Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 93

Wątek: Z przygód posiadaczy iPhonów

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Dla mnie iTunes to mega wygoda, to nie tylko soft dający pełny backup urządzenia
    może jestem ciut niegdysiejszy, ale mam pytanie z innej beczki:

wam naprawdę nie przeszkadza, że jakieś firmy trzecie (apple, google, microsoft, facebook itp.) kopiują sobie WSZYSTKIE wasze prywatne dane - włączając w to kontakty, SMSy, MMSy, maile, zdjęcia, filmy, listy połączeń, wyszukiwane słowa, lokalizacje, nawigacje itd. - i bawią się nimi??
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Wybacz, że ominąłem Twoją zacną osobę w swym wywodzie.

Moja osoba nic tu nie znaczy, bo nie mam pojęcia, czy jestem - jak Ty - obiektywny.
    Gorzej, obawiam się, że obiektywnym mogę nie być... ;-)

Moje obiektywne opinie ... jak to pięknie brzmi...
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 15-03-2012 o 13:22
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    może jestem ciut niegdysiejszy, ale mam pytanie z innej beczki:

wam naprawdę nie przeszkadza, że jakieś firmy trzecie (apple, google, microsoft, facebook itp.) kopiują sobie WSZYSTKIE wasze prywatne dane - włączając w to kontakty, SMSy, MMSy, maile, zdjęcia, filmy, listy połączeń, wyszukiwane słowa, lokalizacje, nawigacje itd. - i bawią się nimi??
    Wy naprawde wierzycie ze jakies trzecie firmy nie maja co robic tylko bawic sie waszymi kontaktami, SMS'ami i innymi. toz potrzeba by calej masy ludzi. Przeciez korzystajac z windowsa tez mozna skopiowac dane, apple nie jest jakims wyjatkiem, ani na plus, ani na minus

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wątek zaczyna powoli zbaczać niebezpiecznie w kierunku cienkiej granicy za którą są już tylko argumenty ad. personam. Proszę bardzo żeby nie podążać w tym kierunku gdyż szkoda byłaby niepowetowana jakby trzeba było zamknąć tę dyskusję .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Wy naprawde wierzycie ze jakies trzecie firmy nie maja co robic tylko bawic sie waszymi kontaktami, SMS'ami i innymi. toz potrzeba by calej masy ludzi.
    co dokladnie masz na mysli?

w holenderskim systemie zdrowotnym kazde badanie i terapia medycyny specjalistycznej jest rejestrowana i debetowana przez wlasciwa ubezpieczalnie w ciagu max 3 miesiecy od deklaracji przez szpital. po zakonczeniu okresu rozliczeniowego ubezpieczalnia przetwarza swoje deklaracje (3 poziomy kontroli) sprawdzajac wsrod nich niedozwolone kombinacje. jednorazowo, u jednego ubezpieczyciela to jest 10 do 15 milionow deklaracji. na najwyzszym poziomie kontroli regul co z czym wolno a czego nie jest okolo 150-ciu i to dosc mocno szczegolowych - pelny proces dla 15 milionow rekordow to okolo 120 godzin pracy serwera.

duzych ubezpieczalni w tym kraju jest 4, maja lacznie jakies 95% rynku a kazda ma mase deklaracji na poziomie tych 10-15 milionow rekordow. jedna z nich przetwarza dane co miesiac, inne srednio co kwartal.

wszystkie te procesy kontrolne wykonuje jeden czlowiek. nizej podpisany.

a Tobie wydaje sie, ze majace od groma wiecej mocy obliczeniowej do dyspozycji Google czy Apple nie wiedza co w przechwytywanych danych siedzi? nie tylko statystycznie, ale i przy bardzo szczegolowej analizie relacji miedzy rekordami... ? zwlaszcza biorac pod uwage jacy czarodzieje od data miningu tam siedza?
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 15-03-2012 o 14:12
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ....
    podobnie miałem napisać
    to kwestia dobrego programu i mOOcy!
    zapewne nie interesują się każdym ale wyłapują kim lub czym warto się zainteresować!
    i fakt nie ma tu wiekszego znaczenia ajfon, google czy sieć plus zygmunta s.
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nawt jezeli ktos to analizuje, kopiuje i sie tym bawi, to tak samo narazony jest ktos kto ma appla, windowsa czy innego androida.

A poza tym tajne wiadomosci to szyfrem i przez poslanica najlepiej.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Każdy nasz ruch jest gdzieś rejestrowany. Każdy telefon komórkowy (bez względu na markę) rejestruje się w BBS. Operator może każdy telefon zlokalizować z dokładnością do kilku metrów. (Na iPhone jest program Twoi Znajomi pozwalający się nawzajem śledzić - za obopólną zgodą). Każda transakcja kartą kredytową jest lokalizowana, kazde logowanie na konto w banku, na CB do poczty e-mailowej czy gdziekolwiek indziej jest logowane (IP) a operator loguje dane kto dany IP w danym momencie posiadał - w Neostradzie też. Pomijając wścibskich sąsiadów, którzy zwykle wiedzą kiedy człowiek wychodzi i wraca do domu - nawet w jakim stanie trzeźwości wraca Wielki Brat śledzi nas dość dokładnie. Bank zna lepiej moje dochody i wydatki niż ja sam. No to czy zbieranie informacji przez Apppla, Googla czy inną cholerę coś w tym zmieni? Myślę, że niesądzę. :-)

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    ....
    A poza tym tajne wiadomosci to szyfrem i przez poslanica najlepiej.

Tajemnica znana dwóm osobom przestaje być tajemnicą :-) chyba, że ta druga osoba ma Alzheimera
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 15-03-2012 o 15:01 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Każdy nasz ruch jest gdzieś rejestrowany. Każdy telefon komórkowy (bez względu na markę) rejestruje się w BBS.
    zgoda. ale np. w Polsce policja potrzebuje do dzialan operacyjnych nakaz sadowy, zeby uzyskac takie dane od operatora, wiec to nie "lezy jakos na ulicy"...

Operator może każdy telefon zlokalizować z dokładnością do kilku metrów. (Na iPhone jest program Twoi Znajomi pozwalający się nawzajem śledzić - za obopólną zgodą).
    a bez zgody nie?

Każda transakcja kartą kredytową jest lokalizowana, kazde logowanie na konto w banku, na CB do poczty e-mailowej czy gdziekolwiek indziej jest logowane (IP) a operator loguje dane kto dany IP w danym momencie posiadał - w Neostradzie też. Pomijając wścibskich sąsiadów, którzy zwykle wiedzą kiedy człowiek wychodzi i wraca do domu - nawet w jakim stanie trzeźwości wraca Wielki Brat śledzi nas dość dokładnie. Bank zna lepiej moje dochody i wydatki niż ja sam. No to czy zbieranie informacji przez Apppla, Googla czy inną cholerę coś w tym zmieni? Myślę, że niesądzę. :-)
    troche za daleko idace uproszczenie. informacja informacji nierowna, zabezpieczenia lub chocby prawa do wykorzystania pewnej informacji to jeszcze inna kwestia. nie zapominajmy tez o rozroznieniu miedzy stosowaniem danych do celow statystycznych (czyli bez rozroznienia na indywidualna informacje) a analizy konkretnych rekordow danych. rowniez rozroznijmy dane "indywidualne" ale bezosobowe, od wgladu w indywidualne rekordy powiazane z konkretna tozsamoscia (wirtualna badz rzeczywista).

temat jest o wiele zbyt rozbudowany, zeby go skwitowac "i *, przeciez i tak wszystko o nas wiedza".

zupelnie inna kwestia jest to, ze Google czy Apple maja zbyt wiele roznorodnej informacji o zachowaniach uzytkownikow i tu nawet informacja statystyczna daje duze mozliwosci sprzedawania analiz. mnie tez wlos sie na glowie jezy jak pomysle o tym, ze do skorzystania z telefonu androidowego musze zalozyc konto w Google'u (bo nie ma niezaleznych providerow tego typu uslug), albo np. do uruchomienia ipada domyslnie jestem zmuszany do podania numeru karty kredytowej (da sie obejsc karta prezentowa itunes, ale to trzeba wiedziec)...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 15-03-2012 o 15:11
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a bez zgody nie?
    No, nie, ja musiałem żonie pozwolić, ale zawsze mogę wyłączyć, co częto czynię tłumacząc zwiększoną konsumpcją baterii

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów