Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 77

Wątek: Pytanie dla fotografów ślubnych

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Tyle że działając legalnie nie jesteś w stanie zarobić na ZUS zleceniami po takich cenach jak studenci...
    Ale nikt nikomu nie każe brać tych zleceń co biorą studenci.
    A dorabiając tak do pracy nie możesz przekroczyć 3-5 zleceń w ciągu roku żeby się US nie przyczepił.
    Bo czemu? Nie ma w Polsce przepisu, który zabraniałby prowadzenia działalności będąc jednocześnie pracownikiem. Nawet ZUS wtedy jakby mniej pazerny.
    Nie wiem może mieszkam na innej planecie ale 2000 zł za materiał ze ślubu obejmujący cały dzień od przygotowań do oczepin plus plener plus fotoksiążka, która w zakupie kosztuje 200+ zł nie licząc czasu poświęconego na jej złożenie oraz czasu i kosztów związanych z obróbka to chyba nie jest dużo?!
    Może mieszkam na innej planecie, będzie ze dwadzieścia km., ale dziennie spotykam setki osób dla których 2k zł to 1,5 miesiąca pracy bez opłat, jedzenia, picia i innych tego typu fanaberii. Choćbyś do reportażu dorzucił im pieszą wycieczkę do Hiszpanii i tak ich nie stać na fotografa za dwa kilo. Studenci w swojej cenie też nie dają wodotrysków. Dają zdjęcia i nic ponad.
    Na wódkę wydaje się często ponad 3500 zł i jakoś nikt nie marudzi że drogo! A co zostaje po weselnej wódce? Nic poza paskudnym kacem...
    Pamiętaj, że to jest wesele. Tam ludzie mają się bawić. Bez wódki ciężko, ale bez fotografa się da. Tym bardziej, że niektórzy już mają kamerzystę i wolą jednak film...
    Nie chcę nikogo przekonywać że ma robić po 800, ale też nie uważam za sensowne biadolenie na tych co robią. Oni nie psują rynku, nie odbierają wam zleceń, celują jedynie w innego klienta.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Ale nikt nikomu nie każe brać tych zleceń co biorą studenci.
    Toć ja przecież nie o tym ale widzę że każdy co innego rozumie czytając daną wypowiedź

Bo czemu? Nie ma w Polsce przepisu, który zabraniałby prowadzenia działalności będąc jednocześnie pracownikiem. Nawet ZUS wtedy jakby mniej pazerny.
    A gdzie ja napisałem że 3-5 prowadząc działalność. ZUS tak samo tyle że nie płacisz podwójnie... za sam ZUS oczywiście.

Może mieszkam na innej planecie, będzie ze dwadzieścia km., ale dziennie spotykam setki osób dla których 2k zł to 1,5 miesiąca pracy bez opłat, jedzenia, picia i innych tego typu fanaberii. Choćbyś do reportażu dorzucił im pieszą wycieczkę do Hiszpanii i tak ich nie stać na fotografa za dwa kilo. Studenci w swojej cenie też nie dają wodotrysków. Dają zdjęcia i nic ponad.
    A nie spotykasz także setek takich osób, które maja w ciągu miesiąca zdecydowanie więcej niż te 2k? Nie róbmy ze społeczeństwa już takich biedaków. Nie zmienia to faktu, że na inne rzeczy łatwo wydawać pieniądze na pamiątki z życia w postaci zdjęć już nie

Pamiętaj, że to jest wesele. Tam ludzie mają się bawić. Bez wódki ciężko, ale bez fotografa się da.
    Wybacz ale skoro bez wódki nie da się bawić to gratuluje poziomu takim ludziom... ręce opadają po prostu.

Tym bardziej, że niektórzy już mają kamerzystę i wolą jednak film...
    Nie chcę nikogo przekonywać że ma robić po 800, ale też nie uważam za sensowne biadolenie na tych co robią. Oni nie psują rynku, nie odbierają wam zleceń, celują jedynie w innego klienta.
    Ja nie o tym ale o tym, że jak do lekarza idziesz to nie targujesz stawki i nie marudzisz że drogo, a przynajmniej nie przed wizyta... Jak wola film proszę bardzo.
    Problem nie tkwi w tym że są ludzie którzy robią tanio i celują w innego klienta. Problemem jest nastawienie klientów, którzy myślą że zrobienie zdjęć to te kilka godzin na weselu, problemem jest chęć posiadania tysięcy zdjęć z wesela bo przecież to tylko pstryk i zrobione. Problematyczne jest np proponowanie dorzucenia 180 dodatkowych kadrów i proponowanie za to dodatkowej zapłaty w kwocie 100 zł bo klientowi wydaje się to i tak dużo za te zdjęcia. A idąc do zakładu foto płacą po 25 zł za 4-6 sztuk tej samej fotografii portretowej... a gdy chcemy to zdjęcie na płycie w oryginale to trzeba jeszcze więcej dopłacić.

Mam nadzieję, że teraz się rozumiemy?

Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx
    Płacisz 2 razy tę samą składkę zdrowotną (teraz to chyba z 250 zł w przypadku preferencyjnego ZUSu).

Nie warto pakować się w tanie zlecenia. Może na początku, żeby zrobić portfolio i stworzyć system poleceń to ma sens. Jednak "łatka" taniego fotografa nie jest dobra dla "marki", którą chce się stworzyć. Kwestia naszej grupy docelowej, w którą chce się uderzyć. Tych klientów, którzy biorą najtańsze zlecenia (powiedzmy do 8 stówek) jest najwięcej - tacy fotografowie zawsze będą mieli klientów. Tych droższych (do 16. stówek) jest sporo. Jeszcze droższych (3,2 kpln) jest już niewiele, a najdroższych (od 5-6 kpln) najmniej. Dlatego warto sukcesywnie co sezon podnosić ceny (ale bez szaleństw).

Zakładając, że bierzemy - powiedzmy - 2-2,5 tys. zł za ślub - w przeliczeniu na godzinę wychodzi, że zarabia się jakieś 30-50 zł. Elektryk czy inny specjalista bierze 2 razy tyle, a nikt się z nimi nie targuje.

Początki nałogu

Domyślnie

A gdzie ja napisałem że 3-5 prowadząc działalność. ZUS tak samo tyle że nie płacisz podwójnie... za sam ZUS oczywiście.
    Nie napisałeś nic o działalności. Nic nie uściśliłeś. Wywnioskować z tego można cokolwiek.
    A nie spotykasz także setek takich osób, które maja w ciągu miesiąca zdecydowanie więcej niż te 2k? Nie róbmy ze społeczeństwa już takich biedaków. Nie zmienia to faktu, że na inne rzeczy łatwo wydawać pieniądze na pamiątki z życia w postaci zdjęć już nie
    Spotykam. Ba nawet sporo takich znam osobiście, tyle że w znakomitej większości to oni ślub brali już jakiś czas temu. Nikt (no prawie nikt) na starcie nie zarabia średniej krajowej, a ponad połowa społeczeństwa nie zarabia tyle przez całe swe życie (jak myślisz, skąd się średnia bierze?).
    Wybacz ale skoro bez wódki nie da się bawić to gratuluje poziomu takim ludziom... ręce opadają po prostu.
    Wybacz, ale skoro zaprasza się gości na wesele (na wesele bo nie na sam ślub), to wypada ich tak ugościć, aby się dobrze bawili. Jak goście mają ochotę się napić wódki to wypadałoby im ją postawić. To nie oni się na wesele prosili, tylko to ich się prosi. Jak młodzi akurat nie piją (bo przecież nie muszą), to nie musi oznaczać że wszyscy mają być niepijący. Ja osobiście wódy nie piję, ale jak mi się zejdą na imieniny goście to im nie powiem że panuje abstynencja, tylko postawię i cieszę się że się dobrze bawią. No ale ja jestem burak ze wsi, człowiek na poziomie kazałby im siedzieć o suchym pysku, bo przecież się da.
    Ja nie o tym ale o tym, że jak do lekarza idziesz to nie targujesz stawki i nie marudzisz że drogo, a przynajmniej nie przed wizyta... Jak wola film proszę bardzo.
    Ale ja też nie o tym. Ja o tym, że jak przyjdziesz do mnie poprosisz o usługę to dostaniesz wycenę. Nie wnikam że ktoś to zrobi taniej. Nie marudzę że ktoś się akurat uczy i robi za pół ceny. Taka jest u mnie cena i możesz się na nią zgodzić, albo nie.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Spotykam. Ba nawet sporo takich znam osobiście, tyle że w znakomitej większości to oni ślub brali już jakiś czas temu. Nikt (no prawie nikt) na starcie nie zarabia średniej krajowej, a ponad połowa społeczeństwa nie zarabia tyle przez całe swe życie (jak myślisz, skąd się średnia bierze?).
    Na starcie czyli po studiach średnia pierwsza płaca to około 2000 netto w każdym województwie. Średnia karowa to około 2400 netto. Castorama dla ludzi bez studiów płaci około 1800 netto na start. społem daje uśredniając daje około 2000 a nawet więcej jeśli utarg lepszy...

Zależy jaka średnia.

Wybacz, ale skoro zaprasza się gości na wesele (na wesele bo nie na sam ślub), to wypada ich tak ugościć, aby się dobrze bawili. Jak goście mają ochotę się napić wódki to wypadałoby im ją postawić. To nie oni się na wesele prosili, tylko to ich się prosi. Jak młodzi akurat nie piją (bo przecież nie muszą), to nie musi oznaczać że wszyscy mają być niepijący. Ja osobiście wódy nie piję, ale jak mi się zejdą na imieniny goście to im nie powiem że panuje abstynencja, tylko postawię i cieszę się że się dobrze bawią. No ale ja jestem burak ze wsi, człowiek na poziomie kazałby im siedzieć o suchym pysku, bo przecież się da.
    Jak goście maja ochotę się napić to idą do pubu albo w inne miejsce do tego przystosowane. Na weselu nie musi być wódki... Toasty można wznieść mniej inwazyjnym trunkiem.

Ale ja też nie o tym. Ja o tym, że jak przyjdziesz do mnie poprosisz o usługę to dostaniesz wycenę. Nie wnikam że ktoś to zrobi taniej. Nie marudzę że ktoś się akurat uczy i robi za pół ceny. Taka jest u mnie cena i możesz się na nią zgodzić, albo nie.
    Jednak się nie zrozumieliśmy, a szkoda.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Niektórzy błędnie zakładają, że dla ludzi zdjęcia to coś istotnego, a ja znam masę młodych dla których jest to nic więcej tylko dodatek. Wiem że dla niektórych tutaj może być to szokujące ale takie są fakty. Przy czym ja bym się chyba nawet bał powiedzieć takim ludziom że ktoś bierze za zdjęcia 2tyś - nie chciałbym żeby mnie zabili śmiechem :cool:.

Być może w dużych miastach wygląda to nieco inaczej i tak jak w każdym biznesie trzeba trafiać w odpowiedni target. Ja rozumiem że niektórzy chcieliby zrobić coś w rodzaju korporacji która nie dość, że kontroluje ściśle ceny to jeszcze nie dopuszcza żeby ktoś nowy łatwo dostał się do zawodu. Na szczęście dla ludzi, a nieszczęście dla niektórych fotografów nic nie wskazuje na to żeby miało to nastąpić.

Ta tendencja dotyczy oczywiście nie tylko tego zawodu ale wielu innych tym mniej im zajęcie wymaga więcej inwestycji, zachodu, walki o klienta, łatwości z jaką można się do tej dziedziny wkręcić itd.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ...Być może w dużych miastach wygląda to nieco inaczej...
    Wygląda to dokładnie tak samo. Przynajmniej w tych średnich miastach. Ba, napiszę więcej - dla większości ludzi, jak ktoś idzie do sklepu i na aparat fotograficzny wydaje 1800 zł to juz jest podciągany pod czubka

Ale uważam, że fotografowie są bardzo potrzebni...i jak mogą to niech zarabiają ile wlezie.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Choć to nie zmienia faktu, że jednak młodzi generalnie nie zwracają uwagi na jakość zdjęć. Cena jest mocnym argumentem by wybrać zwykłego fotografa. Nie obrażając nikogo :wink:

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Choć to nie zmienia faktu, że jednak młodzi generalnie nie zwracają uwagi na jakość zdjęć...
    Zależy kto płaci.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu Awatar diplo
    Miasto
    Zamość

Domyślnie

Tak jak, ktos napisał, najwazniejsza dla początkującego i chcącego się rozreklamować fotografa jest dobra strona, portfolio i "dobra prasa" u ludzi. Cóż zadowolony klient byc może "da" Ci kolejnego, ale niezadowolony napewno zabierze 10. Pracuję jako foto ślubny już kilka lat i dopiero teraz zaczynam zauważac jakies zainteresowanie iruch w interesie, ba nawet gazeta się zainteresowała przy pisaniu na temat branży slubnej. Co prawda warsztaty jak ktos już powiedział wczesniej w tym wątku dają kopa....to jest fakt. Poza tym mozna spotkać innych ludzi z innych regionów kraju i świata oraz dowiedzieć sie mnóstwa interesujących rzeczy. Ja robiłem też płyty demo z prezentacją ślubną pokazową i zostawiałem u jakichś fryzjerów etc. ale odźwięk z tego nijaki a koszt spory. Pozycjonuję stronę w dobrej firmie pozycjonerskiej i mam na pierwszej stronie google.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 23-11-2011 o 10:20
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów