Dla moich zdjec nie ma znaczenia co ktos wbil sobie do glowy o uzytkownikach leiki
Poprostu mierzi mnie jak widze na naszych forach stereotyp lajkaz= snob
Bo w wiekszosci przypadkow taka opinia opiera sie na cenie i niewiedzy
Wystarczy sie przejsc w weekend na stare miasto czy inne turystyczne miejsce
I zobaczyc ilu osobom firmy wcisnely lustrzanki cyfrowe I pomyslec ile z tych aparatow jest naprawde potrzebne ich wlascicielom
mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl
No to jest rzecz która chciałem dopisać ale wyszedłem z domu. Dzięki tym wszystkim snobom, firma ma dukaty na research, a i nie musi oszczędzać na produkcji. Inne firmy na 100% mogą tylko tego im zazdrościć.
I pod tym względem snoby mi nie przeszkadzają wcale. Ale wkurza, że raz na jakiś czas ktoś zarzuci snobizm mojej osobie patrząc na całość ogólnie. Wkurza tez to, ze wszystko tyle kosztuje. Chętnie bym te pieniądze wydał na inne cele.
Co do monochrome to ja nie rozumiem tej ceny w odniesieniu do ceny M9. Moim zdaniem cena nie powinna być wyższa pod M9. Logiczne byłoby dać 80% wartości M9, ale wiecej? Tylko jeżeli to limitowana linia jest, a chyba nie jest?
Co do potwierdzenia ostrosci, kompletnie nie odczuwam potrzeby tego, a ostrze na pełnych dziurach bardzo często. Kilka zdjęć nie zrobiłem - prawda, ale potwierdzenie by mi niepokojów, bo i tak zabrakloby czasu ruch ręka. Tak więc zdjęcia których nie zrobiłem/nie wyszły to takie gdzie po prostu AF byłby bardzo przydatny. Na szczęście takich zdjęć było łącznie z 10 na kilka tysięcy wykonanych. Not a big deal.
Kilka zdjęć pewnie w punkt tez nie trafiłem, ale odsetek na bank mam niższy niż przestrzelonych zdjęć z Canona.
Wizjer jest doskonały w M9. Uzywalem kilku dalmierzy i żaden nie był dla mnie tak czytelny jak ten z M9.
Jeśli chodzi o LCD. To prawdę mówiąc pomysł na calkowity jego brak jest niezły. Jeśli dzięki temu korpus byłby tak chudy jak z M6 to bym sie zdecydował!
Z trzech powodów:
- aktualny LCD jest beznadziejny i frustruje.
- mniejsze zużycie baterii
- ciagle mam problem z dobrym mierzeniem światła spotem. Muszę poprawki wprowadzać po histogramie/zdjęciu a najczęściej używam przez to nastaw manualnych zamiast priorytety przyslony. Jakby LCD nie było to pewnie w 2 dni nauczyły. Sie perfekcyjnie mierzyć światło spotem
A wygląd to rzecz gustu. X1 nie podoba mi sie wcale, X100 było ładne do momentu jak nie postawiłem M9 obok. Leica to najpiękniejszy aparat moim zdaniem. Ale możesz mieć swoje![]()
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-05-2012 o 20:48
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
mario: ale, że ośmielę się spytać: co nam do tego? istnieją różnego rodzaju stereotypy, niektóre w jakiś sposób nas dotykają (Ciebie, mnie...każdego) i co z tego? Leica jednemu się będzie kojarzyła ze snobami, a drugiemu z aparatami używanymi przez wybitnych fotografów. To jak dwie strony tej samej monety![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Ostatnio edytowane przez allxages ; 12-05-2012 o 20:51
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner