Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 101

Wątek: Wakacje życia i uzupełnienie szklarni.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Wakacje życia i uzupełnienie szklarni.

Witam,

Wybieram się na dość egzotyczny wyjazd. Non stop 3 tygodnie zwiedzania od Kanionu przez lot małym samolotem nad płaskowyżem i zwiedzania miasta wysoko w górach.
    Mam zamiar wrócić z wyjazdu pełen wrażeń i niezapomnianych przeżyć wraz furą fotek, które to wszystko utrwalą. Na razie mam tylko jedno szkło i wiem że będzie za krótkie. Nie mogę się zdecydować nad wyborem zooma, bo jestem za dużym laikiem/amatorem. Nie mam znajomych od których mógłbym pożyczyć sprzęt do testów i nabrać przekonania.

Zastanawiam się, ale sztywno tego się nie trzymam, zwłaszcza jeśli wchodzą w grę zamienniki. Nowe szkła mogę wrzucić koszty więc zrobią się relatywnie tańsze.

1. EF 70-200mm f/4L IS USM (myslę że f/2.8 to szkoda pieniędzy)
    2. EF 70-300 mm f/4-5.6 L IS USM
    3. EF 100-400 mm f/4.5-5.6 L IS USM

Pozdrawiam i dziękuję za wskazówki.
    Maciej Z.
    5DMII, 24-70L, 580EX II, HF10, G12
    Samo się nie zrobi, więc ciągle się uczę

Domyślnie

W zamienniki bym się nie pakował, a 70-200 f4, czy jaśniejsze to idealne uzupełnienie 24-70 więc wybór dobry, chyba że potrzebujesz dużo więcej mm. Mam 70-200 f4 bez IS i bardzo lubię za AF, ostrość, kolory i kompaktowość - jak na dłuższe szkło.
    Pozdr

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

No ja bym z nr 3 zrezygnował na starcie bo to jednak armata i się umęczysz...nr 2, nie miałem, nie dotykałem wiem, że drogie ale się nie wypowiadam...nr 1 czy z is czy nawet bez is bardzo fajne szkło wycieczkowe.
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A nie myślałeś o 70-300mm f4.5-5.6 DO do podróży i uzupełnienia tego co masz idealne.
    Tu masz dobre porównanie wielkości do szkieł które wymieniłeś:
    http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 13-02-2012 o 12:01
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Weź jeszcze pod uwagę 2 sprawy:

- podczas podróży zaczyna się liczyć każde 100g sprzętu, więc IMHO ładowanie się w 100-400 lub któregoś ze światłem 2.8 może być uciążliwe. A i poręczność jest nie do przecenienia, tak więc wg mnie 70-200 f4 IS jest najlepszym rozwiązaniem (ewentualnie 70-300 L)

- powinieneś "zabezpieczyć" sobie dół w postaci 17-40 lub 16-35 (osobiście bez tego ostatniego nie ruszam się z domu)

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaDwa Zobacz posta

1. EF 70-200mm f/4L IS USM (myslę że f/2.8 to szkoda pieniędzy)
    2. EF 70-300 mm f/4-5.6 L IS USM
    3. EF 100-400 mm f/4.5-5.6 L IS USM
    Odnośnie pierwszej pozycji, to się nieco mylisz. To jest duże i ciężkie szkło, ale daje naprawdę ładny obrazek. Kwestia zastosowań. Jeśli w przyszłości przyda Ci się światło 2.8, to bierz. Jeśli wolisz nosić mniej cięższego sprzętu, to bierz wersję stabilizowaną.

Gdybym miał cokolwiek wybrać, to właściwie 100-400 jest naprawdę fajna i dobra. To by było, to szkiełko na które bym się skusił.

Musisz pamiętać o tym by szkła kupować pod SIEBIE, a nie pod konkretny wyjazd. Z tego, co rozumiem ten sprzęt na siebie nie zarabia (?) Stąd kupujesz jedno, a porządne.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jesli chodzi o optymalny kompromis waga/mozliwosci - IMHO 70-300. na pelnoklatkowej matrycy zakres do 200mm jest na taki wyjazd za krotki (chociaz to zalezy od preferencji fotografia i tez miejsc) a z drugiej strony 100-400 jest jednak wyraznie wiekszy i tez ciezszy.

jakbys mial drugi korpus cropowy, to wtedy 70-200 jest OK. ale do FF-a polecam z autopsji od razu 70-300
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Odnośnie pierwszej pozycji, to się nieco mylisz. To jest duże i ciężkie szkło, ale daje naprawdę ładny obrazek. Kwestia zastosowań. Jeśli w przyszłości przyda Ci się światło 2.8, to bierz. Jeśli wolisz nosić mniej cięższego sprzętu, to bierz wersję stabilizowaną.

Gdybym miał cokolwiek wybrać, to właściwie 100-400 jest naprawdę fajna i dobra. To by było, to szkiełko na które bym się skusił.
    A 100-400 to małe i lekkie szkiełko ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta

......
    Jeżeli twoja stopka ze sprzętem jest prawdziwa i aktualna, to wnioskuję, że nie dane ci było pobiegać sobie dłuższy czas w terenie z 70-200 ze światłem 2.8 albo 100-400...
    To naprawdę mogłyby być dość uciążliwe 3 tygodnie dla założyciela wątku.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    Jeżeli twoja stopka ze sprzętem jest prawdziwa i aktualna, to wnioskuję, że nie dane ci było pobiegać sobie dłuższy czas w terenie z 70-200 ze światłem 2.8 albo 100-400...
    To naprawdę mogłyby być dość uciążliwe 3 tygodnie dla założyciela wątku.
    Bez przesady proszę
    Dla mnie 70-200 f/2,8 wagowo nie stanowi żadnego problemu - wiem po co go noszę.
    Niestety 100-400 nie mam i nie miałem przyjemności "pomacać",
    ale jeśli ktoś się decyduje na takie szkło, to IMHO wie co robi.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów