Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Fotografia reportażowa - taktyka czy technika?

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Podcza robienia takich zdjęć , osoba fotografowana (a niechętna temu) usiłuje nawiązać kontakt wzrokowy z fotografem.
    Ja wtedy rżnę głupa i z ogromą ciekwością wpatuję się intensywnie w dalszy lub bliższy obiekt nie dając się sprowokować do odwzajemnienia spojrzenia lub grzebię coś przy ustawieniach aparatu i co chwila kieruję go w różne strony.
    Jak po dręką jest żona to stawiam ją gdzie chcę i wtedy już cykam co chcę, bo przecież nikt nie sprawdzi mi co i pod jakim kątem widzę.

Nie umieszczać wątków w niewłaściwych działach np.Ten z techniką fotografowania niewiele ma wspólnego.Reg. pkt 5. - .............wypowiedział się janmar

A ja mam wrażenie że wiele technik fotografowania może być wskazanych w tym wątku.
    Ale co tam, nie mój wątek i nie ja będę upierał się aby przywrócić go na właściwe miejsce.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

A ja mam wrażenie że wiele technik fotografowania może być wskazanych w tym wątku.
    Ale co tam, nie mój wątek i nie ja będę upierał się aby przywrócić go na właściwe miejsce.
    Z analizy postu autora dla mnie wynika że problem leży dla niego, w reakcji osób fotografowanych na fakt zrobienia zdjęcia.
    Z formalnego punktu widzenia nikt nie może robić zdjęcia osobie niepublicznej bez jej zgody i kropka.
    Jeżeli wykraczamy poza tą zasadę to musimy się liczyć z konsekwencjami i przyjąć je na klatę.
    Czy łamanie prawa człowieka do własnego wizerunku możemy umieścić w kategorii "Technika Fotografowania" ?
    IMHO nie.

Jesli celem autora postu jest robienie reportażu,to gdzie go chce publikować jeśli osoby występujące w nim nie wyraziły zgody?
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 10-02-2012 o 18:57

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Z formalnego punktu widzenia nikt nie może robić zdjęcia osobie niepublicznej bez jej zgody i kropka.
    Proszę o nie wprowadzanie użytkowników w błąd. Z formalnego punktu widzenia każdy może robić zdjęcia osobie niepublicznej bez jej zgody i kropka.
    Ostatnio edytowane przez micles ; 10-02-2012 o 19:16

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Osoba niepubliczna może w każdej chwili obić ryło nachalnemu fotografowi ( o ile jest bardziej umięśniony)...kropka.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pobity nachalny fotograf może w każdej chwili wezwać organy bezpieczeństwa i domagać się odszkodowania w sądzie. Kropka?

To co się przyjęło jako zwyczajowe, grzecznościowe zachowanie, niekoniecznie musi zawsze takowym być, a w Polsce obowiązuje nas nie etyka osobista czy zawodowa, a prawo.

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Pobity nachlany fotograf to może wtedy usiąść w kącie i sobie popłakać, a organy są w kościele.

Żeby dobrze obfotografować takiego np. żula to trzeba z nim wypić ze dwie beczki gorzkiej. Tylko wtedy można się za dużo dowiedzieć i fotografowanie żula nie jest już takie proste jakby się z początku wydawało. Spróbuj kiedyś. Kropka.
    Jestę fotografę

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Pobity nachlany fotograf to może
    iść na izbę wytrzeźwień.

Hipotetyczna sytuacja : ktoś ewidentnie działa na szkodę - czy to państwa, czy osoby prywatnej - nie robi. Masz aparat, jesteś bezpieczny (za płotem etc). Robisz zdjęcia, liczysz na to że uwierzą ci na słowo, czy uciekasz z ciepłymi gaciami?

Przykład z życia wzięty :
    http://www.youtube.com/watch?v=0ydxhIBS-jY
    (tyle że bohaterem jest policjant, a nie osoba "prywatna").

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Hipotetycznie Ci odpowiem. To kwestia wychowania :smile:

Moje jest takie:
    Wąchajmy róże i czcijmy płeć piękną. Widząc intruza wnoszącego kubełek śmieci na nasze podwórko, nie bijmy go od razu w mordę, ale grzecznie pytajmy: Z innego bloku pan uczęszcza na ten śmietnik?
    Jestę fotografę

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Hipotetycznie Ci odpowiem. To kwestia wychowania
    Forum nie służy wychowywaniu, które dla każdego powinno być sprawą osobistą. Kwestie prawne dość jasno regulują wyżej omawiany problem, a etyka nasuwa się sama i nie musi być raczej wpajana na canon-boardzie. Znaj swoje prawa! a o ich wykorzystaniu decyduj na podstawie wychowania i etyki.

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Wychowanie to nie jest sprawa osobista. Się je ma albo się go nie ma a forum jak każde inne miejsce w przestrzeni (nie tylko wirtualnej) jest miejscem równie dobrym jak dom czy szkoła.

Hipotetycznie: grzecznie Cię proszę - nie rób mi zdjęć, ale Ty uparcie pstrykasz. Możesz liczyć że karta pójdzie pod but czy nie?
    Jestę fotografę

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów