Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 67

Wątek: EOS 1D mk II Czy warto?

Domyślnie

XXD i XD też są uszczelniane, na mżawkę w zupełności wystarczy
    C1D3-S35mm1.4

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dariuszsankowski Zobacz posta
    i znowu o af który nie jest potrzebny przy wspominanych zdjęciach :]
    Jeśli autor dojdzie do wniosku, że jednak z tych funkcji skorzysta, to warto by chociaż trochę na ich temat wiedział.

XXD i XD też są uszczelniane, na mżawkę w zupełności wystarczy
    Pentax k-5 wagą jest bliższy do serii xxxD niżeli do puszek z wyższych serii canona. Takiej właściwie puszki brakuje w canonie. Lżejszej, a zarazem mniejszej i uszczelnianej, przygotowanej w sam raz dla podróżujących. Byłby to zarazem traf w dziesiątkę, gdyby canon wypuścił puszkę wielkości xxxd, uszczelnianą, a do niej podpinane były by 24/1.4L oraz 85/1.8 - przykładowo. Taki zestaw pod względem AFU i prostoty jest trafem w dziesiątkę.

Niestety, to tylko marzenia. Seria xxD czy 5d, 7d nijak się ma pod względem uszczelnień do jedynek. Natomiast zabranie takiego 50D czy 7d na mżawkę wypiera obawy na fotografie, stąd też zawsze zakrywa się swój sprzęt workiem.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Dopiero zaczyna Awatar STR8
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tatlpz Zobacz posta
    a ja uwazam ze nie warto, to technologia majaca pare ladnych lat, oprocz obudowy i wytrzymalosci niczym juz nie bija na glowe wspolczesnych modeli nawet dwucyfrowych moim skromnym

Oprócz wytrzymałości i szybkostrzelności 1d mk II / N mają świetny sensor, który jest większy niż w modelach xxD, 7D. Odwzorowanie kolorów jest bardzo naturalne, balans bieli precyzyjny a plastyka obrazu jest bliska FF. Do tego dochodzi możliwość dostrojenia puszki do swoich potrzeb. Wydaje mi się, że ilość zalet jaką daję nam ten bądź co bądź stary korpus, jest nieproporcjonalnie większa do jego wad, do których zaliczam starą technologię ogniw oraz odwzorowanie koloru fioletowego. Dodatkowo moim zdaniem, uczą one panowania nad obrazem, kontroli nad ekspozycja, a to za sprawą "klawiszologii" która w innym wątku była wielokrotnie krytykowana. Prawdą jest, że nie są to rozwiązania idealne dla każdego użytkownika, ale idealny aparat który ma sprostać wymaganiom wszystkich użytkowników nigdy nie powstanie. Piszę to jako były użytkownik 20/40/1d mk II N, a obecny 5d mk II. Gdyby było mnie stać zostawiłbym sobie jedyneczkę, pomimo posiadania piątki. Choćby dla tego, że bez kołatania serca focę sobie nawet w ulewie, nie martwiąc się o sprzęt, nie pierdziele się z nim jak zostawiam na kamieniach i wiem, że nic mu się nie stanie jak bez pokrowca wrzucam do plecaka...

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Na razie nie spotkałem się z żadnym aparatem by był w stanie przebić autofokus z modelu 1d mk2. To dobry, porządny sprzęt. Mając do czynienia z serią xxxD czy xxD zakup 1d przyniesie naprawdę wiele radości.

Nie dla wszystkich jest to priorytet, powiem szczerze, że nie widzę dużej różnicy pomiędzy centralnym AF 1d a 5D mk II - o bocznych celowo nie wspomnę

i znowu o af który nie jest potrzebny przy wspominanych zdjęciach :]
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    poza tym oprócz aparatów z serii xxxD i xxD są jeszcze takie jak x D (5D i 7D moim zdaniem są lepsze niż 1dII)

do czego? to są zupełnie inne aparaty ! Jeśli zależy na szczelności, pewności pracy, Fps, dobrym odwzorowaniu kolorów przy tak niskiej cenie, to imho 1d mk II / N nie ma konkurencji

Domyślnie

Choćby dla tego, że bez kołatania serca focę sobie nawet w ulewie, nie martwiąc się o sprzęt, nie pierdziele się z nim jak zostawiam na kamieniach i wiem, że nic mu się nie stanie jak bez pokrowca wrzucam do plecaka...
    No własnie na taki egzemplarz nie chciał bym trafić

do czego? to są zupełnie inne aparaty ! Jeśli zależy na szczelności, pewności pracy, Fps, dobrym odwzorowaniu kolorów przy tak niskiej cenie, to imho 1d mk II / N nie ma konkurencji
    mowa była o:

Oczywiście poza podróżami, czasem wykonuję zlecenia, np fotografowania na koncertach czy zdjęcia produktów i przedsięwzięć różnych firm z przeznaczeniem na strony internetowe. (...) No i chyba jak każdy lubię się realizować twórczo i fotografować ,,dla siebie, dla znajomych"
    C1D3-S35mm1.4

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wspomniano o starej technologii ogniw zasilających 1DII, tak się składa że technologia może i stara ale na mróz lepszej nie ma.

Miasto
    Zakopane

Domyślnie

No własnie na taki egzemplarz nie chciał bym trafić
    Czy przedstawiłem jakieś wyjątkowe warunki, w których użytkowałem 1d? Wydaje mi się, że nie - ten aparat jest stworzony do tego.
    Powiem więcej, mój egzemplarz pomimo, że nie chuchałem na niego jest w stanie perfekcyjnym - ma jedynie niewielkie zadrapanie koło przyciski AF-ON u góry. Jak wspominałem w innym wątku, wcale bym się nie zdziwił gdyby przeżył moją piątkę

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak z ciekawości - czy do tych jedynek nie pasują koszyczki na akumulatory AA?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Wspomniano o starej technologii ogniw zasilających 1DII, tak się składa że technologia może i stara ale na mróz lepszej nie ma.

Jestem na etapie testowania eneloopów i wstępnie już mogę powiedzieć, że pozwalają wykonać dużo więcej zdjęć niż bateria z 1D. Oczywiście są to inne pojemności ogniw. Przy odrobinie chęci nic nie stoi na przeszkodzie, żeby właśnie takie eneloopy podmienić w baterii 1D. Jak dobrze pamiętam to Przemek_PC testowałeś taką protezę ?

wątek: http://www.canon-board.info/archive/...p?t-72576.html
    Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Tak z ciekawości - czy do tych jedynek nie pasują koszyczki na akumulatory AA?

niestety nie :-(
    Ostatnio edytowane przez STR8 ; 09-12-2011 o 13:47 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STR8 Zobacz posta
    ...Powiem więcej, mój egzemplarz pomimo, że nie chuchałem na niego jest w stanie perfekcyjnym - ma jedynie niewielkie zadrapanie koło przyciski AF-ON u góry. Jak wspominałem w innym wątku, wcale bym się nie zdziwił gdyby przeżył moją piątkę
    Używam 1D mkII, który wygląda jakby wrócił z wojny. Lakier na wszelkich krawędziach wytarty do metalu, okleinę przyklejam na nim po raz kolejny, matrycę ma porysowaną (widoczne dopiero od b.wysokich przysłon i na niebie więc łatwe do poprawy). Kupiłem ponad rok temu za ok 2000 zł. z drugą migawką, która padła po 80.000. Żytnia wymieniła bez opłaty na nową po nieśmiałej próbie sprzedaży mi tej części. Aparat nadal robi zdjęcia, choć nie wygląda żeby był w stanie to robić.
    Nawiązując do tematu wątku: warto
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STR8 Zobacz posta
    Jestem na etapie testowania eneloopów i wstępnie już mogę powiedzieć, że pozwalają wykonać dużo więcej zdjęć niż bateria z 1D. Oczywiście są to inne pojemności ogniw. Przy odrobinie chęci nic nie stoi na przeszkodzie, żeby właśnie takie eneloopy podmienić w baterii 1D. Jak dobrze pamiętam to Przemek_PC testowałeś taką protezę ?

wątek: http://www.canon-board.info/archive/...p?t-72576.html

niestety nie :-(
    Fajna sprawa, mam dwie oryginalne baterie które już padły nie pomyślałem wcześniej zeby je tak zreanimować znacie w wawie jakąś firmę która zgrzewa ogniwa?
    Canon 1Ds Mark II, C24-105/4L IS USM, C17-85/4-5.6 IS USM, C70-300/4-5.6 IS USM, C28 1.8 USM, C50 1.4 USM, C430EX II
    http://maciejko.net/cbsearch/

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów