Bierz 135L![]()
hejka to mój pierwszy post na tym forum. Canona 450d posiadam od 4 lat , 60 d posiadam od miesiąca ,. Mam też 28mm, 1.8 , 50mm 1,4 , t 17-50 2,8 i sigma 10-20 + lampa nissin 866. W czerwcu będę miał wątpliwa przyjemność być fotografem na ślubie kuzynki ( mam pojęcia o foceniu ,ale ślubów nigdy nie robiłem ). Teraz moje pytanie ,jaki założyć obiektyw na kościół i jaki na wesele . Ja myślałem w kościele mieć na 450 tamrona 17-50 + lampa i na 60d 28 mm 1.8 . Tylko na wesele nie wiem jak skonfigurować sprzęt ? Na przygotowaniu do ślubu będe miał 60d i 10-20 mm . To dobry pomysł?
50mm 1.4
24 1.4
fisheye nie jest spoko![]()
Z takim nastawieniem to rozwalisz im pamiatke zycia ... A czy sprzet wystarczy ?! Mowisz tak jakbys kompletnie nie mial pomyslu na zdjecia. Moim zdaniem kazdym aparatem i obiektywem zrobisz zdjecia pamiatkowe a czy fish jest ok ?! hmm ja nie lubie przerysowan jak oni lubia to rób
Canon FF
to nie tak ,pomysły mam i chęci . Ale bardzo boję się presji i oczekiwań. Do tej pory co fociłem najwyżej dzieci znajomych . Ale tam miałem czas i wszystkie parametry pod kontrolą. Niem rybiego oka tylko szeroką sigmę 10-20 mm .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zdarzało mi się. też focić ślubach ale jako prywatna osoba ,bez żadnej presji i zobowiązań. Was chciałem tylko poprosić o porodę co do dobrania sprzętu . O swojej prpozycji napisałem. Jeśli coś żle kombinuję to mnie poprawcie.![]()
Ostatnio edytowane przez suso ; 01-03-2012 o 21:05 Powód: Automerged Doublepost
No własnie focenie u znajomych to z reguły presja i dziwne oczekiwania chyba ze robi sie za free wówczas z reguły slowa nie powiedzą przynajmniej w oczy ale musisz pamiętać jedno ze zdjęcia pójdą w świat i albo będą Cie chwalić albo. nie mniej jednak podejdz do tego na luzie. Co do fisha sam nie wiem raczej nie przesadzaj z ilością zdjec. Z calosci nie powinno byc go więcej niz 5 % chyba ze umiesz kreatywnie nim pracować i naprawdę ciekawie akcje pokazać. Moi klienci wyleczyli mnie z fisha bo nie lubia wychodzi jak ufoludki
dlatego moja ulubiona ogniskowa jest 35 mm
![]()
Canon FF
ja też oststnio używam głównie 28mm 1,8 . i czasami tylko sigma 10-20 mmFotografiia to moje ukochane hobby . I na szczęście nie muszę arabiać nię na życie , i nie martwię się że odstraszę klientów ., tylko że narobie sobie obciachu przed rodzinką.
to faktycznie superNiewiele jest ludzi którzy mają satysfakcjonującą dla nich pracę. Tylko pozazdrościć. Ja mam dobrą pracą , ale chodzę do niej bo muszę , a nie bo chcę.