Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 112

Wątek: Canon 40d czy 500d

Mieszany widok

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

500D ma lepsz matrycę, przy dobrym obiektywie, różnicę widać, ale oczywiście przy dużych zdjęciach. Poza tym 500D jest zdecydowanie mnowszą konstrukcją.
    Ja stałem przed podobnym dylematem 2 lata temu, kiedy to zaczynałem przygodę z DSLR.
    Wybór padł na 500D bo:
    - nowsza konstrukcja
    - więcej przydatnych funkcji jak: automatyczna korekcja winietowania, dużo lepszy wyświetlacz, karty SD, możliwość używania pilota (kupiłem za 4 Euro )
    - bardzo zwarta i lekka konstrukcja
    - co do ergonomii, to po dokupienia gripa aparat jest idealny dla zaczynających przygodę
    - szybszy procesor i lepsza redukcja szumów z body (to nie FF ale różnicę w trudnych warunkach między 40D a 500D widać gołym okiem nawet oglądając zdjęcia na laptopie.

Oczywiście nie kupisz nowego 500D ale pamiętaj, że 40D to już naprawdę bardzo stara konstrukcja i trudno będzie kupić model o niskim przebiegu.
    Jak już masz parcie na lepiej (bardziej pro) wyglądający sprzet to dołóż trochę i kup 50D. To jest body, które ma większość zalet 500D (poza lekkością hehe co czasem jest i wadą w 500D) plus wszystkie zalety 40D. Zatem z tych dwuch najlepiej wychodzi trzeci

Moja opinia, doskładaj do 50D.
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

flankerp czyli że z którego aparatu są lepsze obrazki przy dużych rozmiarach i lepszych obiektywach?

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez besa5 Zobacz posta
    flankerp czyli że z którego aparatu są lepsze obrazki przy dużych rozmiarach i lepszych obiektywach?
    To nie do mnie pytanie, ale próbując doradzić jeszcze raz potwierdzę zdanie jednego z kolegów - tzw "obrazek" jest praktycznie taki sam. Oczywiście dla fotografa wykonującego zaawansowaną obróbkę RAWów są jakieś niuanse, ale bez przesady! to naprawdę subtelności i po przesiadce z kompaktu każdy z wymienionych Canonów będzie rewelacyjny.
    Druga część pytania: zawsze z lepszego obiektywu osiągniesz lepsze zdjęcia dlatego właśnie tak marzymy o eLkach ;-)

Napisałem o pryzmacie w 40D i to warto uwzględnić. Pozostałe zachwyty nad 40D są trochę przesadzone - to naprawdę stara konstrukcja. Przecież nie porównujesz go do 400D, nawet nie do 450D tylko do 500D, który został w porównaniu do poprzedników zmodernizowany, poprawiony itd.

Ja jednak doradzam 500D dlatego że:
    - nowsza konstrukcja, nowy układ AF, nowy procesor
    - lepszy, większy ekran
    - lżejszy
    - łatwiej osiągnąć dobre efekty, czyli łatwiejsza przesiadka z kompaktu.
    No..., chyba, że masz ambicje od razu wskoczyć na głęboka wodę i ostrzyć manualnie, ekspozycję na manual, pomiar punktowy i takie tam czary

Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Czy do 40d trzeba rzeczywiście dużo lepszych obiektywów i czy wtedy jest jakaś przewaga nad obrazkiem z 500d przy tych samych szkłach?
    500D ma lepszą matryce zatem przy klepszym szkle dostaniesz lepszy obrazek...

Napisał kulek855 Zobacz post
    Jeżeli chcesz fotografować obiekty w ruchy np.: ptaki to zapomnij o 500d.
    Bzdura... przy ptakach i szybkich zwierzętach tylko 7D. AF z 40D nie jet aż tak szybszy od 500D. Jest bardziej precyzyjny, szczególnie boczne punkty, ale nie aż na tyle szybszy...

Jeżeli będziesz fotografował naprawdę dynamiczne zdjęcia to niestety ani 40D, ani 500D ani nawet 50D nie da rady... Do takich celów masz 7D z zaawansowanym systemem pomiaru obiektów w ruchu. Miałem przyjemność fotografować ptaki 7D kolegi z forum. Niesamowity sprzęt.... Zbieraj na 7D
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    Zbieraj na 7D
    Fajnie by było :-) ale zakup musiałby poczekać ze 3 lata. Teraz musi wystarczyć któryś z tych. Do 50d też trochę trzeba czekać, a zdjęcia muszę jakoś robić. :-)

A według Ciebie, który lepiej sobie poradzi z ruchem 500d czy 40d?
    Ostatnio edytowane przez besa5 ; 25-03-2012 o 13:08

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Bzdura... przy ptakach i szybkich zwierzętach tylko 7D. AF z 40D nie jet aż tak szybszy od 500D...
    I nie musi być szybszy - wierz mi, że jeśli idzie o fotografię ruchu,
    tu sporą przewagą jest tryb seryjny - niekoniecznie AF

Poraz kolejny polecę 50D...
    Ale IMHO ta puszka wcale nie jest duuuużo lepsza od 40D jak sugerujesz.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 25-03-2012 o 14:26
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Jeżeli zależy Ci na dużych zdjęciach to potrzebujesz większej matrycy. Do tego potrxzeba naprawdę dobrego obiektywu. Ja mam najlepszy jaki możesz mieć pod kropa jeżeli chodzi o spacer-zoomy i różnica na dużych zdjęciach między 18-55 a 17-55 jest kolosalna.

40D ma niestety dużo mniejszą matrycę dlatego polecałem Ci 50D (bardzo podobna matryca do 500D)
    Przy dużych zdjęciach ważnym ewlementem jest tak zwana rozdzielczość obiektywu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Widzę Twoją niechęć do xxxD więc naprawdę dozbieraj do 50D. Zapomnij o dziadku 40D
    Ostatnio edytowane przez flankerp ; 25-03-2012 o 13:01 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

No trudno powiedzieć... Generalnie AF w 40D jest lepszy szczególnie boczne pkt, jednak np. przy fotografowaniu ptaków to czy masz 500D czy 40D różnicy nie będzie, oba porażka.... Musisz sam zadecydować, jeżeli znajdziesz 40D w naprawdę dobrym stanie to będziesz zadowolony. Jeżeli zależy Ci na wyglądzie puszki to 40D prezentuje się o niebo lepiej i bardziej PRO niż 500D Co do mozliwości to 500D jednak nieznacznie przegania leciwego 40D. Dla mnie bardzo ważna jest automatyczna korekcja winiety...
    W RAWach zawsze sobie podciągniesz w LR czy DPP ale zajmuje to dodatkowy czas.... Jeżeli zaczynasz przygodę z DSLR i nie pracowałeś na takim sprzęcie wcześniej, to zdecydowanie 500D plus zbieraj na lepsze szkła. Ja po zakupie 17-55 na nowo pokochałem tę puszkę... Jak zmienie to na 60D albo 7D ze względu na lepszy AF (boczne krzyżowe) i 48 polowy pomiar światła....

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie

flankerp
    Miałeś kiedyś z 40d do czynienia czy tylko wypisujesz to co wyczytałeś na necie?

Zauważyłem, że większość ludzi chwali to co posiada. 40d to półka wyżej od wspomnianego 500d.

Tu masz obrazki z 500d
    http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=1201

a tu z 40d
    http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?...es=3&digicam=0

flankerp Bzdura... przy ptakach i szybkich zwierzętach tylko 7D
    To jeszcze większa bzdura. Sprawdź na forum jakie zdjęcia ludzie robią 40d http://fotoprzyroda.pl

Albo u tej Pani można oglądnąć: http://www.myroniuk.fotea.pl/
    Sporo zdjęć na tej stronie zrobione 40d + 400 5,6L.

Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

... Cała reszta jak napisał mój poprzednik

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów