Cytat Zamieszczone przez keram Zobacz posta
Witam ponownie! :-)

Według opinii zebranych od Was (za co bardzo dziękuję) na swoje początki z fotografią ślubną i Canonen 7D powinienem się wyposażyć w:

C28/1.8 (2xtak)
C35/2, C
C85/1.8 (3xtak)
C50 1.4 (2xtak)
C 17-55/2.8 (2xtak)
Tamron 17-50 (2xtak)
Sigma 10-20/3.5
lampę

Z mojej perspektywy to finansowo nierealne :-?

Chciałbym Was prosić o wskazanie 2 obiektywów, od których mógłbym zacząć z napisaniem do czego go będę wykorzystywał. Np. czy do fotografii w kościele, czy na weselu, czy do zdjęć "z bliska" np. pary młodej czy tańczących osób na weselu.

Pozostała kwestia to lampa. Jaką wybrać i na co zwrócić uwagę?

Jestem mega świeży w temacie ale chcę się mocno wyedukować aby nie kaleczyć ludzi. Pierwszy ślub 3 maja (znajomi :-P) a do tej pory ma być jeszcze płatny dwudniowy warsztat i trening na żonie :wink:

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Nikt nie karze Ci kupować wszystkiego z tej listy.
10-20 jest szkłem które na początek jest absolutnie zbędne.

Jeżeli jesteś tak bardzo zielony to nie pchaj się w same stałki. Poza tym 28 na cropie to strasznie wąsko.
Znaczy w ogóle to ciekawi mnie strasznie dlaczego chcesz się tym zająć. Skoro jesteś totalnie zielony?

Kup Canona 17-55/2.8 IS jako podstawowe szkło i najwyższy model lampy systemowej na jaki cię stać. Znajomemu poleciłem Metza na podstawie masy pozytywnych komentarzy między innymi z tego forum i teraz przeklina mnie za to serdecznie.
To jest podstawa którą na upartego zrobisz wszystko.
Do tego w zależności od budżetu przyda się coś węższego:
- 85/1.8 USM - świetne szkło za naprawdę małe pieniądze
- 100/2 USM - bliźniacza konstrukcja w praktycznie tej samej cenie
Wybierz ogniskową która bardziej Ci pasuje.

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
Ja podtrzymuje mój wybór :-D
Potrzebujesz jasnego, szerokiego zoom'a (T 17-50 2.8) i w zależności od preferowanej ogniskowej 50 1.5 lub 85 1.8.
Sądzę, że do 7D ogniskowa 50mm jest w sam raz.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Jeśli jest budżet to jak najbardziej 16-35L jest rewelacyjne.
IMHO kupowanie 17-50 i 50mm jako jedyne 2 szkła jest bez sensu ze względu na niepotrzebne pokrycie ogniskowej.
16-35L na cropa na początek to IMHO strata kasy. Można za jego cenę kupić C17-55/2.8, 85/1.8, małą torbę i pewnie z jedną CFkę 8GB