5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
blog.marcinszymkowski.pl | instagram
zgadzam się z meg83![]()
Szymkowski Twoja wypowiedź zabrzmiała w stylu "Miałem taki ciężki plecak, że dodatkowy kilogram by mi ciążył... ale w ogóle to nie rozumiem tych wszystkich słabeuszy, dla których kilogramowy statyw może ciążyć"
Musisz jeszcze pamiętać, jaki jest stosunek wagi plecaka do wagi Twojego ciała, niezapominając jeszcze o tym, że u kobiet (wynika to z anatomii!) tłuszcz stanowi proporcjonalnie większy procent masy. Jeśli założę 15-to kilogramowy plecak i stanowi on niemal 1/3 masy ciała i wędruje z nim 10 godzin - dobra, jestem słabeuszem, że mi ciężki statyw, chyba potrzebuję trochę sportu...![]()
Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson
Na ostatnia wyprawę zabrałem do plecaka jeszcze G12 głównie dla filmików i gdy kiepska pogoda i nie ma po co piątki wyciągać. Znów się poczułem jak szczeniak, co pstryka wszystko co wyda mu się ciekaweOstatnio doszła jeszcze Sigma 12-24, którą zamierzam sprawdzić w Alpach BAwarskich w przyszłym tygodniu. W sumie cały mój sprzęt jaki zabieram waży niecałe 3.3kg (85 raczej zostaje w domu/na kwaterze).
Było to jakieś 2 lata temu, w Gorce zabrałem plecak zawierający 1dmk2, 40d, 70-200/4, 17-40/4, 85/1.8 i 430EXII. Nie pamiętam ile to ważyło, ale po jednej kilkugodzinnej wyciecze przepakowałem do samochodu część sprzętu bo rwało mi szyję...![]()
5D, stałki, zoomy
Do tej pory zabierałem w góry 5D, 17-40, 70-200, 580EX i kamerę wideo. Tym razem zabrałem tylko Panasonic GH-2 i daje radę![]()
Ostatnio w Karkonosze polazłem z zagrypionym 50d, EF-s 17-85 IS USM, EF 70-300 IS USM, Olympia 28/2,8... Trochę żałowałem, że nie zabrałem statywu (zarąbiste chmury do timelapse były) i wcale nie uważam, żeby było za ciężko, ale ja kowal artystyczny z praktyką elektroakustyka jestem (noszenie kolumn głośnikowych, statywów, setek metrów kabli, walizek z mikrofonami... Słowem praca lekka, łatwa i przyjemna:-P).
Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 14-08-2012 o 21:33
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!