Strona 23 z 50 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    [...] jest tego do wyboru i do koloru w M42 ,plus systemowe nikony, penaxy czy olimpusy,contaxy
    Zgadza się. Ja ostatnio choruję na dobre 135mm m42 :-)

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Jasne, janmar, że korzystnie na lustro to raczej nie wpływa, ja tylko mówię, że mało prawdopodobne jest jakieś uszkodzenie przy pierwszym zahaczeniu :rolleyes:

Analogforever, powtarzasz błędne uogólnienia dotyczące szerokokątnych obiektywów, rozgłaszane przez ludzi którzy mieli w rękach parę obiektywów dziadowskich firm i zrazili się do szerokich w ogóle. Jest sporo dobrych i bardzo dobrych obiektywów, nawet poniżej 20mm.
    5DMKII

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lynx Zobacz posta
    Jasne, janmar, że korzystnie na lustro to raczej nie wpływa, ja tylko mówię, że mało prawdopodobne jest jakieś uszkodzenie przy pierwszym zahaczeniu :rolleyes:

Analogforever, powtarzasz błędne uogólnienia dotyczące szerokokątnych obiektywów, rozgłaszane przez ludzi którzy mieli w rękach parę obiektywów dziadowskich firm i zrazili się do szerokich w ogóle. Jest sporo dobrych i bardzo dobrych obiektywów, nawet poniżej 20mm.
    uogólnienie to jest imo pisanie ze jest sporo dobrych szerokąkątnych obiektywów z przed lat,jest kilka moze jako takich a reszty nieruszać ,co jest takiego dobrego z tych starych konstrukcji szczególnioe na m42 ? zenitar ,pelang i co jeszce ,reszta jakoscią do kita bez stabilzazji sie nie zbliza nawet
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Zenitar i Peleng to akurat dla mnie są jednymi z gorszych, a nie lepszych. Nie chce mi się wymieniać tych kilkudziesięciu, które mam w pamięci, a na samym M42 można spotkać choćby Tokinę/Vivitara 17mm, Tamrona 17mm, Takumary od 20mm, Fujinony od 24 mmm, Sigmy Mini Wide 24 i 28mm, niektóre Kino Precision/Vivitar od 19mm. Do wszystkich tych szkieł to właśnie kit się nie zbliża, i wiele innych, lepszych od kita szkiełek :rolleyes:
    5DMKII

Domyślnie

Pewex dzięki za listę, teraz już wiem co szukać.
    Niestety okazało się, że kolejne szkło, które kupiłem - Takumar 50mm f. 1.4 niestety też zawadza o lustro na nieskończoności ale to mniejszy problem bo nie chciałem go używać do robienia widoków, a przy robieniu portretów jest wszystko ok.
    A co do starych "junkersów" .... czytałem gdzieś na Canon-Board, że to leczenie kompleksów i odkurzanie starych "przebojów". Podobno każdy nowy obiektyw jest lepszy od starego. Ja napewno kompleksów nie mam, ale czuję sentyment do tych starych "junkersów" :-) Zdjęcia mają fantastyczną barwę i widać to szczególnie po pororównaniu zdjęć zrobionych w tych samych warunkach. Oczywiście bankowo jest wiele nówek fantastycznych ale co szkodzi poeksperymentować z "dziadkami"?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Lynx wielkie dzięki za listę. Po porównaniu z listą obiektywów Pewexa do 5ki wiem co pasi i co szukać!!!! Jeszcze raz dzięki!!!!
    Ostatnio edytowane przez mozart ; 21-01-2012 o 11:04 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar artirus
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

A czy jest taka lista do 550D? Czy może w cropie nic nie wadzi? Bo jakoś nie mogę się doszukać.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Można z bardzo,bardzo wielu powodów robić wszelkie mixy sprzętu zróżnicowanego datą produkcji czy technicznymi parametrami.
    To oczywiste i nic w tym złego czy błędnego.Ale nie należy robić tego bez analizy i przewidywania ewentualnych negatywnych skutków.
    Zawsze można dostosować poszczególne elementy w sposób poprawny.Niszczyć aparat za ~~ 7 000 zł dla parokrotnego użycia szkła za kilkaset zł ,to zabawa dla bardzo bogatych ludzi.
    Eksperymenty można robić,ale po co, skoro dawno i wielokrotnie były już robione i opisane.
    Cofając się nie można jednocześnie iść do przodu.
    Nie dla młodych, starców zabawy. Wy po życie macie sięgać nowe.
    A jeśli o pieniądze chodzi to pamiętałbym że są one wskażnikiem pośrednio wartości ,przydatności przedmiotu.Płacąc mniej ,dostajesz mniej.I naprawdę ja tego nie wymyśliłem,ani nie zmienię.Wy też.Nie łudżcie się.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 21-01-2012 o 11:31

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

a ja chętnie znów bym kupił Heliosa 1,5/85mm tym razem do FF bo wczęśniej tylko na cropie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mozart Zobacz posta
    Pewex dzięki za listę, teraz już wiem co szukać.
    Niestety okazało się, że kolejne szkło, które kupiłem - Takumar 50mm f. 1.4 niestety też zawadza o lustro na nieskończoności ale to mniejszy problem bo nie chciałem go używać do robienia widoków, a przy robieniu portretów jest wszystko ok.
    A co do starych "junkersów" .... czytałem gdzieś na Canon-Board, że to leczenie kompleksów i odkurzanie starych "przebojów". Podobno każdy nowy obiektyw jest lepszy od starego. Ja napewno kompleksów nie mam, ale czuję sentyment do tych starych "junkersów" :-) Zdjęcia mają fantastyczną barwę i widać to szczególnie po pororównaniu zdjęć zrobionych w tych samych warunkach. Oczywiście bankowo jest wiele nówek fantastycznych ale co szkodzi poeksperymentować z "dziadkami"?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Lynx wielkie dzięki za listę. Po porównaniu z listą obiektywów Pewexa do 5ki wiem co pasi i co szukać!!!! Jeszcze raz dzięki!!!!

Nie kazdy Takumar zachacza o kazde 5d(roznica budowy luster poszczegolnych egzamplarzy aparatu i obiektywow). Fajne szklo, bardzo dobre zwlaszcza z bliska, swietnie wykonane. Jak szukasz innych 50tek to wlasnie ja osobiscie polecam albo Planara 50 1.4 albo Yashice ML ktora jest dokladna kopia, nawiasem mowiac jedej z moich bede sie pozbywal wkrotce. Z jasnych mozna sie też za szkłami Nikona rozejrzeć, ale to mz już niższa półka, tak jak zuiko.Duzo jest bdb manualnych 50tek troche ciemniejszych(f1.8-2) i do tego tanich. Np Yashici 1.9, 1.7(zalezy od modelu), dobra kopia Pentacona/Pancolara 50 1.8 Helios 77M, Nikon 50/2 i 1.8, Oly 50 1.8 itp helios 44 to kontrowersyjny temat ze wzgledu na ilosc sztuk w obiegu, mnogosc wersji i rozrzut jakosciowy, ale dobra kopia bedzie duzo lepsza od Biotara 58/2
    do nexa jest duuuzo wiekszy wybor

Domyślnie

Karabud, mam Takumar 55mm f.2. Kupiłem go dużo wcześniej. Stan nie był może doskonały ale bez rys i paprochów. Doczytałem, że właśnie 50ka Takumar ze światłem 1.4 jest doskonała i dlatego jak wypatrzyłem b dobry egzemplarz, to go kupiłem.
    Mniej mnie jednak interesują te szkła tzn. od 50 w górę ale jak masz coś fajnego i ostrego to puść mi wiadomość na skrzynkę.

Mam SMC Takumar 28/3,5 i CZJ Pentogon 35/2,4. Pierwszy jest taki sobie, ma dobre kolory ale jest za ciemny i mało ostry. Drugi jest bardzo dobry, szczególnie do nocnych zdjęć, do których potrzebuje tych szkiełek.
    Ja jednak szukam i potrzebuję dobrego i bardzo ostrego szkła w przedziale pomiędzy 12 a 15 i 20 a 25.

W sumie jest mi to obojętne, czy to będzie stare, czy nowe ale oprócz sentymentów nie mam ochoty ani takich zasobów, co by kupić nowe stałki Canona po 5-6000 i więcej tysięcy.

Wiem, że w starych "junkersach" z przedziału 12-15 nic nie ma.
    Jeśli macie jakieś nowsze typy, to podsuńcie coś ciekawego.

Zgadzam się z Tobą Janmar ale pieniędzy nie dodrukuje

Strona 23 z 50 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów