Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 112

Wątek: Canon 40d czy 500d

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez besa5 Zobacz posta
    Raczej stawiam na Canona, jak dla mnie dużo lepiej używa się tych korpusów. W dodatku chyba będę miała możliwość pożyczenia obiektywów, póki nie kupię czegoś lepszego.
    Z pożyczaniem jest różnie. Minęło kilka lat od kiedy kupiłem aparat, a śpiewka wśród kolegów jest ta sama. "Niedługo kupię lepsze szkło"; "Takie i takie". Prawda jest jednak taka, że to ja pozostaje tą gęsią... Najkon był zaledwie propozycją. Jak dla mnie korpusy entry-level są (ciężko przyznać) szybsze (AF) niżeli serie xxxD canona.

Kwestia wymogów. Musisz pamiętać, że system ma Ci pasować jako całość (szkła, akcesoria, możliwości rozwoju, cena, korpusy itd...), a nie tylko koleżeńska wymiana szkieł. Jak przychodzi do zdjęć, to w końcu to Ty je robisz, podpisujesz i umieszczasz, nie oni.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Mam zamiar kupić pierwszą lustrzankę, będzie to Canon 40d lub 500d...

...I tu potrzebne mi będzie to, czego w Fuji najbardziej brakowało - dobrego AF. Często zdjęcia robię w halach, dlatego potrzebne mi w miarę dobre iso.

Od razu mówię, że w 500d nie interesuje mnie video. W przypadku 40d problemem nie jest ani jego waga, ani rozmiar.
    Tylko jeden wniosek - EOS 40D.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Kwestia wymogów. Musisz pamiętać, że system ma Ci pasować jako całość (szkła, akcesoria, możliwości rozwoju, cena, korpusy itd...),
    I właśnie z Canonem pracuje mi się najlepiej.

Bywalec

Domyślnie

Miałem 40d, używam 450d i NIE POTWIERDZAM lepszego AF w 40d. On jest TEORETYCZNIE lepszy, w praktyce odsetek zdjęć z nietrafionym AF jest taki sam. Być może 40d lepiej się sprawdza z lepszymi, drogimi obiektywami ze światłem 2,8 i lepszym, ale z 17-85IS USM, 18-135IS, 55-250IS oraz kitem 18-55IS AF 450d jest PRAKTYCZNIE równie dobry. 500d jest nowszy, ma lepszą matrycę i automatykę, mniej trzeba korygować naświetlanie, co nie jest bez znaczenia. Jeśli nie masz pseudoprofesjonalnych ambicji - ze zdjęć z 500d będziesz bardziej zadowolona.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

I właśnie z Canonem pracuje mi się najlepiej.
    Skoro ciągnie cię do stajni C, to dylematu odnośnie wyboru korpusu mieć nie powinnaś. Sens wątku schodzi na przeciwne tory. W innych wątkach jest mnóstwo informacji, opinii i wypowiedzi użytkowników mających 40D jak i 500D. Poza tym budżetu podać też nie chcesz, to mogę cię tylko uraczyć wypowiedzią w stylu.

Bierz 40D, bo x+y+z /a+b+c
    Bierz 500D, bo z+y+x /a+b+c

Pod x,y,z i a,b,c podstaw sobie wypowiedź akustyka na temat wad i zalet. To wystarczy byś podjęła decyzję.

Bywalec

Domyślnie

Budżet został określony w zapytaniu:
    "Wybór padł na te dwie lustrzanki, głównie ze względu na niską cenę"....
    Czytajmy ze zrozumieniem i nie od połowy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Poza tym budżetu podać też nie chcesz,
    Co do budżetu to nie jest do końca określony, będę jeszcze sprzedawać Fuji, więc zawsze coś więcej. Można kupić oba aparaty za 1500-1600 zł. z bardzo małym przebiegiem, także dopiero będę się oglądać za ciekawą propozycją. Oczywiście cena bez obiektywu. Tak jak wcześniej pisałam narazie będzie to niestety kit... Jeszcze nie zarabiam więc z pieniędzmi nie jest łatwo i zawsze coś ktoś dołoży
    Ostatnio edytowane przez besa5 ; 24-03-2012 o 14:42

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

jeśli jeszcze decyzja nie została podjęta to zwróć uwagę na to co widać przez wizjer: 40D ma pryzmat, a więc jaśniejszy, wyraźniejszy obraz w wizjerze, natomiast w 500D są lustra - daje to troszkę ciemniejszy obraz.
    Moim zdaniem, jeśli to Ci nie przeszkadza to lepiej wybrać nowszą pięćsetkę.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wszystko zależy od tego czego Ci trzeba :
    40D - ergonomia i solidne ciężkie body ... trochę starsza konstrukcja, reszta jest milczeniem
    500D - lekka konstrukcja, problematyczne bieganie krzyżykiem po menu w celu wyboru parametrów, filmy
    Kazdemu pasuje co innego, więc musisz sam dokonać wyboru.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 24-03-2012 o 17:46
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Budżet został określony w zapytaniu:
    "Wybór padł na te dwie lustrzanki, głównie ze względu na niską cenę"....
    Przypuśćmy sytuację. Kupujesz auto. Sprzedawca podaje, że cena "jest atrakcyjna". Według Twojego myślenia, cena została podana. Ty decydujesz się na zakup samochodu. Czy za auto wielkości smarta, ze spalaniem malucha zapłacisz 150000 złotych?

Czytajmy ze zrozumieniem i nie od połowy.
    Dokładnie. Czytajmy ze zrozumieniem, bo określenie budżetu jako "niska cena" może mieć wiele znaczeń. Poza tym cenę podaje się w jednostkach złotowych :-P

Wracając do wyboru. Stanę murem za 40D. Jeżeli uda Ci się znaleźć w porządnym stanie, a jego wielkość i ciężar nie mają takiego znaczenia, to się na niego skuś.

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów