Pokaż wyniki od 1 do 10 z 125

Wątek: Ostrość zdjęć RAW - trochę wątpliwości

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi

Po wybraniu stylu Adobe w Camera Calibration obraz był chyba jeszcze bardziej wypłowiały i ciemniejszy niż na podglądzie zdjęcie w Lightroomie podczas importu. Spróbuję natomiast skorzystać z przytoczonych przez Was presetów i pluginów, żeby zaoszczędzić trochę czasu.

Bardziej niż kolorostyki etc., mój wątek dotyczy jednak ostrości zdjęć. Generalnie chodzi mi o to, że fotografując w RAW obraz jest na tyle mydlany, że właściwie nie widzę różnicy w jakości poszczególnych obiektywów (pomijając wszystkie inne właściwości obrazu i wady optyczne, a skupiając się jedynie na ostrości). Jeśli właściwością formatu RAW jest brak odpowiedniej ostrości, gdyż obraz nie jest w żaden sposób przetworzony, to jak poszczególne obiektywy mogą konkurować ze sobą jeśli chodzi o ostrość obrazu, jeśli i tak każdy obraz trzeba wyostrzyć w procesie postprodukcji, a przede wszystkim można to robić aż do osiągnięcia pożądanego efektu (oczywiście jeśli ostrość surowego obrazu jest w granicach rozsądku).

Kupując nowy, lepszy obiektyw spodziewałem się przede wszystkim wzrostu ostrości zdjęć, ale jedak trudno dostrzec jej na surowych RAW-ach. Pozostałem więc z wrażeniem, że mogłem używać "gorszego" obiektywu, a zdjęcie potem bardziej doostrzać w postprodukcji. Oczywiście efekt byłby może bardziej sztuczny, ale mimo wszystko wciąż przyzwoity.

Rozumiem więc, że KAŻDA fotografia, zrobiona choćby najdroższymi/najlepszymi obiektywami i wyjęta z najdroższych korpusów będzie ZAWSZE wymagała ostrzenia, a te wszystkie efektowne fotografie z "zyletkową" ostrością, które można oglądać choćby np. na plfoto są po procesie wyostrzania?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Mikol Zobacz posta
    Pokaż tego rawa i będzie więcej wiadomo, czy to szkło mydlane czy nie wyostrzony raw czy jeszcze coś, spróbuj wywołać też w DPP jak już tam nie będzie ostro to już nigdzie nie będzie
    Ok, wrzucę wieczorem.
    Ostatnio edytowane przez kamilwojcik ; 12-04-2012 o 11:59 Powód: Automerged Doublepost

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamilwojcik Zobacz posta
    Rozumiem więc, że KAŻDA fotografia, zrobiona choćby najdroższymi/najlepszymi obiektywami i wyjęta z najdroższych korpusów będzie ZAWSZE wymagała ostrzenia, a te wszystkie efektowne fotografie z "zyletkową" ostrością, które można oglądać choćby np. na plfoto są po procesie wyostrzania?
    Nie Ja bardzo rzadko wyostrzam zdjęcia, chyba ze przy zmniejszaniu.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Nie Ja bardzo rzadko wyostrzam zdjęcia, chyba ze przy zmniejszaniu.
    Nie do końca.
    Wyostrzasz każde zdjęcie wołane z RAW, z automatu. Chyba, że za każdym razem przesuwasz suwak wyostrzenia w LR na 0.
    Każdy RAW jest automatycznie wyostrzany, aby zniwelować lekkie rozmydlenie, jakie daje filtr zamontowany na matrycy. Dzieje się to w programie bez ingerencji operatora.
    Jeśli zdjęcia kolegi sa nieostre w RAW tak samo jak w JPG na wszystkich obiektywach to trzeba się zastanowic czy:
    - nie ma problemu z AF w puszce
    - problemu nie ma, a ocena kolegi wynika z braku obycia z tematem (może byś wrzucił jakies zdjęcia do porównania?)
    - monitor kolegi, na którym pracuje nie wykazuje defektów (równiez na poziomie kabli i wtyczek)

Reasumując, wrzuć jakiś sampelek w pełnej rozdzielczości, bo inaczej to wróżymy z fusów.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamilwojcik Zobacz posta
    Bardziej niż kolorostyki etc., mój wątek dotyczy jednak ostrości zdjęć.
    Pokaż zdjęcia, bo teraz to nie wiemy czy obiektyw masz mydlany, czy punkt ostrości jest tam, gdzie powinien czy (za przeproszeniem) po prostu nie zdziwiasz.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uprawnienia umieszczania postów