Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: EOS 1D mk II Czy warto?

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia | Warszawa

Domyślnie 1d mkII czy warto ?

Moja lepsza połowa jeździ konno no i siłą rzeczy ciąga mnie ze sobą na zawody. Niestety mój ukochany 400d nie zawsze, a właściwie często, nie wyrabia przy fotografowaniu takich akcji, wiadomo sprawa rozbija się o autofocus. Zacząłem się zastanawiać nad zmianą aparatu, kombinowałem między 40d a 50d. Grzebiąc po ebay i allegro w poszukiwaniu używek czterdziestek napotkałem pewne ale. Do 5 tys. można dostać używanego marka 2. Co o tym myślicie ? Oprócz strzelania kabanosów w ruchu lubię powłóczyć się po okolicy i porobić landszafty, cyknąć fotkę sarence, zajączkowi i innemu ptaszkowi. No i w ramach małżeńskiej miłości uwiecznić moją lepszą połowę. Jak się w takiej roli sprawi poprzedni mark ? Czy warto wydać te 5 tys. czy kupić nówkę 50/40?

Bywalec Awatar Fotograf1995
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak mi pokażesz Mark II za 5 tys. to będziesz niezły. Najtańszy znaleziony przeze mnie kosztuje 11 tys.
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

kolega kajtek mówił o 1D mkII
    za piątaka spokojnie wyrwie sprzęta. ja bym brał (pod warunkiem nieskazitelnego stanu). wytrzymalszy fizycznie (uszczelki itp) i jeśli nie zależy ci na extremalnych ISO (powyżej 1600) to bym brał tą puszkę.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Uzależniony

Domyślnie

mysle ze zdecydowanie warto, nawet sie sam nad tym ostatnio zastanawialem, tym bardziej ze naprawde mozna kupic uzywke 1D mkII (bezN) za okolo 650Ł w UK, troszke mniej przechodzona za okolo 750-800Ł, wiec nawet sporo ponizej tych 5tys zł o ktorych wspominasz, a przesylka z UK to juz zadnych cel i VAT'u, moze troszke wieksza oplata pocztowa i tyle
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

1D to ZUPEŁNIE inna kultura pracy / ergonomia w porównaniu z serią XXD. Ja bym brał choćby używke, mając do wyboru 1D mkII albo dajmy na to 40D.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Zablokowany

Domyślnie

Pracuję tym modelem już jakiś czas.Teraz mam drugi egzemplarz. Bardzo dobra puszka do celów reporterskich. Rozumiem, że masz taką gotówkę i planując dynamiczne zdjęcia (hippika) z pewnością nie pożalujesz. Wszystko pozostałe sfocisz też 40stką. Nie przesądzam, że nie podoła ona na hippice, ma niezły AF, ale servo nie umywa się do jedynki. Słowem: masz pięć koła, mocne plecy (mark jest cięęężki zwłaszcza z 70-200/2,8) - kupuj.

W Polsce okazje na nie zabitego marka trafiają się z rzadka, ale jak masz dojscia w USA lub UK to warto. Zwracaj uwagę na wytarcia (spód, spust, sanki). Nie wierz w bajki o 20 tysiącach na powycieranej puszce. Ja sprzedawałem niemal dziewiczą, która miała 180k. Program Photo Me policzy ci przebieg na jpg. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez himi ; 29-09-2008 o 14:23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    kolega kajtek mówił o 1D mkII
    za piątaka spokojnie wyrwie sprzęta. ja bym brał (pod warunkiem nieskazitelnego stanu). wytrzymalszy fizycznie (uszczelki itp) i jeśli nie zależy ci na extremalnych ISO (powyżej 1600) to bym brał tą puszkę.
    polecam 1D mark III za 8,5 k - świetna puszka i cena rewelka - sklep ok - jestem szczęśliwym nabywca - mogę polecić

http://www.fototaniej.pl/index.php?kat=8

Coś już napisał Awatar karczmarz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Panowie, może chociaż ktoś napisze słowo o jakości zdjęc. Sama aura 1d nie wystarczy.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karczmarz Zobacz posta
    Panowie, może chociaż ktoś napisze słowo o jakości zdjęc. Sama aura 1d nie wystarczy.
    Jakość zdjęć z cyfrówek od bardzo dawna jest znakomita, tu nie ma się co rozwodzić. Owszem nowsze modele wyższej klasy dają ciut większe możliwości w tym zakresie, ale może warto uzmysłowić sobie, że jakość obrazu z cyfrówek dawno przebiła możliwości analoga (w kolorze).
    hm...

Uzależniony

Domyślnie

to ja może zapytam jakie masz szkła? bo co Ci z szybkiej puchy jak podepniesz 50mm 1.8 z tragicznym AF:/
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów