Strona 56 z 128 PierwszyPierwszy ... 646545556575866106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 1273

Wątek: Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pezetwpr Zobacz posta
    Wobec swojej ignorancji, bo to, co piszesz jest, delikatnie mówiąc, niemądre. Powinieneś oniemieć zanim coś napisałeś. Po moim poście lepiej się zastanów. Bo najwyraźniej najpierw działasz, a dopiero później myślisz. Zaczynaj od argumentów, jeśli je masz, w przeciwnym razie pamiętaj: milczenie jest złotem. Ja skończyłem
    Dzięki za rzeczową dyskusję i post z którego wręcz wylewają się argumenty!

Po pierwsze napisałem, że mk3 w moim przypadku niczego nowego nie oferuje. Nie oznacza to jednak, że mam cos do zarzucenia starej 5-ce. Bardzo lubie ten korpus, dla mnie praktycznie nie ma wad.

Po drugie. Ameryki chyba nie odkrywam mowiac, ze Canon przez dlugi czas gral sobie w kulki jezeli chodzi o szerokokątne zoomy, ktore moze i sa w miare rownomiernie ostre ale na... 12 Mpix sensorze 5d MK I. Taka jest prawda ze 17-40 od czasow wprowadzenia do oferty korpusow 21 Mpix wrecz krzyczy o następce. Nie chcialbym zobaczyc efektow na 36 Mpix Poza tym wystarczy poczytac fora i wyciagnac wnioski skad taki ped canonierow do zabawy w manualne Zeissy oraz nie tanie i nie za wygodne przejsciowki pod Nikkora 14-24?

Po trzecie mniej emocji, ja rozumiem, że można być związanym ze swoim systemem, ale szkoda nerwów na niewiernych / wątpiących. Polecam więcej tolerancji na poglądy innych.

EDIT:

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Panowie, proszę o zaprzestanie wycieczek osobistych.

Dodatkowo pezetwpr proszony jest o właściwe cytowanie, drugi post z rzędu mało czytelny.
    Juz zaprzestaje.
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 06-03-2012 o 14:54

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Panowie, proszę o zaprzestanie wycieczek osobistych.

Dodatkowo pezetwpr proszony jest o właściwe cytowanie, drugi post z rzędu mało czytelny.
    Poprawię się, nowy jestem, raz wychodzi ok, raz nie. Będę dążyć do doskonałości;-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja się przesiadam. Mark III doda najprawdopodobniej niewiele do jakości obrazu na moich zdjęciach, za to znakomicie podniesie komfort pracy. Do architektury fantastycznie (modów proszę o wybaczenie, ale żadne inne określenie lepiej mi tu nie pasuje) przyda się elektroniczna poziomica - zwłaszcza, że praca z poziomicą wkładaną do stopki lampy błyskowej z aparatem na głowicy kulowej to jest mordęga, no i można trzaskać foty z ręki w bardzo wygodny sposób. Po drugie AF - dokumentacji i reportażu robię teraz mało, niemniej większa funkcjonalność, większa spodziewana precyzja ze szkłami f/1,2 - tego oczekiwałem. Bardzo się cieszę, że ten aparat jest właśnie taki - jakby uszyty pode mnie. Tylko ta cena, ale ona się zwróci wcześniej czy później.

EDIT akustyk: wybaczamy. ten jeden raz
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-03-2012 o 15:01

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    W nikonie D700 było szybkie i mało szumiące, ale w studiu - nie bardzo. D800 ma 36 mpx i to jest coś co się podoba landscapistom (w połączeniu z genialnym 14-24)
    kwestia priorytetow. ja jestem landszaftowy (btw. landscapista to moze byc po prostu "pocztowkowiec"/"widoczkowiec", bo przynajmniej po polsku a nie jakis jezykowy potworek) i 14-24 mi kompletnie nie robi. wole obiektywy, na ktore moge jakies filtry zalozyc. nawet 17-40, choc daleki jestem od chwalenia jego rogow (nie zeby srodka kadru tez...).

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    i fotografom studyjnym. A skoro te 36 jest więcej niż 22 to mozna mówić o pewnym przetasowaniu na półce semipro canona i nikona. Zapewne jest to chwilowe, canon wypuści coś z 45 Mpx, a nikon coś z 9 fps. I wszyscy będą zadowoleni. Po co się stresować?
    mysle, ze to wlasnie jest bardziej celowe niz przypadkowe.

a co do wyboru sprzetu do landszaftu... umowmy sie, ze 99,9% parajacych sie ta dzialka robi to tylko dla idei i spelnienia wlasnych pasji, bo nie dla pieniedzy. juz 5D mkII jest dosc droga imprezka dla amatorow (rowniez na tzw. zachodzie, nie oszukujmy sie) i siegaja po niego faktyczni pasjonaci, nie byle kazdy sobie pocztowkowiec wakacyjny. cena 5D mkIII badz D800 jest zaporowa dla ogromnej wiekszosci tej grupy.

a ktory z nich to bedzie za jakies 3-4 lata, jak cena spadnie do poziomu osiagalnego dla normalnego widoczkowca? tu odpowiedz jest prosta: w ogromnej wiekszosci ten, do ktorego da sie wkrecic posiadane obiektywy. tak realnie.

w krotkiej historii fotografii cyfrowej byly chyba trzy aparaty, ktore mialy kardynalne znaczenie dla pocztowkowcow: 5D mkI, ktory tania pelna klatka przeciagnal cala mase ludzi na poletko Canona, potem D300 (ktory wstrzymal odplyw ze strony Nikona) i D700 (ktory przywrocil niektorych zoltych do ich systemu). poza tym, to poniewaz mowimy o hobbystach nie majacych wzgledem sprzetu napompowanych wymagan, wybor idzie po najprostszej linii - w tym samym systemie. i nie widze jak 5D mkIII badz D800 mialyby to zmienic.

pomijam ten promil pocztowkowcow, ktorzy to robia za pieniadze - kropla w morzu wodki...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-03-2012 o 15:02
    www albo tez flickr

Domyślnie

^^*2
    o tak... o tym zapomnialem poziomiczka elektroniczna bardzo my mi sie przydala. Teraz tez sie mecze z takim klamotem, ktory w kolko musze montowac i demontowac przy wkladaniu aparatu do torby.
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 06-03-2012 o 15:01 Powód: Akustyk wskoczył pomiędzy

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    micles, a mama już nie zagraża twoim zakupom
    Damn, zapomniałem!

Od dłuższego czasu wkład rodziny w mój budżet jest znikomy, więc już nie mam nieczystego sumienia z fundowaniem sobie zabawek

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Z uwagą śledzę naszą dyskusję o aparacie, którego nikt z nas jeszcze nie widział. Temperatura wypowiedzi (także mojej w drobnym sporze z konradl) wskazuje, że to dla nas wszystkich puszka bardzo ważna, bardzo przez nas oczekiwana. Ilu z nas będzie jej szczęśliwym użytkownikiem, a ilu (niestety) tylko pogawędzi sobie na forum? Ważne, że (prawdopodobnie) Canon wreszcie zadbał o naszą dumę wobec sami wiecie kogo i może oszczędzić nam upokarzających uwag na forum... sami wiecie czego. Sądząc po wpisach tamże, dla większości z nas już nie ma już znaczenia, jaka nowa piątka będzie naprawdę. Poza tymi, którzy – wierzę w to – przygarną ją czule i to na dłużej. czego nam wszystkim z serca życzę.

Uzależniony

Domyślnie

Pomijamy w dyskusji dwa sloty na karty . a to sporo udogodnienie. . na CF lądują RAWy a na SD eye-fi małe jpg jednoczesnie przesyłane na komp/tablet do podglądu. Jak dla mnie warto przemyśleć zakup dla tej jednej możliwości.

.... , bo sam obrazek to już raczej od operatora zależy i jak ręce koślawe to i mkXVIII nie pomoże.
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 06-03-2012 o 15:55

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pezetwpr Zobacz posta
    Ilu z nas będzie jej szczęśliwym użytkownikiem, a ilu (niestety) tylko pogawędzi sobie na forum?
    5D mkIII poki co nie kupie. najwczesniej za jakies 3 lata.

kupie sobie, najprawdopodobniej jutro wieczorem, 5D mkII. aktualnie na holenderskim marktplaats.nl (taki tutejszy Ebay) jest wysyp mkII i mozna sobie przebierac w egzemplarzach - od 1200 do 1400 EUR w zaleznosci od stanu fizycznego, gwarancji, akcesoriow...

a mkII poki co jest dla mnie (co najmniej) w pelni wystarczajacy. mkIII tez mi sie podoba, ale sobie do niego dojrzeje...
    www albo tez flickr

Domyślnie

^^nie warto jeszcze zaczekac, na moment jak juz "mark dwojkowcy" beda mieli na co fizycznie wymienic korpus?

Strona 56 z 128 PierwszyPierwszy ... 646545556575866106 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów