Strona 76 z 105 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Zdaje się, że większość jednoosobowych firm nie wytrzymuje dwuletniej próby czasu. Czy to znaczy, że należałoby zamknąć system wsparcia finansowego dla osób, które jednak chcą pracować na własny rachunek?
    dokładnie tak
    moja firma tez zaczynała jako jednoosobowa, i działa juz 23 lata, no ale może dlatego że nie zaczynałem z dotacjami :-)
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 09-04-2012 o 13:00
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaD77 Zobacz posta
    A ja tak zupełnie abstrahując od dotacji, zastanawiam się, jak można zawodowo zajmować się fotografią, nie wiedząc jakie narzędzia są do tego potrzebne...
    To akurat nie jest zaskakujące. W tej branży umiejętności fotograficzne to jakieś 20% sukcesu, prawdopodobnie mniej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    dokładnie tak
    To ja się pozwolę nie zgodzić. Społeczeństwo potrzebuje klasy średniej, a klasa średnia to w dużym stopniu mała przedsiębiorczość, którą trzeba stymulować. To, że wiele takich przedsięwzięć nie wychodzi, to nie jest wada systemu, tylko wypadkowa przede wszystkim cech u ludzi, a w dalszej kolejności warunków "otoczenia". A ludzie jakoś muszą się nauczyć gospodarności i na szczęście są tacy, którym dzięki tym dotacjom się udaje.
    Ostatnio edytowane przez strideer ; 09-04-2012 o 13:03 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

To akurat nie jest zaskakujące. W tej branży umiejętności fotograficzne to jakieś 20% sukcesu, prawdopodobnie mniej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

To ja się pozwolę nie zgodzić. Społeczeństwo potrzebuje klasy średniej, a klasa średnia to w dużym stopniu mała przedsiębiorczość, którą trzeba stymulować. To, że wiele takich przedsięwzięć nie wychodzi, to nie jest wada systemu, tylko wypadkowa przede wszystkim cech u ludzi, a w dalszej kolejności warunków "otoczenia". A ludzie jakoś muszą się nauczyć gospodarności i na szczęście są tacy, którym dzięki tym dotacjom się udaje.
    stymulowac wolny rynek? to se ne wrati! (oby)
    ja zaczynałem z pomoca rodziny (dla jasności-pożyczka), jesli ktoś nie ma takich mozliwości to są kredyty, mozna poszukac wspólnika z wkładem finansowym, jesli masz pomysł, jestes dobry to uda się bez pomocy "Brukseli" bo straszna kupa kasy idzie w błoto...
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 09-04-2012 o 13:09
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

stymulowac wolny rynek? to se ne wrati! (oby)
    Nie rynek tylko ludzi do wejścia na ten rynek. Ot, taka subtelna różnica.

ja zaczynałem z pomoca rodziny, jesli ktoś nie ma takich mozliwości to są kredyty, mozna poszukac wspólnika z wkładem finansowym, esli mam pomysł, jestes dobry to uda się bez pomocy "Brukseli" bo straszna kupa kasy idzie w błoto...
    Oczywiście, dotacje to jeszcze jedna z możliwości - atrakcyjna dla tych, którzy nie są bogaci z domu i nie mają z różnych powodów szans na uzyskanie kredytu w banku. Tak wiem, można jeszcze ukraść, ponoć pierwszą bańkę zawsze się kradnie :-)

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Nie rynek tylko ludzi do wejścia na ten rynek. Ot, taka subtelna różnica.
    jeśli stymulowac ludzi to przez edukcje, rozwijanie umiejetności a nie przez rozdawnictwo pieniędzy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

jeśli stymulowac ludzi to przez edukcje, rozwijanie umiejetności a nie przez rozdawnictwo pieniędzy
    Nie wiem czy we wszystkich projektach, ale w części z nich jest raczej tak, że żeby dostać te "rozdawane" pieniądze, to trzeba przejść przez szkolenia i pisanie własnego projektu. Czym to jest jak nie rozwojem umiejętności i edukowaniem chętnych?

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Nie wiem czy we wszystkich projektach, ale w części z nich jest raczej tak, że żeby dostać te "rozdawane" pieniądze, to trzeba przejść przez szkolenia i pisanie własnego projektu. Czym to jest jak nie rozwojem umiejętności i edukowaniem chętnych?
    nie mów mi o tych , szkoleniach a raczej o zaangażowaniu beneficjentów w chec szkolenia, moja żona prowadzi takie kursy dla bezrobotnych na zlecenie UP i naprawde wiem jak się to odbywa, i wcele nie mówie tu o podejściu prowadzącego/prowadzacej tylko o "słuchaczach"
    EDIT:
    moim celem nie jest rozpoczynanie kolejnej wojny jestem pokojowo, swiątecznie nastawiony do swiata...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

nie mów mi o tych , szkoleniach a raczej o zaangażowaniu beneficjentów w chec szkolenia, moja żona prowadzi takie kursy dla bezrobotnych na zlecenie UP i naprawde wiem jak się to odbywa, i wcele nie mówie tu o podejściu prowadzącego/prowadzacej tylko o "słuchaczach"
    EDIT:
    moim celem nie jest rozpoczynanie kolejnej wojny jestem pokojowo, swiątecznie nastawiony do swiata...
    I znowu wracamy do ludzi. System dotowania pierwszej działalności jest moim zdaniem dobrym kierunkiem, ale być może potrzeba całego pokolenia i przesunięcia w metalności, aby zmiana się dokonała i włożone w to pieniądze były używane efektywniej. A może to nigdy u nas nie nastąpi - ja wolę być dobrej myśli w tej sprawie.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jimmy Zobacz posta
    Obie opcje są bardzo fajne, ale na drugą chyba mi nie starczy funduszu i gdy by nawet to czy to wszystko co wymieniłeś dostanę "od ręki" używane i na fakturę ? Oczywiste jest że przydały by się dwa body FF, ale gdy będę miał jedno + 40D(backup) i do tego same stałki czy nadążę wachlować szkłami ? Czy jest sens mieć w torbie tylko same stałki ? bo na tą chwilę i na ten budżet nie starczy raczej żeby dokupić zooma.
    Właśnie na tym polega problem, że trzeba się nagimnastykować, żeby dostać używany sprzęt z fakturą, ale ma to sporo zalet. Masz gwarancję a przy odsprzedaży (wymiany na lepszy sprzęt) nie tracisz tyle kasy.
    Z nowych rzeczy, jeśli mowa o obiektywach i aparatach, kupiłem tylko mój pierwszy aparat z kitem Pentax K200D, a niedawno Sigmę 85 1.4.

Na ten sprzęt, który napisałem powinno wystarczyć.
    Co do monitora - naprawdę - jest na forum wątek i warto przeczytać. Della bym nie kupił raczej, ale może jest ok. Nie miałem, więc się nie wypowiadam. Kumpel za to ma to Eizo 23cale i jest bardzo zadowolony. Jego główna zaleta - nie jest na IPSie
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Dopiero zaczyna Awatar Jimmy

Domyślnie

zastanawiąjące, dlaczego ludzie którzy biora dotacje tak nerwwo reaguja w temacie pieniądze
    Tak samo jest zastanawiające dlaczego ludzie reagują że ktoś otrzymał dotację... czyli podteksty, wyśmiewanie się i negowanie. Krótko mówiąc każda osoba która otrzymała dotację jest skazana na porażkę, standard wrzucić wszystkich do jednego wora.

"nie mam info z GUS ile takich firm działa dłużej niż rok, ale znam 2 osoby które rozpoczynały dział gosp z dotacji i żadna z nich nie działała dłużej niż 1,5 roku" - Nie masz informacji ale jesteś pewny że każdy skończy jak dwie osoby które znasz

a może taki: za dotację dziękuje państwu polskiemu i wszystkim podatnikom?
    a tak powaznie to rada starszego kolegi ;-) jak oczekujesz pomocy bo sam nie wiesz co zrobic co kupić czy dokąd iść... to zalecam więcej pokory...
    Tak! oficjalnie chce podziękować państwu i wszystkim komu trzeba będzie, bo spełnili moje marzenie. Dzięki nim będę mógł robić to co lubię, co od zawsze chciałem robić i dzięki temu gdy zobaczę ludzkie emocje na zdjęciach po raz kolejny się uśmiechnę.
    Więc starszy kolego, szanuje to że jesteś starszy, ale Tobie też by się przydało trochę pokory i wiary w ludzi Ja szukam tutaj tylko rady osób które właśnie jak Ty prowadzą firmę 23 lata i potrafią doradzić młodszemu koledze. Wesołych świąt

do MaD77A "ja tak zupełnie abstrahując od dotacji, zastanawiam się, jak można zawodowo zajmować się fotografią, nie wiedząc jakie narzędzia są do tego potrzebne... " - Wesołych świąt

Strona 76 z 105 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów