Pokaż wyniki od 1 do 10 z 112

Wątek: Canon 40d czy 500d

Mieszany widok

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez besa5 Zobacz posta
    Co do zdjęć na kompakcie trybu auto nigdy nie włączałam. Cały czas manual, obiektyw także dawał możliwość ręcznego ostrzenia, z czego często korzystałam.
    Nie chciałem urazić
    Tryb AUTO to nic złego, a na pewno nie powód do wstydu :-D
    - ale nie wyobrażam sobie naprawdę ręcznego ustawiania ekspozycji lub ostrzenia nawet w zaawansowanym Fuji.
    Moja siostrzenica zdecydowała się niedawno na 450D (wcześniej miała słaby kompakcik) i jest zachwycona możliwością obserwowania przez obiektyw!
    Uczy się fotografowania więc, aby mieć większą kontrolę nad aparatem ustawiony ma centralny punkt AF, najczęściej wybiera Av lub Tv (to już nie automat, ale aparat pomaga dobrać parametry naświetlania), do tego czasem korekta i może skoncentrować się na kompozycji. IMO robi naprawdę niesamowite zdjęcia.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzy Zobacz posta
    ale nie wyobrażam sobie naprawdę ręcznego ustawiania ekspozycji lub ostrzenia nawet w zaawansowanym Fuji.
    No cóż to nie było łatwe... klikanie strzałek za każdym razem żeby ustawić czas migawki... ale efekty dużo lepsze niż auto

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzy Zobacz posta

Ja jednak doradzam 500D dlatego że:
    - nowsza konstrukcja, nowy układ AF, nowy procesor
    ciekawi mnie ten nowy AF - znaczy się względem czego?

Co do 40D to do biegających psów z dobrym szkłem wyrabia się znakomicie. Szybka seria + bardzo sprawny śledzący AF do amatorskich zastosowań jest jak lala :cool:.

Co do obrazka.
    Padło tu dużo stwierdzeń typu "większa" matryca, lepiej etc. Co do lepszości obrazka jednego apartu nad drugim zdania były i są podzielone mam swoją osobistą opinię ale to według mnie jest tutaj nieistotne. Ważniejsze jest to że w 95% różnica ta w amatorskiej fotografii jest zupełnie pomijalna.

BTW: matryca nie jest "większa" tylko ma więcej pikseli i tyle - nie mylcie pojęć takimi ogólnikami.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

500D też ma manual ! :-D
    i jeszcze Priorytet głębi ostrości A-DEP

Dyskusja na forum zapewne nie wskaże zwycięzcy: 40D to wyższa półka, ale starsza konstrukcja - niestety.

Ja dołożę jeszcze jeden argument: pewnie będziesz chciała kiedyś nowszy aparat, wtedy 500D łatwiej będzie sprzedać. Za parę lat 40D oddasz do muzeum.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ciekawi mnie ten nowy AF - znaczy się względem czego?
    Canon 500D jest o prawie 2 lata (!) nowszy od 40D - coś przez ten czas się zmieniło chyba...
    Nie twierdzę, że AF w czterdziestce nie daje rady - to rzeczywiście bardzo udana i sprawna konstrukcja. Jednak nie można przekonywać koleżanki, że AF w 500D to jakaś "masakra". Jeśli z czasem będzie miała obiektyw z USM i do tego jasny to chyba w 95% zdjęć poradzi sobie.

Zresztą, to nie aparat robi zdjęcia! Zawsze ze smutkiem myślę o tym jak oglądam super fotki zrobione na przykład takim 300D...
    http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?...es=3&digicam=0
    Ostatnio edytowane przez krzy ; 25-03-2012 o 15:39 Powód: Automerged Doublepost

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów