Cytat Zamieszczone przez Canonierzysta Zobacz posta
No właśnie i chyba jednak Sherpa 600R będzie moim pierwszym porządnym statywem....

Jestem jeszcze w kontakcie z firmą foto-technika i wyjaśniam wątek pominięty przez Was, a mianowicie to imadełko...co prawda pierwsza odpowiedź jaka przyszła to pytanie o co mi tak właściwie chodzi

Cytuję:
Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem określenie imadełko !
Czy to oznacza dźwignie blokady szybkozłączki ?

W odpowiedzi musiałem tylko załączyć poniższe zdjęcie:

i teraz czekam na odpowedź. Jak tylko będę coś miał wrzucę na forum bo być może taka opcja też kiedyś kogoś zainteresuje
Nie mogąc się doczekać odpowiedzi od firmy Foto-Technika postanowiłem napisać do samego producenta. Na stronie www.velbon.biz korzystając z formularza zapytałem o możliwość dokupienia tego imadełka. Gwoli ścisłości jest to Hide Clamp HC-25/28 ( wraz z wkładką umożliwiającą mocowanie kolumn o różnej średnicy od 25-26mm (biała) do 27-28mm (czarna) w zależności od zastosowanej wkładki (są w komplecie))

Offtopic: Bardzo szybko dostałem odpowiedź zaczynającą się od: "Dear Radek-san"

Pan uprzejmie napisał, że i owszem, jest taka możliwość, i sprawdzi dlaczego Foto-Technika nie odpisuje :wink:

Nie minęło pół godziny i dostałem odpowedź od F-T Niestety jednak okazało się, że na magazynie nie mają. Następna dostawa w marcu... kombinuję jednak z przyspieszoną dostawą, ale nie wiem czy się zdecyduję...

Na zadane pytanie ile to kosztuje otrzymałem dość przygnębiającą odpowiedź. Sugerowana cena detaliczna to 109 PLN czyli 1/3 ceny całego statywu z głowicą....ale jestem zauroczony tym rozwiązaniem i będę to miał

Tymczasem dzięki za Wasze odpowiedzi, mój wybór padł na Sherpę 600R. Co mnie skusiło:
1. Cena
2. Mimo wszystko wysokość maxymalna. Mało jest statywów dorównujących wysokością do Sherpy a przy tym tak przystępnych cenowo.
3. Bardzo wiele bardzo pozytywnych opinii o tym statywie
4. Japońska jakość ( nie tylko samego sprzętu - choć o tym wypowiem się dopiero jak go dostanę - ale także obsługi klienta)
5. Możliwość zrobienia szpagatu no i ten zacisk HC-25/28.

Jak tylko go dostanę, podzielę się opiniami ( choć pewnie i tak nic nowego nie napiszę )

Pozdrawiam,
Canonierzysta - Radek