Strona 21 z 49 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

takumary 4/50 4/100 plus pierścienie
    ew
    wołna 2,8/50mm ma 1:1
    lub jeszcze taniej industar 2,8/50mm
    to zapinasz na rosyjski mieszek z wyciągiem do 290mm i masz co chcesz
    na 5D jest jeszcze na tyle jasno że z matówką z klinem da się trafić w ostry punkt

jak do powyższych zapniesz odwrotnie Heliosa to będziesz miał winietę na sporej części kadru
    jescze możesz pokombinować z Tamronem 2,5/90mm Adaptall z TC daje 1:1

Domyślnie Takumar 24mm f.3.5

Czy ktoś mógłby mi doradzić - kupiłem obiektyw Takumar 24mm f. 3.5 w bardzo dobrym stanie z mocowaniem M42. Niestety po wkręceniu w adapter i wkręceniu do Canona 5D MarkII są problemy ze zrobieniem zdjęcia tzn. zdjęcie jest zrobione do połowy, a dolna jego część jest czarna. Czy ktoś może mi podpowiedzieć co się dzieje i co mogę zrobić aby móc uzyskac normalne zdjęcie?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie blokuje czasem lustra?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Powinieneś to zobaczyć na dłuuugim czasie lub "B" we wizjerze.Taki obrazek jak zdjecie..Myśle że blokuje i że jeśli tak masz duże szanse poważnie uszkodzic aparat.

Jedyna wtedy opcja to dociecie lustra odrobine.

Ostatnio edytowane przez janmar ; 20-01-2012 o 19:14

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Powinieneś to zobaczyć na dłuuugim czasie lub "B" we wizjerze.Taki obrazek jak zdjecie..Myśle że blokuje i że jeśli tak masz duże szanse poważnie uszkodzic aparat.

Znam człowieka, który w swoim 5D ma zeszlifowane lustro bo używa prawie wyłącznie szkiełek manualnych. Bez wpływu na pokrycie kadry w wizjerze :d
    5D i graciarnia

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mozartodkrec odrobine szklo z gwintu i strzel fote jak bedzie dobrze naswietlone to jest to kwestia lustra. Jedyna wtedy opcja to dociecie lustra odrobine. Tutaj jest tabelka szkielek kompatybilnych z 5D Klik
    snowgoose
    Kit + Helios
    Takumar i inne szkla w akcji
    5D i graciarnia

Domyślnie

dziękuję za pomoc, mieliście rację, lustro blokuje

Domyślnie

Janmar, jeśli kolejne zdjęcia które robiłem już po próbach z tym Takumarem są wporządku tzn. że nie zdążyłem uszkodzić aparatu naszczęście?
    Jak radzicie z własnych doświadczeń - sprzedać szkło, czy podejść do serwisu i popracować nad lustrem?
    Trochę mi żal tego obiektywu, bo potrzebuje stałki w tym przedziale a kolory jakie dają te stare obiektywy są wbrew temu co przeczytałem na innym forum fantastyczne. Możecie polecić inny ostry obiektyw, z fajnymi kolorami w przedziale pomiędzy 20 a 24?

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Uszkodzenie puszki od klapnięcia lustra w obiektyw mało prawdopodobne. Nic się wtedy nie dzieje, wystarczy odkręcić obiektyw i lustro kończy bieg bez żadnych uszkodzeń. Golenie lustra to robią desperaci raczej w starej piątce. W nowej lustro jest jakby trochę mniejsze i pracuje na niektórych obiektywach haczących na starej. Nie miałem tego takumara, ale widzę, że jemu sporo dupka wystaje poza gwint, więc może nie pomóc nawet golenie lustra. Może da się wykręcić ten ostatni pierścień obiektywu i spróbować, czy dalej zawadza? To jest tylko osłonka, czy też mocowanie soczewki? Ja w planarze 50/1.8 od Rollei zeszlifowałem pierścień osłony soczewki i haczyć przestało :rolleyes:
    5DMKII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie zepsujesz tak puszki bo to tylko lustro klepie w tył obiektywu. Nie sądzę, żebyś był w stanie tak w ogóle zepsuć puszkę. Mnie się to czasem zdarza i lustro mam nadal całe. Zeszlifowanie lustra wydaje się bardzo inwazyjnym rozwiązaniem ale w zamian da ci dostęp prawie do każdego manualnego szkła. To jest spory plus.
    5D i graciarnia

Strona 21 z 49 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów