Strona 4 z 42 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 411

Wątek: G1X - 4/3 Canona

Coś już napisał

Domyślnie

Na prawdę szybka i krótka recenzja G1X
    http://youtu.be/6TIFZnCz0FM

Domyślnie

rozmiar ma znaczenie jak ktoś pobiega z 5D z jakimś większym szkłem a potem ma możliwość używania S95 to ma porównanie. I wtedy taki G1 tak całkiem kompaktowy już nie jest.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na ten aparat trzeba przede wszystkim pod względem przymiarki do bezlusterkowca. Tak samo, jak było z Fuji.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luciferi Zobacz posta
    rozmiar ma znaczenie jak ktoś pobiega z 5D z jakimś większym szkłem a potem ma możliwość używania S95 to ma porównanie. I wtedy taki G1 tak całkiem kompaktowy już nie jest.
    mam co do tego mieszane uczucia...

tzn. tez biegam regularnie z 5-tka, trzema szklami i kupa innych gratow na plecach, kilka razy w roku jest to po 10-12 godzin dziennie przez 9 dni. wiec problemu wagi nie trzeba mi tlumaczyc

ale z drugiej strony... mialem 450D + 18-55 jako aparat "do torebki", z czasem zrobil sie z tego 450D + 18-135 a obecnie jest 40D + 18-135 i koniec koncow progresja pod wzgledem funkcjonalnosci i wygody w lapie jest wylacznie ku lepszemu. jakos zwyczajnie ta lapa nawykla od 7 lat do xxD/5D zwyczajnie potrzebuje trzymac sprzet okreslonej wielkosci/masy. a transportowo takie 40D + 18-35 nie wadzi.

przynajmniej w moim przypadku, ta chec "odchudzania sie" pod wzgledem noszonych gratow, po roznych probach i kombinacjach, nieodmiennie sprowadza sie nie do zebrania "mniejszego" systemu (bezlusterkowca czy takiego bardziej wypasionego kompakta) a po prostu do ograniczenia ilosci noszonych gratow przede wszystkim. i tak, na duzy wyjazd pozostaje mi cierpienie pod masa zapakowanego Verteksa 200 (normalnie jakies 8 kilo do kupy), a na wyjscie miejskie po prostu 40D i 18-135. do noszenia to moze wieksze niz bezlusterkowiec/kompakt, ale da rade strawic, a pod wzgledem wygody dla mnie nieporownywalnie lepiej. ale na pewno maja tu znaczenie stare przyzwyczajenia...
    www albo tez flickr

Domyślnie

ja poprostu używając S95 uświadomiłem sobie co to jest aparat kieszonkowy i może stąd zbyt duże oczekiwania w stosunku do tego sprzętu.

Domyślnie

Zaletą tego Canona PowerShot G1 X jest duża matryca.
    Największa z dotychczas stosowanych w kompaktach.
    Od jej jakości zależy czy aparat ten będzie konkurował z bezlusterkowcami Sony, Olympusa czy Samsunga.
    Ostatnio edytowane przez waldekgdynia ; 10-01-2012 o 13:20

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldekgdynia Zobacz posta
    Zaletą tego Canona PowerShot G1 X jest duża matryca.
    skoryguje:
    - duza matryca
    - proporcje kadru znane uzytkownikom kompaktow/bezlusterkowcow 4/3
    - sprawdzona w boju guzikologia serii Gx
    - "one lens to rule them all" juz w cenie aparatu
    - celownik optyczny

cena poki co jest srednio na jeza, bo nowosc. ale niech to w ciagu roku zejdzie do okolic 500 EUR, a nastepca G2X, ten za 800 EUR, ma ciut jasniejszego lensa (walne z grubej rury: 24-80/2.8-4.0)...

sam go i tak nie kupie, ale jakbym mial parcie na malucha... gdzie dokladnie ten sens wchodzenia w 4/3 czy Neksa, jesli byle stalka szerokokatna kosztuje dobre 300 EUR a swiatlosile ma, ujmujac oglednie, niepowalajaca (a z jakoscia roznie bywa) ? placic za teoretyczne korzysci wymiennej optyki, ktore poki co pozostaja pusta teoria...?
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 10-01-2012 o 13:36
    www albo tez flickr

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    - proporcje kadru znane uzytkownikom kompaktow/bezlusterkowcow 4/3
    Skoryguję korektę: to powyżej, to jest cecha GX1. Ja bym tego zaletą nie nazwał. Nie nazwę tego wadą z jednego względu - dopuszczam do siebie myśl, że ktoś inny może lubić właśnie takie proporcje.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Skoryguję korektę: to powyżej, to jest cecha GX1. Ja bym tego zaletą nie nazwał. Nie nazwę tego wadą z jednego względu - dopuszczam do siebie myśl, że ktoś inny może lubić właśnie takie proporcje.
    mialem na mysli w kontekscie przesiadajacych sie na G1X uzytkownikow kompaktow albo 4/3 (lub tez rozwazajacych G1X jako alternatywe do tychze).

ale tak ogolnie, to to oczywiscie jest cecha, nie zaleta sensu stricte.
    www albo tez flickr

Strona 4 z 42 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów