Pokaż wyniki od 1 do 10 z 112

Wątek: Canon 40d czy 500d

Mieszany widok

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

500D ma lepsz matrycę, przy dobrym obiektywie, różnicę widać, ale oczywiście przy dużych zdjęciach. Poza tym 500D jest zdecydowanie mnowszą konstrukcją.
    Ja stałem przed podobnym dylematem 2 lata temu, kiedy to zaczynałem przygodę z DSLR.
    Wybór padł na 500D bo:
    - nowsza konstrukcja
    - więcej przydatnych funkcji jak: automatyczna korekcja winietowania, dużo lepszy wyświetlacz, karty SD, możliwość używania pilota (kupiłem za 4 Euro )
    - bardzo zwarta i lekka konstrukcja
    - co do ergonomii, to po dokupienia gripa aparat jest idealny dla zaczynających przygodę
    - szybszy procesor i lepsza redukcja szumów z body (to nie FF ale różnicę w trudnych warunkach między 40D a 500D widać gołym okiem nawet oglądając zdjęcia na laptopie.

Oczywiście nie kupisz nowego 500D ale pamiętaj, że 40D to już naprawdę bardzo stara konstrukcja i trudno będzie kupić model o niskim przebiegu.
    Jak już masz parcie na lepiej (bardziej pro) wyglądający sprzet to dołóż trochę i kup 50D. To jest body, które ma większość zalet 500D (poza lekkością hehe co czasem jest i wadą w 500D) plus wszystkie zalety 40D. Zatem z tych dwuch najlepiej wychodzi trzeci

Moja opinia, doskładaj do 50D.
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

flankerp czyli że z którego aparatu są lepsze obrazki przy dużych rozmiarach i lepszych obiektywach?

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez besa5 Zobacz posta
    flankerp czyli że z którego aparatu są lepsze obrazki przy dużych rozmiarach i lepszych obiektywach?
    To nie do mnie pytanie, ale próbując doradzić jeszcze raz potwierdzę zdanie jednego z kolegów - tzw "obrazek" jest praktycznie taki sam. Oczywiście dla fotografa wykonującego zaawansowaną obróbkę RAWów są jakieś niuanse, ale bez przesady! to naprawdę subtelności i po przesiadce z kompaktu każdy z wymienionych Canonów będzie rewelacyjny.
    Druga część pytania: zawsze z lepszego obiektywu osiągniesz lepsze zdjęcia dlatego właśnie tak marzymy o eLkach ;-)

Napisałem o pryzmacie w 40D i to warto uwzględnić. Pozostałe zachwyty nad 40D są trochę przesadzone - to naprawdę stara konstrukcja. Przecież nie porównujesz go do 400D, nawet nie do 450D tylko do 500D, który został w porównaniu do poprzedników zmodernizowany, poprawiony itd.

Ja jednak doradzam 500D dlatego że:
    - nowsza konstrukcja, nowy układ AF, nowy procesor
    - lepszy, większy ekran
    - lżejszy
    - łatwiej osiągnąć dobre efekty, czyli łatwiejsza przesiadka z kompaktu.
    No..., chyba, że masz ambicje od razu wskoczyć na głęboka wodę i ostrzyć manualnie, ekspozycję na manual, pomiar punktowy i takie tam czary

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów