Acha - jeszcze jest możliwość zakupu Samyanga 14/2.8 zamiast fisha i sigmy.
Są to bardzo szerokie kąty i nie wydaje mi się, żebym używał za wiele![]()
Acha - jeszcze jest możliwość zakupu Samyanga 14/2.8 zamiast fisha i sigmy.
Są to bardzo szerokie kąty i nie wydaje mi się, żebym używał za wiele![]()
Moje zdjęcia na forum
7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
http://jaceklosko.blogspot.com/
Dzisiaj 03:30 #770
GhostRider
Dzisiaj, 04:52 #771
GhostRider
Początki nałogu
- swoją drogą to chyba nie początki :-D
Ale do tematu:
Mam na chwilę obecną 35/2, 85/1.8, zenitara fisheye oraz tanie 19-35.
Tymi trzema obiektywami obsłużysz praktycznie całą imprezę.
Moim skromnym zdaniem do kompletu brakuje Ci czegoś dłuższego, np. 135mm. Dublowanie ogniskowych przez zoomy mija się z celem.
Ja pracuję na 16-35/2.8 (szerokie kadry i czasem na 35mm coś pstryknę) + 24/1.4 (50% fotek) + 135/2 (25%) i brakuje mi tylko 85mm, bo 24 jest czasem za szeroko a 135 za wąsko. Ale to moje preferencje.
Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów
Dzięki, o takie coś mi chodziło. Co do zenitara to z niego będzie pewnie z 10 zdjęć, bo jednak nie każdemu się podoba taka perspektywa - ale zawsze to będzie kilka innych ujęć.
A 135/2 to mi się marzy
Niestety body to wydatek ważniejszy![]()
Moje zdjęcia na forum
7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
http://jaceklosko.blogspot.com/
Nie wiem czy się ktoś czepiałw każdym razie nie personalnie
Z tym, że wiedziałem czego chce, to fakt. Dowiadywałem się jedynie niektórych rzeczy odnośnie papierkowej roboty (jest na forum wątek).
Z tego co pamiętam to artus i czacha też mają coś wspólnego z dotacjami (u artusa chyba żona się starała, czacha osobiście)
Też uważam, że problemy typu: "Wydajcie za mnie 18tys." są lekko niepoważne. Jedni wolą stałki, inni zoomy. Jedni są FF talibami () inni lubią cropa... Jak nie wiesz czego chcesz i kupisz to co Ci na forum napiszą to potem masz 50% szans, że to będzie to co Ci pasuje. IMHO trochę bez sensu szczególnie, że kolega pytający w ciągu jednego posta zmienił nastawienie o 180 stopni (z zoomów na stałki)
Są tutaj wyraźnie 2 nurty dyskusji: zoomy vs stałki i FF vs crop (chociaż tutaj to już coraz rzadziej) można o tym przeczytać jak ten wątek (i poprzedni) długi i szeroki. A wszystko się rozbija o indywidualne preferencje.
Propozycji całych zestawów dotacyjnych jest na tym forum już ileś tam, też wystarczy zadać sobie parę h trudu, poszukać i przeanalizować.
Połazić po sklepach i pozapinać szkła, popytać znajomych czy właśnie na forum czy jest ktoś kto da się pobawić itd.
(chociaż ja 35L kupiłem w ciemno, 3 lata temu to ciężko było ją od tak uświadczyć...)
Jak się boisz stałek to weź zoomy albo postaraj się chociaż na godzinkę skądś załatwić przynajmniej jedną stałkę żeby podpiąć i się pobawić. Praktycznie o każdym szkle Canona (szczególnie tych bardziej popularnych) zostało na tym forum napisane wystarczająco aby wyrobić sobie własne zdanie.
Tak samo jak i setki wypowiedzi o tym jakie szkło na jakiej puszce jak się sprawuje w warunkach ślubno-weselnych![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Też uważam że na 35 + 85 + fish spokojniutko obskoczysz śluby. Osobiście bym dołożył tego samyanga 14mm bo zawsze to UWA a nie fisz. Osobiście bardzo lubię to szkło i na sali z niego regularnie korzystam.
Coś dłuższego czasami może się przydać ale nie jest niezbędne - ja używam kilka razy na sezon dłuższych szkieł bo 85mm w zupełności wystarczy.
No i się co poniektórzy za mocno poddenerwowali IMHO
35 + 85 da się zrobić cały ślub.
14mm, zenitary czy inne fishe to raczej dodatki na kilka zdjęć (czasem bardzo atrakcyjnych, a czasem przesadnie przerysowanych i totalnie skopanych)
135/200 to zależy jak kto lubi. Ja jak jest wystarczająco jasno to lubię.
24mm to raczej dla wygody lub zamiast 35L - tu też jak kto lubi. Ja miałem na jedno całe zlecenie i jest fajnie, ale dla mnie za szeroko na podstawowe szkło - wolę 35L jednakW temacie 24 to zacząłem bardziej myśleć nad TS-E, ale to jeszcze, a jeszcze
![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
To jak będziesz miał możliwość zrealizować to marzenie, to zrealizuj, bo jest na prawdę super.
W minioną niedzielę miałem chrzest u kolegi. 135-ką zrobiłem 90% fotek w kościele, bo było tak ciasno (5 chrztów plus msza świateczna), że mogłem pstrykać tylko z odległości. Gdy nie to szkło, to 24mm lub nawet 35 z 16-35 pewno nic bym nie zrobił.
Więc polecam 135/2 i na plenery i do kościoła.
Na sali też się super sprawuje, można ładnie "wyławiać" bawiących się ludzików z tłumu, ze sporej odległości i nie wiedzą, że są fotografowani.
I ta głębia na f/2.0...
Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów
Ojtam ojtamOd kiedy mam 20, a Samyang płacze bo go boli, to przeszła mi nadmierna ochota na podpinanie go. Myślę, że jakby było 24, to 14 byłoby już tylko do widoczków
A co do tematu - też nie rozumiem jak można nie wiedzieć co kupić. Nie rozumiem jak można nie umieć skorzystać z internetu w celu wyrobienia sobie opinii na temat, w którym chcemy działać. Czy z nieumiejętności szukania, czy z niewiedzy że można znaleźć, czy po prostu z lenistwa albo z nietypowej mentalności.
Ja swoją wishlistę mam od meega dawna spisaną w głowie, pewnie nawet jakieś 100-200 tysia nie miałbym problemów dobrze w sprzęt rozplanować pod kątem tego co robię i będę robił do 5 lat w przód.