Strona 74 z 105 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jimmy Zobacz posta
    wydaje mi się że pójdę w kierunku zoomów
    Można wiedzieć dlaczego odszedłeś od tej wizji? Sam mam dylemat w co zainwestować(zoom/stałki) bo powoli zbliżam się do wymiany sprzętu ale nie aż takim funduszem zarządzam. W.g mnie obiektyw i aparat to nie wszystko tu przyjdzie Ci kupić karty pamięci tu jakiś dyfuzor tu jakieś baterie statyw torba. Trochę zapasu bym sobie zostawił. Dużo rzeczy potrzebnych, a tak patrząc po zamiarach to pieniądze szybko się skurczą. Można wiedzieć dlaczego tak bardzo trzymają się wszyscy na "start" 5D?
    Wciąż się uczę!

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Body - 5D MK II
    Szkła - 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8
    + 2x lampy 430E lub 580E

Co powiecie o takim zestawie ? czego brakuje / co zmienić
    skoro masz 50 1,8 to zostaw je zamiast kupowac 1,4 - na FF nabierze skrzydel.
    Do tego 2x 430EX i bedzie git - pracuje na podobnym zestawie i nigdy nie brakowalo mi mocy lampy z 430tek

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

wypożycz sobie 5D na jeden dzień, porób zdjęcia a zobaczysz różnicę.
    Regulamin pkt 8.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Nie przeczę, że obraz nie jest lepszy i nie ma tej "magii". Lecz w.g mnie jak na start to ciężko przynajmniej w moim wypadku było by wykorzystać w 100% potencjał tego aparatu. Nie mówię, że nie da się wiele nauczyć w krótkim czasie. Lecz wydaje mi się pieniądze "oszczędzone" na samym body równie dobrze będą potrzebne na inne wydatki, typu "podstawowy zoom", który na pewno zwiększy komfort pracy. Stałki są może fajne i nie mówię że jestem przeciwny. Byłem już na 2 ślubach i może to mój brak doświadczenia ale czasami nie można sobie już pozwolić na krok w przód albo w tył i co wtedy? To tylko moje zdanie(sam przymierzałem się tak z ciekawości do dotacji ale patrząc realnie na świat nie mam jeszcze doświadczenia żadnego wiec z czym do ludzi).

P.S Wesołych Świąt
    Ostatnio edytowane przez Pumba_ ; 08-04-2012 o 21:43
    Wciąż się uczę!

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Witam, prosiłbym o pomoc w skompletowaniu sprzętu.

Mianowicie budżet to 18.000 zł - Zacznę od body Canon 5D MK II, wydaje mi się że pójdę w kierunku zoomów czyli do tego obiektyw Canon 24-70 F2.8, lampa błyskowa 430EX II lub 580EX II (w wyborze lampy proszę o podpowiedź), na pewno grip tylko oryginalny czy jakiś zamiennik? czy kupować jakieś filtry? dodatkowo muszę kupić również monitor, także budżet jest dosyć napięty. Prosiłbym o rady, podpowiedzi, sugestie. Dziękuje
    Z monitorów to najkorzystniej jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości wychodzi wg mnie EIZO FORIS FS2331. Za tą kasę nic lepszego nie dostaniesz.

Jeśli kupujesz 24-70 to grip faktycznie się przyda, bo to szkło to niezły klocek.
    Phottix albo Nowell ponoć są całkiem ok.
    Wolał bym kupić 2 stare piątki niż nową mk2. Wtedy możesz pracować na 2 body, co doskonale się sprawdza szczególnie przy stałkach. Przy zoomach to już zupełnie prawie brak żonglerki.

Opcja 1 - bliższa Twoich preferencji, daleka od moich
    Monitor - 1,5 tys
    5d mkII - 7,5 tys (albo 2x5d stare) - używkę można dostać poniżej 6tys
    24-70 (jeśli upierasz się przy tym zoomie) - ok 4,5 (nówka lub lekko używany z fakturą)
    135L - 4 tys nowy, 3tys uzywany (lub 70-200 f2.8)
    430 EX2 - 1 tys

Opcja 2
    Osobiście jednak zapolowałbym na sprzęt używany z fakturą:
    brałbym 2 stare 5tki,
    T17-35 - tanie UWA, ale piekielnie ostre w centrum, tragedia na rogach, AF jak to Tamron
    35L - podstawowe szkło. Do największych ilości ujęć musi być najlepsze
    85 1.8 - mając 35L i 85 1.8 na obu body fotografując 2ma aparatami jesteś w stanie sfotografować prawie wszystko
    135L - na plenery, ale też do kościoła
    430 EX2 - wystarcza jak się ma jasne szkła
    Monitor j/w
    Reszta na UVki, zapasowe baterie, itp
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    T17-35 - tanie UWA, ale piekielnie ostre w centrum, tragedia na rogach, AF jak to Tamron
    Samyang ostry i w centrum i w rogach AF jak to ręczny, zależy jak kto umie obsługiwać

Dopiero zaczyna Awatar Jimmy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Z monitorów to najkorzystniej jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości wychodzi wg mnie EIZO FORIS FS2331. Za tą kasę nic lepszego nie dostaniesz.

Jeśli kupujesz 24-70 to grip faktycznie się przyda, bo to szkło to niezły klocek.
    Phottix albo Nowell ponoć są całkiem ok.
    Wolał bym kupić 2 stare piątki niż nową mk2. Wtedy możesz pracować na 2 body, co doskonale się sprawdza szczególnie przy stałkach. Przy zoomach to już zupełnie prawie brak żonglerki.

Opcja 1 - bliższa Twoich preferencji, daleka od moich
    Monitor - 1,5 tys
    5d mkII - 7,5 tys (albo 2x5d stare) - używkę można dostać poniżej 6tys
    24-70 (jeśli upierasz się przy tym zoomie) - ok 4,5 (nówka lub lekko używany z fakturą)
    135L - 4 tys nowy, 3tys uzywany (lub 70-200 f2.8)
    430 EX2 - 1 tys

Opcja 2
    Osobiście jednak zapolowałbym na sprzęt używany z fakturą:
    brałbym 2 stare 5tki,
    35L - podstawowe szkło. Do największych ilości ujęć musi być najlepsze
    85 1.8 - mając 35L i 85 1.8 na obu body fotografując 2ma aparatami jesteś w stanie sfotografować prawie wszystko
    135L - na plenery, ale też do kościoła
    430 EX2 - wystarcza jak się ma jasne szkła
    Monitor j/w
    Reszta na UVki, zapasowe baterie, itp
    Obie opcje są bardzo fajne, ale na drugą chyba mi nie starczy funduszu i gdy by nawet to czy to wszystko co wymieniłeś dostanę "od ręki" używane i na fakturę ? Oczywiste jest że przydały by się dwa body FF, ale gdy będę miał jedno + 40D(backup) i do tego same stałki czy nadążę wachlować szkłami ? Czy jest sens mieć w torbie tylko same stałki ? bo na tą chwilę i na ten budżet nie starczy raczej żeby dokupić zooma.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Praca ze stałkami jest specyficzna i ma to do siebie że trzeba w miarę przewidywać sytuacje, wymaga to nieco wprawy ale da się to zrobić na jedno body FF, każde rozwiązanie ma plusy i minusy, stałkami zyskujesz swiatło i plastykę, zoom szczególnie typu 24-70 daje duża elastyczność w mało przwidywalnych sytuacjach. 18 tyś? ja bym zaproponował:
    5dmk II + posiadane 40d (lub 2x 5DmkI ale na fakturę będzie ciężko)
    85/1.8
    35/2 lub 28/1.8
    17-40/4 L (czasem, szczególnie w małych mieszkaniach nawet 24mm bywa wąsko)
    monitor: dell 2711 (IPS, 2560 x 1440) w średnim zakresie cenowym bardzo dobry monitor, dający się dosyć dokładnie skalibrować
    metz 58 AF2/ 50 AF1

większość rzeczy powinieneś dostać zarówno nowe jak i używane z fakturą

jeśli wolisz zoom to pierwsze dwa obiektywy możesz zmienić na 24-70/2.8

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

to wszystko co wymieniłeś dostanę "od ręki" używane i na fakturę ?
    Domyślam się, że dłużej spędzisz na pisaniu na forum co kupić..

ale gdy będę miał jedno + 40D(backup) i do tego same stałki czy nadążę wachlować szkłami ?
    A skąd my to mamy wiedzieć ? Są ludzie którzy spokojnie robią na 1 body i zmieniają szkła a są tacy którzy sobie tego nie wyobrażają..

BTW. Jakbyś poszukał to znalazłbyś co najmniej 5-10 takich samych postów - co kupić za dotacje...
    Swoją drogą to dla mnie trochę dziwne/śmiesznie... Mieć na wydanie taką kasę i zwyczajnie nie wiedzieć co z nią zrobić.

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dla mnie dziwne jest to że tacy ludzie dostają dotacje a tacy co ją potrzebują naprawdę nie dostaną.

Strona 74 z 105 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów