Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 76

Wątek: Pierwsza lustrzanka w życiu - co kupić ??

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

1100D:
    • Punkty AF: 9-cio punktowy AF (krzyżowy punkt centralny przy f/5.6),
    Gdy aparat ostrzy dla 2,8 to gdy założysz obiektyw 2,8 lub jaśniejszy aparat dokładniej ostrzy, gdyż zakłada, że głębia ostrości jest mała.
    Oj kolega chyba nie zrozumiał. Układ AF pracuje zawsze przy pełnej dziurze.
    Przewaga ma znaczenie tylko przy trudnych warunkach oświetleniowych a nie zawsze.
    Ta dodatkowa czułość właśnie ma znaczenie w miejscach o ograniczonym swietle. Działa z 2.8 i mniej. To czy aparat osrtzy dobrze czy nie, zależy od wielu czynników. Światło, umiejętności, obiektyw FF/BF, ewentualne problemy z AF

To 5.6 wynika z konstrukcji lustra semi-przepuszczalnego dlatego jest ciemniej z tego co się orientuje

Poza tym 1000D ma chybs dokładnie ten sam AF co 500D ale nie jestem na 100% pewien. Nie jestem też pewien, czy ten czuly środkowy jest aktywny w 500D. Z tego co czytałem to dopiero xxD ma takie udogodnienie, ale poczytam instrukcje jeszcze...

Aby sprawdzić jak przysłona się przymyka, musisz wcisnać przycisk podgladu głębi ostrości (przy mocowaniu obiektywu). Jak ustawiasz ostrość, przysłona jest zawsze otwarta.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .. właśnie doczytałem, że faktycznie 500D ma czuły środkowy więc tutaj kolega ma racje, cała reszta jak napisałem...
    ...
    Poza tym można się wspomagać lampa błyskowa wbudowana (wtedy błyska) lub zewnętrzna z czerwonym światełkiem wspomagacza
    Ostatnio edytowane przez flankerp ; 08-02-2012 o 13:56 Powód: Automerged Doublepost
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Z optyczne.pl
    1100D: • Punkty AF: 9-cio punktowy AF (krzyżowy punkt centralny przy f/5.6),
    500D: • Punkty AF: 9-cio punktowy AF (krzyżowy punkt centralny przy f/5.6, dodatkowa czułość przy f/2.8),
    Po to przymknąć przysłonę by była większa głębia ostrości, gdyż aparat zakłada, że taka właśnie jest.
    Gdy aparat ostrzy dla 2,8 to gdy założysz obiektyw 2,8 lub jaśniejszy aparat dokładniej ostrzy, gdyż zakłada, że głębia ostrości jest mała.
    Miałam przed 500-tką 1000D i wiem o czym piszę.
    Dla sprecyzowania:

1) Te wartości powyżej (f/5.6, f/2.8) oznaczają maksymalnie otwartą przysłonę w OBIEKTYWIE (np. C400/5.6), przy której AF body będzie działał (i nastawianie przysłony dla zrobienia zdjęcia przy pożądanej GO nie ma tu znaczenia) - więc to, czy AF będzie działał w danym body zależy od dokręconego obiektywu, a nie ustawionej kółkiem przysłony

2) Dodatkowa czułość dla jasnych szkieł w niektórych aparatach wiąże się ze specyficzną budową czujnika AF i jest programowo włączana (lub nie) przez soft aparatu w zależności od przyłączonego obiektywu (tzn. jego przysłonie na maksymalnej "dziurze" - można to sprawdzić przyłączając np. programowalny dandelion ze szkłem M42 i zmieniając mu sztucznie wartość "maksymalnej dziury" ) - i znowu robocza przysłona (przy której robimy zdjęcie) nie ma tu znaczenia.

Pozdrawiam, Alex
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 08-02-2012 o 14:44

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    Oj kolega chyba nie zrozumiał. Układ AF pracuje zawsze przy pełnej dziurze.
    Oj kolega też nie zrozumiał.
    Zaczerpnięte z innego forum:
    ...Czujniki znajdują się na dole komory lustra. Światło trafia do nich poprzez półprzepuszczalne lustro główne, a potem przez pomocnicze lustro AF. Czujniki działają na zasadzie podobnej do klina dalmierzowego. Mamy dwie linijki CCD - odpowiadające połówkom klina. Oba zbierają podobny obraz do zbieranego przez klin. Jeżeli obiekt jest nieostry, to obraz na obu linijkach jest inny.System AF porównując wartości może wyliczyć, o ile trzeba byłoby przesunąć linijki względem siebie, by obraz był taki sam. ... ... Mając wyliczone przesunięcie możemy przesunąć odpowiednio obiektyw w daną stronę. I tak rzeczywiście jest w lustrzankach firmy Canon. Wysyłają one do obiektywu rozkaz "przesuń silnik o x kroków w stronę y", robią "pik" jako potwierdzenie złapania ostrości, a następnie po sygnale "zrobione" od obiektywu pozwalają na wyzwolenie migawki. ...
    Nie wnikamy, że są czujniki krzyżowe i liniowe bo nie ma to tu znaczenia. Czujnik dla f5.6 jest mniej precyzyj zakłada, że obiektyw ma pewną głębię ostrości i przesuwa obiektyw tak aby punkt na który ostrzymy znajdował się w środku pola ostrości, ale nie robi tego tak precyzyjnie jak dokładniejszy czujnik dla f2.8.
    Załóżmy, że zakładasz obiektyw 50mm f 1.8, aparat bez czujnika f2.8 nadal ustawia ostrości niezbyt precyzyjnie i stąd ta loteria może się zmieści w tej GO, a może będzie BF lub FF. Dlatego jak pisałem, gdy robisz zdjęcia na wyższej przysłonie to GO jest większa i jest dużo większe prawdopodobieństwo, że punkt na który ostrzysz się w niej zmieści i będzie ostry.

Jeżeli aparat ma dokładniejszy czujnik dla f2.8 to po podpięciu obiektywu o jasności 2.8 lub jaśniejszego ostrzy precyzyjniej zakładając, że GO będzie mała. bez względu na to jaką przysłonę ustawisz.

Oczywiście ważne są tu warunki w jakich pracujemy. Gdy będzie jasno itp. to AF nie ma problemu i fotki raczej będą ostre, jednak w gorszych warunkach brak precyzyjnego czujnika dla f2.8 skutkuje tym, że większość fotek robionych jasnym obiektywem na "dużej dziurze" będzie nietrafiona.

Takie są moje wnioski i spostrzeżenia po "męczarniach" z 1000D i obiektywem 50mm f1.8
    Wiele godzin spędziłem na necie szukając rozwiązania zanim go znalazłem. Po czym wymieniłem "puszkę" na 500D i moje problemy się skończyły.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Ale ja dokładnie o tym pisałem.. To, że nie masz bardziej wrażliwego środkowego nie znaczy, że aparat nie zrobi ostrego zdjęcia.
    Tak jak Ci napisałem, ma to znaczenie tylko w trudnych warunkach oświetleniowych. Wtedy faktycznie to się baaaardzo przydaje, dzięki temu AF jest nie tylko precyzyjniejszy, ale i szybszy.

Wg tego co mówisz przy nawet podpieciu obiektywu 50mm 1.2 do 5D nie da rady ustawić ostrości... bo im jaśniejszy tym gorzej.. A to jest dokładnie analogiczna sytuacja do tej gdzie do 5.6 podlaczasz obiektyw 1,8

To czy obiektyw się myli zależy od jego konstrukcji i ewentualnych błędów BF/FF body lub obiektywu. Co ciekawe L 1.2 czy 1.4 myli sie mniej niż ten plastik 1.8 co przeczy Twojej teorii....

Jescze raz napisze, nie ma znaczenia na jakiej przysłonie robisz zdjęcia, bo AF działa zawsze na pełnej dziurze...

Jeżeli Twój 1000D nie trafiał w cel z tym 50 1.8 to byc może należało skalibrować body.

Nie popadajmy w paranoje... Zarówno w 500D jak i 1000D czy 1100D AF nie daje szału. Jest wolny i nie tak precyzyjny. Miałem porównaie z 7D kolegi, w którym AF jest poprostu doskonały. Nawet 50D i w góre działaja szybciej niż xxxD czy xxxxD
    Pozatym jak już kolega będzie miał naprawdę poważne problemy z AF, zawsze może przełaczyć na LV i ostrzyć na detekcje kontrastu... Wolniej, ale precyzyjniej niż detekcja fazy o której pisałeś..
    Ostatnio edytowane przez flankerp ; 08-02-2012 o 17:58 Powód: Automerged Doublepost
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Ale ja dokładnie o tym pisałem.. To, że nie masz bardziej wrażliwego środkowego nie znaczy, że aparat nie zrobi ostrego zdjęcia.
    Nie pisałem, że jest bardziej wrażliwy tylko precyzyjny, czyli dokładny. Po podpięciu jasnego obiektywu uaktywnia się czujnik f2.8 i aparat DOKŁADNIEJ ustawia ostrość, bo zakłada, że GO będzie mała.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Wrażliwy, dokładny dokładnie o to samo chodzi, działa lepiej, ale to nie znaczy, że bez tego aparat nie ustawi ostrości dla jasnego obiektywu albo zrobi BF/FF.
    Ty napisałeś:
    Nie chciał bym Ci źle wróżyć, ale nie posłuchałeś kolegów z forum i kupiłeś 1100D. Niestety AF tego aparatu ostrzy tylko dla f5,6. Nie ma dokładniejszego ostrzenia dla f2,8. Tak więc celność AF z powyższymi obiektywami (jeśli nie przymkniesz przysłony) to będzie loteria - może trafi, może nie.
    Zatem nie jest to tak jak napisałeś. Problem z AF wystapi tylko w trudnych warunkach oświetleniowych... Wtedy AF może się gubić.
    W pozostałych będzie ostrzył jak należy nawet jak podepniejs 50 1.2.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Wrażliwy, dokładny dokładnie o to samo chodzi, działa lepiej, ale to nie znaczy, że bez tego aparat nie ustawi ostrości dla jasnego obiektywu albo zrobi BF/FF.
    Wrażliwy, a dokładny to co innego.

Zatem nie jest to tak jak napisałeś. Problem z AF wystapi tylko w trudnych warunkach oświetleniowych... Wtedy AF może się gubić.
    W pozostałych będzie ostrzył jak należy nawet jak podepniejs 50 1.2.
    Nie nie będzie.
    Przykład dla cropa z kalkulatora ostrość na 2m:
    50mm f 1.2 GO od 1,97m do 2,04m
    50mm f 3.2 GO od 1,91m do 2,10m
    50mm f 5.6 GO od 1,85m do 2,18m
    Aparat stara się ustawić ostrość na 2m, jednak nie jest tak idealnie, są pewne odchyły na + i -.
    Gdy podpinam obiektyw o jasności powyżej f 2.8 do 5.6 aparat ustawia ostrość mniej precyzyjnie (czujnik f5.6), gdyż wie, że minimalna GO jest od 1,91m do 2,1m czyli 19 cm i odchylenie załóżmy +/-3 cm nie czyni takiego zdjęcia nieostrym.
    Gdy podpinamy obiektyw f2.8 lub jaśniejszy aktywuję się czujnik f2.8 który jest trochę inaczej skonstruowany aby precyzyjniej ustawiać ostrość, gdyż może być podpięty obiektyw np. f1.2 który ma dla 2m GO od 1,97m do 2,04m i tu takie odchylenie jak wyżej dyskwalifikuje zdjęcie.

Co do tego, że 7D ma lepszy AF niż 500D to normalne, bo kto by kupił 7D gdyby 500-tka miała wszystko co ma 7D
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Gdy podpinam obiektyw o jasności powyżej f 2.8 do 5.6 aparat ustawia ostrość mniej precyzyjnie (czujnik f5.6), gdyż wie, że minimalna GO jest od 1,91m do 2,1m czyli 19 cm i odchylenie załóżmy +/-3 cm nie czyni takiego zdjęcia nieostrym.
    Nie, soft aparatu w momencie obliczania AF tego nie wie, gdyż jeszcze nie może wiedzieć, na jakiej przysłonie będzie robione zdjęcie (np. w trybie Tv - priorytetu czasu) - a najpierw ustawiany jest AF, a dopiero potem Ev (ekspozycja). [wystarczy zrobić prosty test - wiem, wiem, znowu się narażę tymi testami ]

Chodzi o to, że dla obiektywu o maksymalnej dziurze np. 2.8 sensory (piksele) czujnika mogą być rozstawione szerzej (w większej odległości od siebie), natomiast dla obiektywu o przysłonie 5.6 te skrajne czujniki byłyby niedoświetlone (mniejszy otwór przysłony je zasłania), więc muszą być one ustawione w mniejszej odległości od siebie, co automatycznie daje gorszą precyzję obliczania odległości dla AF (większy błąd obliczeń) - stąd przełączanie czułości w droższych puszkach.

Ale chyba już dość znacznie odbiegliśmy od tematu wątku... Choc może te informacje przydadzą się Autorowi tego tematu w podjęciu decyzji, jakie obiektywy kupić (jasne czy ciemne) i przy zakupie kolejnej puszki

Pozdrawiam, Alex

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    Witam,
    Nie, soft aparatu w momencie obliczania AF tego nie wie, gdyż jeszcze nie może wiedzieć, na jakiej przysłonie będzie robione zdjęcie (np. w trybie Tv - priorytetu czasu) - a najpierw ustawiany jest AF, a dopiero potem Ev (ekspozycja). [wystarczy zrobić prosty test - wiem, wiem, znowu się narażę tymi testami ]
    Aparatu "nie interesuje" na jakiej przysłonie zrobisz zdjęcie. Jeżeli podepniesz obiektyw 2.8 lub jaśniejszy to ustawia ostrość na czujniku 2.8 (jeśli taki ma), a jeśli obiektyw ciemniejszy do 5.6 to ustawia na mniej dokładnych czujnikach. Dla obiektywów powyżej 5.6 muszą być dodatkowe czujniki chyba f8 - nie wiem które aparaty takie mają.
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna Awatar Marchos87

Domyślnie

Dobra, to teraz podsumujcie mi to co napisaliście bo zamotało się wszystko ze 3 razy dookoła

Canon 1100D nie posiada dobrze zgranego czujnika z przysłonami mniejszymi niż 5.6 ? Czyli kupując 50mm f/1.8 może okazać się z tym body obiektyw się nie zgra i ostre zdjęcie będę uzyskiwał losowo ? Czy mowa tylko o złych warunkach oświetleniowych a w dzien wszystko powinno być ok ?

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów