślnie

Czy u was urząd skarbowy wymaga prowadzenia zeszytu dziennej sprzedaży? Dzwoniła do mnie kobieta z mojego US i prosiła o to, żebym podał jej mój dzienny utarg. Mówię jej, że jestem na karcie podatkowej, że nie jestem Vat-owcem, że prowadzę działalność, która nie generuje dużych zysków i jest raczej sezonowa. Ona mi jakieś tam ustawy przytacza, że niby muszę prowadzić taki dziennik sprzedaży. Wy też macie taki problem z US?
    Ostatnio edytowane przez briho ; 10-08-2011 o 10:21

Domyślnie

Witam, z góry przepraszam za kolejne pytania tego typu ale im dłużej czytam tym mam większy mętlik w głowie. Chodzi mi o wysokość wszystkich opłat przy rozpoczęciu działalności fotograficznej, z nastawieniem na śluby. Forma opodatkowania to karta podatkowa, miasto powyżej 50 tysięcy. Nie pracuję nigdzie a chciałbym zacząć legalnie się reklamować. Wg http://www.pit.pl/att//przepisy/karta-podatkowa2012.pdf poz. 90 to wysokość podatku wyniesie mnie 271 zł ale jak jest odliczeniem stawki za ubezpieczenie zdrowotne? Prosiłbym aby ktoś łopatologicznie napisał ile co miesiąc będę mieć różnych opłat. Z góry bardzo dziękuję.

Domyślnie

Co to znaczy różnych opłat? Będziesz musiał płacić przede wszystkim ZUS i podatek. ZUS-u przez pierwsze dwa lata będziesz płacił ok. 400 zł/m-c. Z kartą podatkową to jest tak, że od tych 271 zł odliczasz co miesiąc 7,75% podstawy składki na ubezpieczenie zdrowotne. Obecnie podstawa składki wynosi 2828,31 zł. 7,75% z tego = 219,19. Czyli od 271 zł odejmujesz 219,19. Wychodzi 51,81 zł. To jest kwota podatku, którą będziesz płacił co miesiąc.

Domyślnie

Podpisuje umowe o dzieło z parą młodą.
    Czy wypelniac pit 53 i wplacac do US podatek co miesiac. jak to ujac w zeznaniu rocznym,jaki pit?
    A moze ujac w picie rocznym jako dzialalnosci wykonywana osobiscie bez zbednego biegania co miesiac.

Send Galaxy S

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

pit-53 ?! przecież to pit dla pracujących za granicą, nie wiem jak na to wpadłeś.
    Możesz to ująć jak napisałeś w picie rocznym. Ale jesli będą to znaczące kwoty możesz zostać skontrolowany pod kontem czy nie nosi to znamion działalności gospodarczej.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strebor Zobacz posta
    pit-53 ?! przecież to pit dla pracujących za granicą, nie wiem jak na to wpadłeś.
    Możesz to ująć jak napisałeś w picie rocznym. Ale jesli będą to znaczące kwoty możesz zostać skontrolowany pod kontem czy nie nosi to znamion działalności gospodarczej.
    Okazuje sie , ze nie tylko. Dzialalnosc artystyczna tez jest pod to podpieta. Wiele US interpretuje zdjecia slubne jako dzialalnosc arytystyczna.

Sent galaxy s

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

o pacz tego nie wiedziałem, ale fakt w rękach tego pita nie maiłem. W art które czytałem raczej wskazywano ten sposób z pite rocznym, ale faktem jest że każdy US ma swoje widzimisie zalecałbym udanie się do swojego US i zapytanie ustne (co oczywiście nie jest wykładnią) a następnie wystąpienie o interpretację indywidualną.

Edit: Pisz odrazu o interpretację indywidualną, właśnie zauważyłem że nawet nie ma co pytać co innego powiedzieli mi parę lat temu w us (co prawda nie pamiętam dokładnie roku) a co innego w interpretacji indywidualnej z 2006 roku napisali. Co za kraj....

Edit2: łódź 2006 fotografia ślubna umowa o dzieło = pit-53, Katowice 2009 - można na pit 37, a wygląda na to że oba sposoby są prawidłowe bo pytający zadali różnie pytanie jeden czy należy rozliczać jak działalność art, a drugi czy należy to wykazać w zeznaniu rocznym.
    A trzecia interpretacja Poznań 2007 mówi o tym że należy założyc działalność gosp bo jest to działalność zarobkowa, czyli służąca osiąganiu zysków, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły, co oznacza, że jest to działalność przygotowana i uporządkowana oraz ma charakter powtarzalny.
    Ostatnio edytowane przez Strebor ; 24-04-2012 o 00:38
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Domyślnie

Zawsze mozna powiedziec, ze zdjecia nie sa artystyczne;-) to tylko dokumentacja uroczystosci;-)
    Dzieki wielkie za pomoc. Moze jest ktos, kto rozlicza sie tylko w picie rocznym z umowy o dzielo?
    Send galaxy s
    Ostatnio edytowane przez szybki-pl ; 24-04-2012 o 00:28

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

coś mi się z odświerzaniem pokićkało i po twoim poście edytowałem jeszcze mój więc doczytaj.

Fakt aby to była dz.artystyczna muszą być spełnione pewne przesłanki z ust o prawie autorskim łatwo obalić artyzm ślubnej.
    Ostatnio edytowane przez Strebor ; 24-04-2012 o 00:41

Strona 26 z 29 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów