Jaa bym zabrał tak jak info wcześniej:
17-40
70-200 z tym że: f/4 jeśli już bym miał. Jeśli mam kupić (by użyć więcej niż na ten wyjazd) to wybrałbym f/2.8
Jaa bym zabrał tak jak info wcześniej:
17-40
70-200 z tym że: f/4 jeśli już bym miał. Jeśli mam kupić (by użyć więcej niż na ten wyjazd) to wybrałbym f/2.8
Teoretycznie masz racje, ale IMHO - mieć zabezpieczony tylko dół i tele wystarczy "na swoim" terenie, kiedy wiesz co jedziesz focić. W podróży (szczególnie "życia") pojawiają się czasem zaskakujące sytuacje i w takiej sytuacji posiadanie 24-105 wydaje się idealnym rozwiązaniem. Ale kolega KaDwa ma już 24-70, więc powinno być OK. Niemniej podkreślam brak UWA.
:-D Podobnie miałem z (genialnym pod względem obrazka- zawsze to będę powtarzał) 70-200 2.8 IS mkII
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 14-02-2012 o 00:48
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Zacznijmy od punktu 3:
100-400 - to wielka i ciężka lufa (1360g), która ma tendencje do wysuwania się.
A teraz punkty 1 i 2:
Na temat porównania jakości optycznej 70-200LIS i 70-300LIS zacytuję Ci opinię Photozone:
"So does the EF 70-300mm USM L IS live up to the high expectations ? Well, I'd say mostly but not entirely. The optical quality is at the high end for a lens in the 300mm zoom class but it doesn't shine quite as bright as e.g. the (more affordable) EF 70-200mm f/4 USM L IS and, frankly, the pricing isn't aligned accordingly".
Wagowo to jest 760g vs 1050g no i w przypadku 70-200 f4 LIS masz ogniskowanie wewnętrzne i nic się nie wysuwa.
Ten ostatni został oceniony, jako "Highly Recommended" (co Photozone przyznaje bardzo rzadko), no ale jest "krótszy".
Wybór należy do Ciebie.
Pozdrówka
Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 14-02-2012 o 00:45
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Cieszę się, że mogłem pomóc
A jakie to ma znaczenie, ile i jak długo trzeba nosić.
Każdy powinien znać swoje możliwości i potrzeby.
Moja odpowiedź pozostaje niezmienna...
...szczególnie jeśli to wakacje mojego życia, tym bardziej zabieram to co trzeba
Jeśli komuś się nie chce nosić, to... polecam SX40.
Pozdrówka!
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 14-02-2012 o 01:22
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
przeczytaj inne opinie w necie. albo opinie uzytkownikow.
dzieki czemu 70-300 zajmuje mniej miejsca w plecaku... zauwazalnie mniej...
ze jej sie wysuwa... i to w ktorym dokladnie momencie ma jakies znaczenie?
powtorze sie... w zgodnej opinii wszystkich innych testerow, miedzy 70-200/4 IS a 70-300 L na pokrywajacych sie ogniskowych i przeslonach nie ma istotnej roznicy. na pelnych dziurach w krotkim koncu minimalnie lepszy jest 70-200, przy 200 minimalnie lepszy jest 70-300.
tak czy siak, sa to roznice zaniedbywalne.
niezaniedywalna jest kwestia, czy warto troche wiecej zaplacic i targac w zamian za 100mm roznicy, bo to jest bardzo duza roznica w praktyce a taniej/lzej sie jej nie pokryje. w przypadku fotografii podrozniczej i korpusu FF to IMHO absolutnie nie wolno zatrzymac sie przy 200mm, bo bardzo szybko odczuje sie brak...
Jakie ma znaczenie?
Dla mnie olbrzymie i zasadnicze.
Ze szkłem 70-200 2.8 mogę biegać (i biegam) po koncertach i tym podobnych sytuacjach. Z lżejszym i poręczniejszym wyjeżdżam w podróż i mam wielką frajdę.
Nie chce mi się dźwigać i nie lubię SX40. Uważasz, podobnie jak kolega Darx, że to jedyna alternatywa? Albo "gruby" sprzęt, albo kiszka ze zdjęć?
Panowie - wyluzujcie. Myślę, że wam też fotografia ma sprawiać po prostu frajdę, ale nie za wszelką cenę... Jeśli jest inaczej, to mamy inny fotopogląd
I nie psujmy koledze wątku przepychankami
No i widzisz, tu dotarliśmy do sedna :wink:
Przecież ja od początku piszę, że dla mnie to nie problem...
Poza tym, to mam wrażenie, że czytasz jakoś wybiórczo,
albowiem napisałem również
Pozdrówka!