Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 77

Wątek: Pytanie dla fotografów ślubnych

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Prawda jest taka że rynek jest rozdrobniony i będzie się kurczył. Zarówno dla tych za 800 zł jak i 8 000 zł klientów będzie coraz mniej. Ludzie żyją na kocią łapę a i weselicho wyprawić teraz będzie mało kogo stać. Pierwsze oznaki już widać - popatrzcie na ogłoszenia w dziale giełda czy Allegro cyt. "miałem zająć się ślubami ale rezygnuje". Taka prawda.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Prawda jest taka, że w naszym kraju nie ma "szacunku" dla sektora usługowego.
    U nas przeciętny Polak mając skrzynkę z narzędziami jest Hydraulikiem, Elektrykiem, Mechanikiem Samochodowym, Serwisantem sprzętu RTV i AGD w jednym. (szczególnie razem ze szwagrem i flaszką w zestawie ).
    Taka nasza mentalność, że zamiast zapłacić fachowcowi wolimy dać na flaszkę znajomemu żeby przyszedł i pomógł nam samemu coś zrobić.
    A cały cywilizowany świat właśnie na usługach i ich wzajemnym świadczeniu opiera swoją gospodarkę.
    Analogicznie jest z fotografią. Po co płacić fachowcowi skoro wujek Mietek też ma aparat. (analogicznie po co wołać hydraulika, skoro mam w skrzynce francuza to sobie sam przecież naprawię!)
    A skoro tak jest to wiadomo, że najlepiej walczyć ceną bo może jeżeli spadnie poniżej jakiegoś poziomu to się taki klient przełamie. Niestety nie tędy droga.

Poza tym dla wielu ludzi wysokie stawki są nie do przyjęcia. Tylko, że oni mają posadkę w jakiejś firmie i nie mają bladego pojęcia ile kosztuje utrzymanie ich stanowiska pracy (ZUS, komputer, oprogramowanie, utrzymanie biura itd.) Oni dostają pensję i nawet nie zdają sobie sprawy, że czasem samo utrzymanie ich stanowiska kosztuje miesięcznie więcej niż ich pensja. A taki fotograf sam sobie musi za to zapłacić. Za sprzęt, jego serwisowanie i amortyzację, ZUS (prawie 900zł/mc!) itd...

Ale żeby to zmienić trzeba by zmienić naszą mentalność, a to już nie jest tak łatwo...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dobrze piszesz. Ja zasadniczo jestem w tym nurcie złotych rączek bo po prostu często znalezienie dobrego fachowca graniczy z cudem więc wole robić sam niż dać kasę za spartoloną robotę. Tak mam np. z naprawami samochodu - wolę sobię zrobić sam bo jakość pracy większości mechaników woła o pomstę do nieba.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Niestety lepiej samemu niż i fachowca... niestety także fachowiec często fachowcem nie jest

Początki nałogu Awatar diplo
    Miasto
    Zamość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Analogicznie jest z fotografią. Po co płacić fachowcowi skoro wujek Mietek też ma aparat. (analogicznie po co wołać hydraulika, skoro mam w skrzynce francuza to sobie sam przecież naprawię!)
    Święte slowa. Ale później przychodzi Pani Mloda z zapytaniem "Mam zdjęcia zrobione ale mi się nie podobają...móglby pan je obrobić?"
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Coś już napisał Awatar Natan
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Chłopaki piszecie prawdę która cholernie boli,ale tak jest i już
    Ja nie raz spotkałem się z zaniżaniem moich (naszych) usług foto w samym gronie gości weselnych.Parę razy już mi się zdarzyło, że podchodzi wujek Waldemar i zagaduje, że fajny sprzęt ile zdjęć już zrobiłem, a na końcu pyta dlaczego fotografowie tyle biorą za to, że zjedzą porobią parę fotek i po północy jadą do domu:/ ehhh. No to ja mu to wszystko wyłuszczam On pokiwa głową udaje,że rozumie i idzie dalej się bawić i tak jeszcze muszę tłumaczyć to samo dziadkowi i babci:/
    Albo jestem w parku na plenerku z młodą parą a za plecami słyszę "tacy to mają dobrze,nażre się palnie parę zdjęć i tyle zarobi" zostało mi tylko spojrzeć spod byka.
    A potem dziwić się, że para młoda wybierze wujka z "małpką" jak ciocia z wujkiem powiedzą po co brać foto za tyle kasy jak wujek może zrobić fotoreportaż ehhh, aż ręce opadają z szelestem.

Pozdrawiam

Bywalec Awatar mnocon
    Miasto
    Slask

Domyślnie

to fakt, kiedys na weselu (filmowalem) podchodzi do mnie koles i pyta ile taka kamerka (canon xh a1) ja mu mowie ze prawie 13 tys, on mi 1300 chyba
    ludzie nie maja pojecia ile to wszystko kosztuje, bardzo czesto jak juz zegnam sie z orkiestra np o 01:00 mowia ty masz fajnie juz do domu, tylko ze ja musze to jeszcze zmontowac a oni za 4 koncza i koniec mysla o kolejnym weselu
    do tego wszystkiego zobaczcie ile powstaje studii art foto cos tam
    dostaja dotacje z bezrobotnych kupuja kompa i lustrzanke i sa art foto, do tego grosze na zus przez 2 lata
    tak mozna zyc - niestety nie kazdy tak ma a oni tym samym psuja rynek

ale sie wyzalilem

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr_p Zobacz posta
    Witam,

jestem tutaj nowy. Mam pytanie do fotografów ślubnych. Choć to może głupie.. od kilku lat zajmuję się fotografią reporterską i ślubną - dla różnych agencji, gazet itp. Nigdy nie przejmowałem się szukaniem klientów. W tym roku otwarłem własną działalność związaną z fotografowaniem na ślubach. Powiedzcie mi jaki miesiąc jest najlepszy do szukania klientów? W jaki sposób zdobywacie klientów? Czy jesteście w stanie polecić mi jakieś dobre portale ogłoszeniowe?
    Proponuję trzymać się tematu. Dla przypomnienia cytuję pytanie kolegi.

Bywalec Awatar mnocon
    Miasto
    Slask

Domyślnie

odpowiadajac na pytanie kolegi
    kazdy miesiac jest dobry, niestety nie zawsze jest czas, mysle ze wiecej czasu ma kazdy z nas poza sezonem i wtedy na spokojnie mozna na czym pomyslec np nowe portfolio itp
    co do portali itp to wg mnie najlpesze sa polecenia innych, zadowolonych klientow
    nie licz na to ze w ciagu roku np zdobedziesz rynek, na to potrzeba paru ladnych lat i dobrych fotek oczywiscie
    Canon | 1D X | 40d | EOS M | 24-70 2.8 L II | 50 1.4 | 85 1.8 | 430 EXII | 600 EX RT | XH A1 |

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódź

Domyślnie

Najlepiej byc bezczelnym - wejsc w zmowę z księdzem, odpalasz mu na ofiarę on bardzo poleca Cie młodym.
    Druga opcja mniej bezczelna - podogadywać się z kapelami, djami, salami weselnymi itd

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów