Kilka dni temu nabyłem wymarzonego iPhona.
Po otrzymaniu przesyłki od kuriera i pakietu dokumentów od T-mobile, rozpakowałem to cudo.
Było piękne. :-)
Ponieważ iPhone wymaga karty SIM mini, więc dla jego uruchomienia konieczna okazała się wizyta w salonie mojej ulubionej sieci.
Na miejscu okazało się, że uruchomienie telefonu jest niemożliwe z powodu braku kart mini SIM.
Kiedy będą dostępne - nie wiadomo, bo od dawna ich nie ma i termin dostawy jest nieznany.
Dostępne były tylko duże karty SIM.
Ponieważ dużą kartę można obciąć do rozmiaru małej, więc pojawiła się pewna szansa na uruchomienie telefonu.
Niestety w salonie T-mobile takiej usługi nie świadczą.
Na moje szczęście okazało się, że tuż obok jest iSpot (ma się czasem to szczęście w życiu). :-)
Za drobną opłatą 50 PLN pomocni specjaliści z iSpotu przykroili moją starą kartę do rozmiaru mini i przenieśli kontakty ze starego telefonu na nowy.
Wreszcie telefon zadziałał i zaczął cieszyć oko zarówno wyglądem, jak też jakością wykonywanych zdjęć.
Do telefonu załączony jest składany mikroprzewodnik o wymiarach 115x60 mm w postaci złożonej, w którym można znaleźć minimum minimorum informacji i kilka różnych zdjęć ekranu.
Na pytanie o szczegółową instrukcję tego bogatego w funkcje telefonu, w iSpocie poinformowano mnie, że ponieważ obsługa jest tak prosta i intuicyjna, więc zupełnie nie potrzeba bardziej szczegółowej instrukcji. ;-)
Po krótkim szukaniu w sieci, na szczęście znalazłem szczegółową instrukcję do poprzedniego modelu, o dziwo w języku polskim, która liczy sobie raptem 293 strony !!!
Po kilku dniach radosnego użytkowania iPhonu dziś rano znalazłem na ekranie info, że jest aktualizacja do załadowania.
Po załadowaniu aktualizacji okazało się, że telefon nie widzi już karty SIM.
Ponieważ ustne komentarze (nie zawsze cenzuralne), jak również wyłączanie i wyjmowanie karty SIM nic nie pomogło, więc kolejna wizyta w iSpocie.
Okazało się, że tym razem padła karta SIM, więc znowu wizyta w pobliskim salonie T-mobile, znowu informacja, że kart mini SIM nie było i nie ma, ale można zainstalować dużą kartę po jej obcięciu, której to usługi T-mobile oczywiście nie świadczy.
Więc znowu wizyta w iSpocie, przycinka karty SIM, koszt 20 PLN.
Wreszcie telefon znowu działa...
Ciąg dalszy nastąpi... :grin: