Jasne, janmar, że korzystnie na lustro to raczej nie wpływa, ja tylko mówię, że mało prawdopodobne jest jakieś uszkodzenie przy pierwszym zahaczeniu :rolleyes:
Analogforever, powtarzasz błędne uogólnienia dotyczące szerokokątnych obiektywów, rozgłaszane przez ludzi którzy mieli w rękach parę obiektywów dziadowskich firm i zrazili się do szerokich w ogóle. Jest sporo dobrych i bardzo dobrych obiektywów, nawet poniżej 20mm.
5DMKII
uogólnienie to jest imo pisanie ze jest sporo dobrych szerokąkątnych obiektywów z przed lat,jest kilka moze jako takich a reszty nieruszać ,co jest takiego dobrego z tych starych konstrukcji szczególnioe na m42 ? zenitar ,pelang i co jeszce ,reszta jakoscią do kita bez stabilzazji sie nie zbliza nawet![]()
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
Zenitar i Peleng to akurat dla mnie są jednymi z gorszych, a nie lepszych. Nie chce mi się wymieniać tych kilkudziesięciu, które mam w pamięci, a na samym M42 można spotkać choćby Tokinę/Vivitara 17mm, Tamrona 17mm, Takumary od 20mm, Fujinony od 24 mmm, Sigmy Mini Wide 24 i 28mm, niektóre Kino Precision/Vivitar od 19mm. Do wszystkich tych szkieł to właśnie kit się nie zbliża, i wiele innych, lepszych od kita szkiełek :rolleyes:
5DMKII
Pewex dzięki za listę, teraz już wiem co szukać.
Niestety okazało się, że kolejne szkło, które kupiłem - Takumar 50mm f. 1.4 niestety też zawadza o lustro na nieskończoności ale to mniejszy problem bo nie chciałem go używać do robienia widoków, a przy robieniu portretów jest wszystko ok.
A co do starych "junkersów" .... czytałem gdzieś na Canon-Board, że to leczenie kompleksów i odkurzanie starych "przebojów". Podobno każdy nowy obiektyw jest lepszy od starego. Ja napewno kompleksów nie mam, ale czuję sentyment do tych starych "junkersów" :-) Zdjęcia mają fantastyczną barwę i widać to szczególnie po pororównaniu zdjęć zrobionych w tych samych warunkach. Oczywiście bankowo jest wiele nówek fantastycznych ale co szkodzi poeksperymentować z "dziadkami"?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Lynx wielkie dzięki za listę. Po porównaniu z listą obiektywów Pewexa do 5ki wiem co pasi i co szukać!!!! Jeszcze raz dzięki!!!!
Ostatnio edytowane przez mozart ; 21-01-2012 o 11:04 Powód: Automerged Doublepost
A czy jest taka lista do 550D? Czy może w cropie nic nie wadzi? Bo jakoś nie mogę się doszukać.
Zawsze można dostosować poszczególne elementy w sposób poprawny.Niszczyć aparat za ~~ 7 000 zł dla parokrotnego użycia szkła za kilkaset zł ,to zabawa dla bardzo bogatych ludzi.
Eksperymenty można robić,ale po co, skoro dawno i wielokrotnie były już robione i opisane.
Cofając się nie można jednocześnie iść do przodu.
Nie dla młodych, starców zabawy. Wy po życie macie sięgać nowe.
A jeśli o pieniądze chodzi to pamiętałbym że są one wskażnikiem pośrednio wartości ,przydatności przedmiotu.Płacąc mniej ,dostajesz mniej.I naprawdę ja tego nie wymyśliłem,ani nie zmienię.Wy też.Nie łudżcie się.![]()
Ostatnio edytowane przez janmar ; 21-01-2012 o 11:31
a ja chętnie znów bym kupił Heliosa 1,5/85mm tym razem do FF bo wczęśniej tylko na cropie
Nie kazdy Takumar zachacza o kazde 5d(roznica budowy luster poszczegolnych egzamplarzy aparatu i obiektywow). Fajne szklo, bardzo dobre zwlaszcza z bliska, swietnie wykonane. Jak szukasz innych 50tek to wlasnie ja osobiscie polecam albo Planara 50 1.4 albo Yashice ML ktora jest dokladna kopia, nawiasem mowiac jedej z moich bede sie pozbywal wkrotce. Z jasnych mozna sie też za szkłami Nikona rozejrzeć, ale to mz już niższa półka, tak jak zuiko.Duzo jest bdb manualnych 50tek troche ciemniejszych(f1.8-2) i do tego tanich. Np Yashici 1.9, 1.7(zalezy od modelu), dobra kopia Pentacona/Pancolara 50 1.8 Helios 77M, Nikon 50/2 i 1.8, Oly 50 1.8 itp helios 44 to kontrowersyjny temat ze wzgledu na ilosc sztuk w obiegu, mnogosc wersji i rozrzut jakosciowy, ale dobra kopia bedzie duzo lepsza od Biotara 58/2
do nexa jest duuuzo wiekszy wybor![]()
Karabud, mam Takumar 55mm f.2. Kupiłem go dużo wcześniej. Stan nie był może doskonały ale bez rys i paprochów. Doczytałem, że właśnie 50ka Takumar ze światłem 1.4 jest doskonała i dlatego jak wypatrzyłem b dobry egzemplarz, to go kupiłem.
Mniej mnie jednak interesują te szkła tzn. od 50 w górę ale jak masz coś fajnego i ostrego to puść mi wiadomość na skrzynkę.
Mam SMC Takumar 28/3,5 i CZJ Pentogon 35/2,4. Pierwszy jest taki sobie, ma dobre kolory ale jest za ciemny i mało ostry. Drugi jest bardzo dobry, szczególnie do nocnych zdjęć, do których potrzebuje tych szkiełek.
Ja jednak szukam i potrzebuję dobrego i bardzo ostrego szkła w przedziale pomiędzy 12 a 15 i 20 a 25.
W sumie jest mi to obojętne, czy to będzie stare, czy nowe ale oprócz sentymentów nie mam ochoty ani takich zasobów, co by kupić nowe stałki Canona po 5-6000 i więcej tysięcy.
Wiem, że w starych "junkersach" z przedziału 12-15 nic nie ma.
Jeśli macie jakieś nowsze typy, to podsuńcie coś ciekawego.
Zgadzam się z Tobą Janmar ale pieniędzy nie dodrukuje![]()