Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 77

Wątek: Pytanie dla fotografów ślubnych

Domyślnie Pytanie dla fotografów ślubnych

Witam,

jestem tutaj nowy. Mam pytanie do fotografów ślubnych. Choć to może głupie.. od kilku lat zajmuję się fotografią reporterską i ślubną - dla różnych agencji, gazet itp. Nigdy nie przejmowałem się szukaniem klientów. W tym roku otwarłem własną działalność związaną z fotografowaniem na ślubach. Powiedzcie mi jaki miesiąc jest najlepszy do szukania klientów? W jaki sposób zdobywacie klientów? Czy jesteście w stanie polecić mi jakieś dobre portale ogłoszeniowe? Bardzo proszę Was o wyrozumiałość. Prowadzę działalność "w domu" nie mam własnego studia i trudniej jest mi znaleźć klientów. Każdy w Was kiedyś zaczynał

Pozdrawiam Piotr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Dobra strona z pozycjonowaniem, google adwords no i dobre portfolio

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr_p Zobacz posta
    Powiedzcie mi jaki miesiąc jest najlepszy do szukania klientów?
    kazdy z 12 jest tak samo wazny:-D, a co do szukania klientów, to nie zawracaj sobie głowy chodzeniem na kursy dla narzeczonych, niech klienci szukaja Ciebie (szukając fotografa na swój slub) wypozycjonowana strona www, ogłoszenie na lokalnym portalu i zaprzyjaźniony kamerun pomoga wystartowac, a i tak najwięcej zlecen mam od znajomych par którym już "zrobiłem dobrze"
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Bywalec
    Miasto
    Brzesko

Domyślnie

najlepszy jest październik

Domyślnie

Dzięki za porady a powiedzcie mi czy za reklame w google adwords trzeba płacić? Jakie to są koszta?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    (...)najwięcej zlecen mam od znajomych par którym już "zrobiłem dobrze"
    nie ważne w jakiej branzy działasz, na wszelkich szkoleniach, we wszelkich firmach, zawsze powtarza się to jak mantrę, polecenia są bardzo skutecznym sposobem pozyskiwania Klienta, aczkolwiek oczywiście z czasem, bo od razu to trudono

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    nie ważne w jakiej branzy działasz, na wszelkich szkoleniach, we wszelkich firmach, zawsze powtarza się to jak mantrę, polecenia są bardzo skutecznym sposobem pozyskiwania Klienta, aczkolwiek oczywiście z czasem, bo od razu to trudono
    od razu to trudno - oczywiście, że tak, ale autor pisze, że od kilku lat zajmował sie foto slubnym, wiec pewnie jego nazwisko funkcjonuje gdzies na rynku lokalnym (ja gdzie tylko sie da tj. na albumach, płytkach itd... umieszczam nazwisko i strone www)
    ładnych parę lat temu kolega zrobił szkolna studniówke (4 czy 5 klas za smieszne pieniądze) a teraz ma wysyp par młodych własnie z tej imprezy, może to jest droga na budowanie przyszłej klienteli...
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 16-11-2011 o 11:54
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

Głównie zajmowałem się fotoreportażem. Ślubów zrobiłem kilkanaście - większość na zlecenie agencji. Jeśli robiłem prywatnie to zawsze umieszczałem swoje dane na okładkach ,dokładałem wizytówki itp. Jednak z umowami o dzieło ciężko wiązać przyszłość dlatego otwarłem własną firmę. Troszkę się załamuję bo klientów na przyszły rok jak narazie mam zaledwie dwóch... Powiedzcie mi jak sobie radzicie w okresie zimowym? Zimą raczej mało par bierze śluby..

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Jednak z umowami o dzieło ciężko wiązać przyszłość dlatego otwarłem własną firmę. Troszkę się załamuję bo klientów na przyszły rok jak narazie mam zaledwie dwóch... Powiedzcie mi jak sobie radzicie w okresie zimowym? Zimą raczej mało par bierze śluby..
    to odwaznie postapiłes, no może zbyt odważnie...
    nie mając "nazwiska" i lokalu na głownej ulicy (nie wiem skąd jestes) to naprawdę cięzko z samych ślubów, porozglądaj sie za zleceniami na fotki reklamowe (drukarnie, agencje reklamowe...) ja czasem robie zdjęcia pensjonatów i domów wczasowych na strony www dla znajomego grafika, jak pisałem w zimie są studniówki (ja nie lubię, choc to łatwa robota :-) ) a na wiosnę komunie sw (ale tu przynajmniej u nas trudno się przebic, bo trzeba mieć "obstukanego" :-) ksiedza
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 16-11-2011 o 12:25

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Głównie zajmowałem się fotoreportażem. Ślubów zrobiłem kilkanaście - większość na zlecenie agencji. Jeśli robiłem prywatnie to zawsze umieszczałem swoje dane na okładkach ,dokładałem wizytówki itp. Jednak z umowami o dzieło ciężko wiązać przyszłość dlatego otwarłem własną firmę. Troszkę się załamuję bo klientów na przyszły rok jak narazie mam zaledwie dwóch... Powiedzcie mi jak sobie radzicie w okresie zimowym? Zimą raczej mało par bierze śluby..
    Zimą bywa różnie. Ja np. mimo 24 wesel w tym sezonie nie mam żadnego zimą! A np. kolega ma 2 w grudniu i po 1 w styczniu, lutym i marcu a ogólnie w sezonie "tylko" 18 wesel
    Nie wiem jakie prawa żądzą się zimowymi ślubami - naprawdę nie jestem w stanie tego określić, ale jednak uważa się to za okres martwy.
    Zimą są studniówki, teraz robiłem jeszcze studenckie połowinki więc coś tam idzie złapać. Połowinki robiłem pierwszy raz ale już widzę w tym potencjał bo jedna parka się już pytała czy ślubami się też zajmuję
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów