Zapraszam w Tatry na Zawrat od strony Murowańca, Świnicę albo coś podobnego. Daj znać jak się spisywał zestaw na szyi i czy dalej jest w jednym kawałku![]()
Choć tak naprawdę co kto lubi i gdzie łazi. Jedna osoba będzie nosić 2 body i 5 szkieł a będzie git, dla innej xxxD+18-55 będzie maximum. Nie ma reguły.
Aż na mnie wymusiłeś wrzucenie jeszcze nie pokazywanych u mnie w wątku galeriowym, dość dobrych (głównie 03) zdjęć
01.
02.
03.
http://fotolesny.pl/cb/tatry_2011/repo/21.jpg
Challenge completed.
Regulamin pkt 9.recydywa.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 10-03-2012 o 09:26 Powód: Regulamin pkt 9.Zasady wstawiania zdjęć.recydywa
Już to tutaj pisałem, ale powtórzę, bo jak widać ciągle są osoby wątpiące, że takie coś ma sens, albo w ogóle jest możliwe. W październiku zeszłego roku przeszedłem od Świnickiej Przełeczy, przez Świnicę, Kozi Wierch, Granaty, czyli 3/4 Orlej Perci. Aprart cały czas na szyi, do tego 3 obiektywy, cały czas dostępne i przepinane w zależności od potrzeb. Kłapnięć migawki ok 1300, zdjęć zostawionych 355. Oczywiście zdjęcia obejmują całą wycieczkę, od wyjścia z auta w Kuźnicach o 4:40 rano do powrotu o 19:50. Ktoś zapyta się po co tak dużo? A bo ładnie było, a dla mnie zdjęcia to nie tylko ładne widoczki, ale cała dokumentacja wyjścia.
Dla ciekawskich wybrane można obejrzeć tutaj: https://picasaweb.google.com/sprocke...PercJesien2011
p.s.
Micles, a Ty na łańcuchach miałeś 2 body na wierzchu? Faktycznie wydaje mi się to trudne do opanowania...
SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
Moja wycieczkowa galeria
Ostatnio edytowane przez szambonur ; 10-03-2012 o 11:05
Proporcja faktycznie nieciekawa. Być może trochę przyczyną jest coraz gorzej działający AF i pomiar światła w mojej wysłużonej 450-tce. Kiedyś zmienię aparat, to zobaczę czy się poprawi. Oczywiście główną przyczyną jest mój niski poziom umiejętności.
Na robienie zdjęć - nie szkoda. Tak jak nie szkoda mi butów, żeby w nich chodzić i auta żeby nim jeździć.
Co kto lubi. Ja Tobie proponuję robić zdjęcia cały czas. Mnie się sprawdza![]()
SPROCKET
Moja wycieczkowa galeria
pozwolę sobie na małą uwagę, panowie Micles, sprocket - piękna, słoneczna pogoda, a fotki ciemne jak w grobie... po wywołaniu już chyba niewiele będzie widać. Mi też się to zdarza, ale takich kontrastów staram się unikać i ustawiać wyższą exp. Używaliście może polarów?
Używałeś może histogramu?To nie są foty prosto z puszki, więc o błędach ekspozycji nie wypada ci w tym przypadku mówić
Wszystkie foty wywoływane pojedynczo, każde dokładnie tak, jak nakazywały intencje autora.
Odnośnie filtrów :
Póki nie biorę się na poważnie za video (które na razie nie ma RAW), nie będę wydawał kasy na filtry, bo większość idzie wyciągnąć z pojedynczego RAWa, a jak widzę, że nie idzie, to robię dwa zdjęcia.
Moje dla odmiany są prosto z puszki i używałem polarów. Faktycznie są dość ciemne i kontrastowe, ale był to zamierzony efekt. Jak oglądam je na swoim monitorze w ciemnym pokoju to takie mi się podobają, ale możliwe, ze mam coś źle ustawione![]()
SPROCKET
Moja wycieczkowa galeria