Strona 129 z 167 PierwszyPierwszy ... 2979119127128129130131139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 281 do 1 290 z 1663

Wątek: Machinery HDR Effects

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Największy plik jaki teraz mam to 24000 x 10000 więc za mały do testów. Poza tym zajmuje jakieś 800MB więc wysłać też go nie wyślę(trwało by to dłużej niż pocztą ekonomicznym ), jest w formacie OpenEXR machinery czyta ten format ? Bo w demo nie udało mi się go otworzyć.
    To może podaj mi rozmiary a ja sobie wygeneruję taki plik i wrzucę do wersji 64-bitowej. Openexr program nie czyta, miałem to już kiedyś zrobić ale ze względu na znikome zainteresowanie ze strony użytkowników trafiło na koniec listy rzeczy do zrobienia.

Uzależniony

Domyślnie

To zrób plik 2GPx jeśli dobrze liczę to np. 65000 x 31000.
    Co do OpenEXR to biblioteka Imagemagick ma wsparcie dla tego formatu.

Uzależniony

Domyślnie

Załadowałem jpg tak dla testu, i się trochę przestraszyłem jak zobaczyłem zdjęcie bez profilu ICC. Gdzieś w ustawieniach da się to włączyć?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Załadowałem jpg tak dla testu, i się trochę przestraszyłem jak zobaczyłem zdjęcie bez profilu ICC. Gdzieś w ustawieniach da się to włączyć?
    Odczyt i wyświetlanie profilów kolorów jest standardowo włączone i działa, więc gdzie indziej jest problem. Sprawdź czy masz prawidłowo zainstalowany w systemie profil dla monitora.

Jeśli chodzi o sprawdzenie rozmiaru pliku to jeszcze chwilę to potrwa bo wszystkie aplikacje graficzne mam pod systemem 32-bitowym i tam takiego pliku np. w CS2 zrobić nie mogę. Muszę najpierw coś pod Win7-64 zainstalować żeby utworzyć taki duży obraz.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 29-12-2011 o 22:08

Uzależniony

Domyślnie

Profile monitora mam poprawnie, wszędzie mi działa wszystko pięknie tylko nie w machinery.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Profile monitora mam poprawnie, wszędzie mi działa wszystko pięknie tylko nie w machinery.
    a u mnie wszędzie i w Machinery :-)

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    a u mnie wszędzie i w Machinery :-)
    Problem występuje w przypadku monitorów szerokogamutowych.
    Obraz testowy pobrany z poniższego adresu:

http://monitory.mastiff.pl/temp/cmm.jpg

wygląda następująco:

Od lewej:
    1. Photoshop
    2. Machinery
    3. Przeglądarka nie obsługująca profili.

Pomiędzy 1 i 2 widać wyraźną różnicę w saturacji zieleni. Oznacza to w moim rozumieniu tyle, że program przetwarza poprawnie profil zaszyty w obrazku, natomiast ignoruje profil monitora.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Pomiędzy 1 i 2 widać wyraźną różnicę w saturacji zieleni. Oznacza to w moim rozumieniu tyle, że program przetwarza poprawnie profil zaszyty w obrazku, natomiast ignoruje profil monitora.
    Nie ignoruje, ale problem gdzieś być musi. Szkoda że dopiero teraz się o tym dowiaduję, zajmę się jeszcze dziś znalezieniem przyczyny.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie ignoruje, ale problem gdzieś być musi. Szkoda że dopiero teraz się o tym dowiaduję, zajmę się jeszcze dziś znalezieniem przyczyny.
    Może sprawdź jaki typ profilu jest dopięty do monitora. Być może będzie V4 zamiast V2 lub tablicowy zamiast matrycowego.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam profil ICC monitora w wersji 4. Być może tu tkwi przyczyna. Starsze Firefoxy, na przykład, obsługiwały poprawnie wyłącznie v2.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 129 z 167 PierwszyPierwszy ... 2979119127128129130131139 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów