Strona 993 z 1000 PierwszyPierwszy ... 493893943983991992993994995 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 921 do 9 930 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    U mnie czas jest ok. mam tak "Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 21:51."
    Jest już ok, dzięki za pomoc
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milus Zobacz posta
    Ja osobiście uważam że drugie body trzeba posiadać.
    Roztrząsane niejednokrotnie, niemniej jednak ja się pod tym podpisuję.

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bodzius Zobacz posta
    Co myślicie o magii pełnej klatki i czy jest ona niezbędna do pracy na ślubach, zleceniach? Bo pracując równolegle na 30D i firmowym 5d mkII nie widzę aż tak znaczącej różnicy, aby dopłacać lekką ręką ponad 5 tyś zł.
    Różnica jest moim zdaniem kolosalna. Jeśli nawet nie widzisz różnicy w plastyce ani jakości ISO, to od razu widać różnicę w kącie widzenia. Spróbuj na 30d zrobić takie zdjęcie jak duetem 5d +24/1,4. Nie ma odpowiednika tego szkła na APS. To samo z rybim okiem - nie ma chyba ryby z AF które ma kąt widzenia 180 stopni na APS.

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    Różnica jest moim zdaniem kolosalna. Jeśli nawet nie widzisz różnicy w plastyce ani jakości ISO, to od razu widać różnicę w kącie widzenia. Spróbuj na 30d zrobić takie zdjęcie jak duetem 5d +24/1,4. Nie ma odpowiednika tego szkła na APS. To samo z rybim okiem - nie ma chyba ryby z AF które ma kąt widzenia 180 stopni na APS.
    Kolegom chodziło raczej o jakość obrazka a nie pole widzenia, bo to jest oczywiste

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Kolegom chodziło raczej o jakość obrazka a nie pole widzenia, bo to jest oczywiste
    Chyba nie - było bezpośrednie porównanie 30d do 5d i konkluzja taka, że szkoda wyjmować 5d z torby, że różnicy nie widać. Nie umiem sobie tego wyobrazić, przecież te aparaty produkują zupełnie inne obrazki

Uzależniony

Domyślnie

Chyba nie - było bezpośrednie porównanie 30d do 5d i konkluzja taka, że szkoda wyjmować 5d z torby, że różnicy nie widać. Nie umiem sobie tego wyobrazić, przecież te aparaty produkują zupełnie inne obrazki
    Ale postrzeganie barw jest różne u każdego, jedni widzą różnice inni nie.

Domyślnie

Wiadomo że fizyki nie oszukasz , ale też uważam że tu chodzi o jakość obrazka . Powiadasz plastyka a czym ona jest ? Wiadomo że ISO jest lepsze ale z tym czasem wiążę się spadek dynamiki i szczegółowości Raw-u. (pomijając fakt że np.: 30D ma 12-bitowy Raw)-o ile się nie mylę

Domyślnie

Chodziło mi tylko i wyłącznie o jakość obrazka. Pracując na obu aparatach jednocześnie jestem jak najbardziej świadom różnego kąta widzenia, większych możliwości podkręcenia ISO w piątce bez widocznych szumów i wszystkich pozostałych bajerów, z filmowaniem włącznie :-P ...a także różnic wynikających z budowy pomiędzy pełną klatką i cropem :-P Pracując jednak prawie zawsze z lampami studyjnymi, a jeśli nawet bez, to zawsze z zapiętym flashem, nie dostrzegam kolosalnych różnic w jakości obrazka. Tym bardziej, że wielokrotnie powtarzałem to samo ujęcie 30 i 5. Dla uściślenia: na 30D zwykle pracuję z 16-35, a na 5D mkII mam zapięte 24-70. Pomijając brak długiego końca na 30D, kadr można złapać identyczny.

Moim zdaniem, fotoamator, który pstryka zdjęcia sam dla siebie nie powinien zapędzać się niepotrzebnie w koszty i stawiać sobie za cel pełną klatkę. Widziałem zdjęcia zrobione KITem i 450D lepiej wykonane i doświetlone niż to samo ujęcie powtórzone pełną klatką. Skoro, tak jak ktoś napisał, niejednokrotnie klient nie widzi różnicy, to po co przepłacać? Wolałbym dokupić jeszcze jedną lampę. Albo kolejne stanowisko (komp + oprogramowanie) do obróbki zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez Bodzius ; 04-01-2012 o 12:54
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

30D leciwa troszke konstrukcja i nie ma co porównywac jej do 5D. Ja wole robic zdjęcia niż na siłę szukać wad, lepszej/gorszej jakości. Porównajcie 7D i 5D MK II z tym samym szkłem i z ręka na sercu powiedzcie czy zobaczycie różnicę. Bardzo w to wątpię.

Uzależniony

Domyślnie

Już wielokrotnie był ten temat poruszany i nie ma co obalać tu na siłę kolejnych mitów czy faktów. FF i APS-C są do różnych zastosować i ktoś kto ma o tym pojęcie kupi ten format, jaki jest mu potrzebny i tyle w tym temacie.

Strona 993 z 1000 PierwszyPierwszy ... 493893943983991992993994995 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów