Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 125

Wątek: Ostrość zdjęć RAW - trochę wątpliwości

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Nie Ja bardzo rzadko wyostrzam zdjęcia, chyba ze przy zmniejszaniu.
    Nie do końca.
    Wyostrzasz każde zdjęcie wołane z RAW, z automatu. Chyba, że za każdym razem przesuwasz suwak wyostrzenia w LR na 0.
    Każdy RAW jest automatycznie wyostrzany, aby zniwelować lekkie rozmydlenie, jakie daje filtr zamontowany na matrycy. Dzieje się to w programie bez ingerencji operatora.
    Jeśli zdjęcia kolegi sa nieostre w RAW tak samo jak w JPG na wszystkich obiektywach to trzeba się zastanowic czy:
    - nie ma problemu z AF w puszce
    - problemu nie ma, a ocena kolegi wynika z braku obycia z tematem (może byś wrzucił jakies zdjęcia do porównania?)
    - monitor kolegi, na którym pracuje nie wykazuje defektów (równiez na poziomie kabli i wtyczek)

Reasumując, wrzuć jakiś sampelek w pełnej rozdzielczości, bo inaczej to wróżymy z fusów.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamilwojcik Zobacz posta
    Bardziej niż kolorostyki etc., mój wątek dotyczy jednak ostrości zdjęć.
    Pokaż zdjęcia, bo teraz to nie wiemy czy obiektyw masz mydlany, czy punkt ostrości jest tam, gdzie powinien czy (za przeproszeniem) po prostu nie zdziwiasz.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Nie do końca.
    Wyostrzasz każde zdjęcie wołane z RAW, z automatu. Chyba, że za każdym razem przesuwasz suwak wyostrzenia w LR na 0.
    Racja, ale kolega Kamil odpala zdjęcia w tym samym programie, więc stwierdzenie "nie wyostrzam" nie jest nie prawdziwe. Ja tego wyostrzaniem z technicznego punktu widzenia bym nie nazwał bo suwak z ostrością pozostaje bez zmian

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Racja, ale kolega Kamil odpala zdjęcia w tym samym programie, więc stwierdzenie "nie wyostrzam" nie jest nie prawdziwe. Ja tego wyostrzaniem z technicznego punktu widzenia bym nie nazwał bo suwak z ostrością pozostaje bez zmian
    Oczywiście, trzeba się tylko zgodzic. Pomyslałem jednak, że warto zwrócic uwagę ta ten niuans, z racji, że tak by chyba się godziło.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

No ja RAWów nie ostrzę tylko wstępnie TIFFy wyplute z LR i dopieszczam we Photoshopie makrem Janusza albo jak jest OK to poprostu generuje JPGa z LR na średnim ostrzeniu. Suwaczek ostrzenia RAWa mam zawsze na zero. Kiedyś lekko podostrzałem na RAWie i dodatkowo na końcowym jpg wyplutym z LR ale czasami zdjęcia były przeostrzone więc bezpieczniej mi zrobić zero na RAwie, średnio na generowanym JPG lub TIFF plus dopieszczanie w PS.

Zresztą przy 90% krajobrazów czy reporterki jak mam drukować zdjęcia, to ostrzenie na papier w LR w zupełności załatwia sprawę. Zdjęcia na papierze wyglądają praktycznie jak te na kompie z ostrzeniem 'średnim na monitor'.
    Ostatnio edytowane przez flankerp ; 12-04-2012 o 14:12
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wieczorem wrzucę *.CR2 do oceny ostrości.
    Być może przesadzam, bo zauważyłem, że z reguły lubię bardziej doostrzone zdjęcia, ale nie zaszkodzi mi skonfrontować to z tymi, którzy mają duże większe doświadczenie w pracy z plikami RAW.
    Dodam, że jestem zadowolony z końcowego efektu wywołania zdjęcia, ale dopiero po zmniejszeniu fotki powiedzmy do 900x600 oraz zastosowaniu Smart Sharpen z promieniem 0.2-0.3 w PS.
    W pracy z fotkami nie chciałbym natomiast wychodzić poza Lightroom i tu już się zaczynają schody. Na widoku FILL (23'' monitor) fotki są nieostre, ostrzenie w LR też jakoś za bardzo mi nie odpowiada. Może po prostu przywykłem do oglądania fotek w rozdzielczości poniżej 1000x..., a że po pomniejszeniu często fotkę się jeszcze doostrza, to widok zdjęcia w oknie LR na dość dużym monitorze nie jest już tak atrakcyjny, co jest już przecież logiczne.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamilwojcik Zobacz posta
    Na widoku FILL (23'' monitor) fotki są nieostre
    Ostrość ocenia się wyłącznie w skali 100% lub w docelowym rozmiarze (po przeskalowaniu z odpowiednim algorytmem).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ostrość ocenia się wyłącznie w skali 100% lub w docelowym rozmiarze (po przeskalowaniu z odpowiednim algorytmem).
    Czyli nie ma szans na wyświetlanie zdjęć w Library korzystając z widoku Fill, tak żeby zdjęcia wyglądały na idealnie wyostrzone?

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Czyli nie ma szans na wyświetlanie zdjęć w Library korzystając z widoku Fill, tak żeby zdjęcia wyglądały na idealnie wyostrzone?
    Generalnie im bardizej zmniejszone tym będą się wydawały ostrzejsze (oczywiście zależy to od algorytmu zmniejszania, ale większość systemowych viewerów radzi sobie bez problemowo.

Jeżeli zdjęcia oglądane na monitorze nie są ostre, to moim zdaniem AF aparatu nie trafia albo BF/FF masz na obiektywie... ewentualnie jesteś przewraźliwiony...

Zrób testy na mocno przymkniętej przysłonie do 11 i na pełnej dziurze. Jeżeli na 11 jest nieostre to masz coś nie tak. Zrób .jpg na ustawieniu manualnym i wyłącz wszelkie wspomagacze (PictureStyule ustaw na Natural) WB na chmurkę, znajdż obiekt w miarę regularny o prostej płaszczyźnie i sfotografuj go na tle z czymś innym obok, aby było widać róźnice w AF (oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest tablica testowa, ale czasem łątwiej po prostu ustawić np. dwie bateryjki obok siebie (jedna trochę z tył) na jednolitym tle.
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przykład jpega po wywołaniu z raw: http://dl.dropbox.com/u/3871932/IMG_0158.jpg
    Ostrość zwiększona w PS (Smart Sharpen). Niestety wg mnie lewa strona zdjęcia technicznie kuleje po takim ostrzeniu, natomiast Zamek jest ostry tak, jakbym chciał, żeby wychodził z aparatu bez ostrzenia w PS. Albo faktycznie jestem przewrażliwiony :/

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów