Jeśli jesteście zadowoleni, musze kiedys obadać ten patent![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Patent na śluby: znaleźć klienta, pójść i zrobić zdjęcia.
Patent na sprzęt: posiadać aparat i obiektyw.
Patent na lepszy sprzęt niż to co się posiada: sprzedać to co się ma, dołożyć kase jeśli się ją ma, kupić lepsze niż się miało. HINT: policzyć sobie, czy inwestycja ma sens :-)
Patent na polepszenie wygody/usprawnienie prac podczas wykonywania: dokupić to, co polepszy wygodę/usprawni pracę. HINT: policzyć sobie, czy inwestycja ma sens. HINT_2: sprawdzić wytrzymałość kręgosłupa![]()
Finally I've found that I belong here
A może jest jakiś wątek na forum o szukaniu klientów ??? jakieś podstawowe zasady? najczęściej popełniane błędy? itp
Stwórz (jeśli jeszcze nie masz) bardzo dobre portfolio, a klienci sami przyjdą... teoretycznie... ;]
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.
MZ samo portfolio dziś nie wystarcza niestety![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
W mojej profesji jest taka teoria, że akustyk (taki człowiek od suwaczków i pokręteł na pulpicie, do którego podłączonych jest mnóstwo kabelków) nie powinien być gwiazdą koncertu. Dobry akustyk to taki, którego istnienia, w czasie koncertu się nie zauważa. Czy w fotografii ślubnej nie powinno być podobnie z fotografem (takim człowiekiem od pudełka do którego podłączone są różne rurki ze szklanymi przegródkami w środku)?
Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 02-02-2012 o 13:36
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Bo lubię długie ogniskowe i nie robię tylko zdjęć ślubnych. 300/2.8 byłby fajniejszy ale z kolei na ślub już mało praktyczny
Ciężar mi nie straszny. Nie raz pracowałem powyżej 8h z body + grip + 70-200/2.8 i lampa na szyi
Dlatego wolę raczej 200/2.0 i w razie co konwerter x1.4 wtedy mam takie prawie 300/2.8
Z takim zestawem jak podałem będę już bardzo spełniony sprzętowo
5 takich szkieł do pracy to dla mnie zestaw praktycznie kompletny do większości zastosowań i myślę, że odnośnie pkt 4. mojej listy raczej 16-35L niż 14L
Na wyjazdy jedna lub dwie puszki + 16-35 + 85L (+ ew. 24L/35L) i można wszystko zrobić
rzepy są dwa i można zakleić tylko jeden. Myślę, że to dobry kompromis
No racja. Teraz bez dobrego marketingu to nic nie zdziałasz![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Stopień ukrycia akustyka regulujesz długością kabli od konsoli i kamuflażem namiotu, a stopnia ukrycia fotografa nie wyregulujesz ogniskową obiektywu. Ja pomimo tej obwieszanki niejednokrotnie (również i jak robimy na dwóch, z Goomisiem) dostawałem opinie od pary, że goście byli zachwyceni naszym zachowaniem na uroczystości i że praktycznie byliśmy niewidoczni, a zdjęcia ze wszystkich fajnych momentów odziwo są. Bardziej niż stopniem obwieszenia zwracasz na siebie uwagę nerwowym sposobem poruszania się. Chodzenie pewnym, jednostajnym, nie za szybkim krokiem w kościele, to podstawa do sukcesu. Nie polecam natomiast znajdować się na chórze w momencie gdy ksiądz zaczyna już przysięgę
I mieć pół hałasu, zamiast całego. E tam!