Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Wątek: Pierwsza lustrzanka w życiu - co kupić ??

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Marchos87

Domyślnie Pierwsza lustrzanka w życiu - co kupić ??

Witam, Po kilku latach posiadania małego zgrabnego kompaktu postanowiłem się przerzucić na jakiś większy sprzęt.

Do wydania mam jakieś 2,5-3 tys. złotych (500 Funtów) Czy za takie pieniące można kupić sprzęt godny uwagi ?
    Znalazłem kilka ofert z EOS 500D - Czy ten aparat jako pierwsza lustrzanka spełni moje oczekiwania? (Zwykłe używanie aparatów, krajobrazy, zdjęcia o zmierzchu [tutaj cyfrówka nie daje zupełnie rady] lubię nosić z sobą aparat bo zdjęcia pstryka się znienacka więc nie powiem co dokładnie będę robić)

http://www.ebay.co.uk/ctg/Canon-EOS-...=p3286.c0.m14#

http://www.ebay.co.uk/itm/Canon-EOS-...#ht_2784wt_160

Jeszcze zastanawia mnie zakup cyfrówki Sony Cyber Shot HX100V - Czy jest sens zawracać sobie tym sprzętem głowę ??

Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi

Dopiero zaczyna

Domyślnie

W tej cenie zdecydowanie 600D. 500D to klasa niżej, pomiędzy ewentualnie brać 550D. Ale 600 jest w miarę ok, do tego uchylny wyświetlacz.

Domyślnie

OK tylko dodam że w tej cenie chciałbym dostać jakiś obiektyw dłuższy niż 18-55 A jak sprawa z tą cyfrówką, znajomy miał Nikona D5000 i przeszedł na kompakta bo uznał że Lustrzanka za ciężka i nie chce mu się jej nosić a tamten schowa do kieszeni. Dodał że zdjęcia z dobrej cyfrówki zrobi lepsze niż z lustrzanki (teraz pytanie czy nie wiedział jak wykorzystać potencjał i się zraził ? ) no i poza tym mówi że ma mały aparat a 20x zoom optyczny i jest zadowolony.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Z całą pewnością lustrzanka ma większy potencjał niż kompakt.

Coś już napisał Awatar Natan
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Witaj

Z jednej z tych puszeczek będziesz zadowolony, ale puszeczka to jedna strona medalu Nie piszesz nic o szkle. Masz już jakiś na oku?

Pozdrawiam.

Domyślnie

W tym pierwszym linku dołączone są 18-55mm IS and EF 75-300mm, nie bawiłem się długo lustrzankami więc nie wiem co mi spasuje, musiał bym się pobawić i później może czegoś się dowiem. W każym razie te szkła wydają mi się całkiem spoko na początek. Warto dać 3 tys za taki zestaw ?

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marchos87 Zobacz posta
    W tym pierwszym linku dołączone są 18-55mm IS and EF 75-300mm, nie bawiłem się długo lustrzankami więc nie wiem co mi spasuje, musiał bym się pobawić i później może czegoś się dowiem. W każym razie te szkła wydają mi się całkiem spoko na początek. Warto dać 3 tys za taki zestaw ?
    jak na początek takie wyjście wydaje się być sensowne-masz szerszy 18-55 + tele, popstrykasz troche i z czasem zobaczysz czego najwięcej używasz i czego ci potrzeba, moze to bedzie tele wiec sprzedasz to dolozysz i kupisz cos lepszego a kita 18-55 zostawisz na wyjątkowe okoliczności lub na odwrót, wyjdzie "w praniu", z czasem może zainteresujesz się stałkami. powodzenia

Coś już napisał Awatar Natan
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Jak na sam początek zabawy lustrzanką szkła które wchodzą w skład zestawu są dobre.
    Masz szeroko i zoomik Więc załóż 18-55IS na puchę, postaw na statywie jeżeli posiadasz, zrób parę fotek i pokaż koledze moc lustrzanki

Pozdrawiam

Domyślnie

Znalazłem stare fotki jak złapałem pierwszy raz lustrzankę do ręki, zrobiłem na szybko kilka zdjęć:

https://picasaweb.google.com/1087728...17102629674130

Pewnie one nie są niczym nadzwyczajnym ale kompaktem takich nigdy nie zrobiłem i czy EOS 500/550 z tymi szkłami będzie w stanie zrobić coś podobnego.
    Zdjęcia z osobami z ładnym rozmazanym tłem, a dalej jakieś zbliżenia itd.
    O ile pamiętam to to był NIKON i jakiś obiektyw 18-200 (chyba)

Jeszcze nie wiem kiedy pochwalę się pierwszymi fotkami ale dzięki za szybkie odpowiedzi

Dopiero zaczyna Awatar J.Graph
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Witam.

Z własnego doświadczenia wiem że nie warto wydawać fortuny na pierwsze lustro ...
    Ze mną było tak że wciągneło mnie to bardziej po przesiadce z małpy na lustro ...
    Znam jednak takich którzy coś tam focili małpami ... kupili lustro i przestali w ogóle robić zdjęcia ... a aparat leży ...

Wcześniej miałem Olympusa i kupiłem go z dwoma kitami 14-42 i 40-150.
    Przez chwilę to zaspokajało moje potrzeby ...

Jeśli jesteś pewny tego że jak kupisz aparat to będziesz zdobywał wiedzę na temat fotografii a później będziesz testował to w praktyce to mi sie wydaje że 550D + 18-135 byłby najlepszy na dłuższy czas ... Jak Cie wciągnie to potem może jakaś analogowa 50 ze światłem 1,8 podpięta przez adapter ...

Ja właśnie zakupiłem 550D z 18-55 z tym że mam kilka analogowych obiektywów więc mam w czym wybierać

Pamiętaj że body nie jest najważniejsze ... na pierwszym miejscu jest szkło ...

Pozdrawiam.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów