Strona 22 z 50 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Znam człowieka, który w swoim 5D ma zeszlifowane lustro bo używa prawie wyłącznie szkiełek manualnych. Bez wpływu na pokrycie kadry w wizjerze :d
    Oj,to nie takie proste.To złożony problem.Pokrycie kadru to tylko jeden aspekt ,kształt lustra,dopasowanie do tłumika i hamulca to sprawy dalsze.Ale to dla konstruktorów,tego aparatu poziom.Jak długo teraz i jak będzie działał tłumik?Co z paprochami na matrycy?Szkoda puszki.
    Tego aparatu nie kupuje się na ogół dla szkieł niededykowanych.
    Jeśli za ~~ 300zł mozna nabyć 50/1,8 to ja bym tak zrobił i nie szlifował.
    A 50-ką mozna i parę lat fotografować wiekszośc tematów.

Janmar, jeśli kolejne zdjęcia które robiłem już po próbach z tym Takumarem są wporządku tzn. że nie zdążyłem uszkodzić aparatu naszczęście?
    Prawdopodobnie nie.Ale nie polecałbym na przyszłość.:-)
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 20-01-2012 o 21:36

Domyślnie

Dzięki wielkie za info, bo moje doświadczenia z manualnymi jest bardzo krótkie.
    A wracając do pozostałych pytań, możecie polecić coś innego w tym przedziale, a co by było ostre i dawalo fajne kolory?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Janmar wpisem "Prawdopodobnie nie" nie pocieszyłeś mnie ale jest nadzieja
    Ostatnio edytowane przez mozart ; 20-01-2012 o 21:59 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Janmar niepotrzebnie straszy ;-) Naprawdę nic się nie dzieje złego. Najbardziej ostre będzie OM 24/2.8 i kolory też daje fajne. Prawie równie ostre będzie sigma 24/2.8 mini wide, z tym, że kolory ma trochę zimniejsze :rolleyes:
    5DMKII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    OP

Domyślnie

zawsze możesz spróbować nie ostrzyć na nieskończoność, a korzystać z hiperfokalnej (jak sugerował enter w poście nr 127 w tym wątku)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Janmar niepotrzebnie straszy Naprawdę nic się nie dzieje złego.
    Nic.Bo i co może się dziać gdy uderzamy czymś twardym w lustro?Lub lustrem w coś twardego?
    Pytanie pomocnicze, jaką szybkość ma podnosząca się krawędż lustra ?
    Wystarczy pomnożyć przez masę lustra plus wewn. lusterka i wychodzi wynik.A nawet go słychać.I czuć.
    Oczywiście dopóki to nie jest mój aparat ,zniosę to po męsku .Wal.

Janmar wpisem "Prawdopodobnie nie" nie pocieszyłeś mnie ale jest nadzieja
    Naprawdę duże siły działają przy twardym hamowaniu na czopy,dżwignie mechanizmu dużego i małego lustra.Nigdy nie wiadomo czy nie nastąpiło delikatne podgięcie czy odkształcenie jakiegoś elementu,zmiana płaszczyzny czy kąta położenia lustra.
    Na pewno nie stwierdzę tego ja na odległość.Ale na pewno nie należy posługiwać się tym precyzyjnym i delikatnym sprzętem ze zbędną nonszalancją.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 20-01-2012 o 22:33

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Lustro zawadza stosunkowo delikatnie a nie wali w obiektyw, i to krawędzią. Ja nie teoretyzuję, tylko mówię z doświadczenia. Wiele razy o różne obiektywy mi zahaczało i nic się nie działo. Po prostu wykręcałem obiektyw i działa. Oczywiście nie polecam, ale nie widzę negatywnych skutków w praktyce :rolleyes:
    5DMKII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wiadomo, że materiał się kiedyś zmęczy ale okazjonalne klupanie pare razy w tygodniu chyba mu nie zaszkodzi ;d
    5D i graciarnia

Domyślnie

Raczej próbować nie będę, bo moja 5ka ma jeszcze gwarancje a wątpię żeby Canon uznał tę reklamacje

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Wali.Pędzi z wielką szybkościa i wali.Ciekawe że w 5d czasem odklejają sie lustra a w cropach nie ,prawda?

Wiele razy o różne obiektywy mi zahaczało i nic się nie działo. Po prostu wykręcałem obiektyw i działa
    Mnie też się zdarzyło i nic się nie stało.Ale nie bedę sprawdzał swojego szczęścia:-)
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 20-01-2012 o 22:43

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

dobre,psuć body za 7,5k zeby podpiąć jakiegoś junkera ,zresztą stare szerokokątne obiektywy są liche bardzo,dopiero temat sie robi od 50ki wzwyż , a mozna kupic juz taką co nie bedzie blokowac lustra,jest tego do wyboru i do koloru w M42 ,plus systemowe nikony, penaxy czy olimpusy,contaxy
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Strona 22 z 50 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów