Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Fotografia koncertowa

Dopiero zaczyna

Domyślnie Fotografia koncertowa

Witajcie,
    chciałbym się dowiedzieć czy do fotografii koncertowej (na sali) będzie się dobrze spisywał obiektyw C 50mm f/1.8 ? Jak będzie z działaniem jego AF przy dość dużych ciemnościach? A jeśli nie ten to jaki byście polecili w cenie do 600zł ? Oczywiscie używany wchodzi w gre.

Dodam ze wczoraj probowalem robic zdjecia na koncercie znajomych, wiekszosc zdjec robilem na 1600ISO i jasnym obiektywem M42 (wiem, zjedziecie mnie ) i powiem ze niektore wg mnie są fajne.
    ISO 3200 odpada przy mojej puszce, za duże szumy nawet przy BW. Oczywiscie zdjecia robione bez lampy.

Wybaczcie ze zadaje takie proste pytania ale nie robiłem nigdy zdjęć na koncertach a teraz mam okazję poćwiczyć u znajomych.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja używałem 50/1.8 i było b. słabo z celnością af.
    Zdjęcia wymagały ostrej obróbki.
    Jenak zawsze miałem inny obiektyw i to on "grał pierwsze skrzypce".
    50mm m42 na pewno się nadaje, ale trzeba wystrzelać dużo fotek, by trafić, (nie zawsze można się tłuc lustrem przez cały koncert, chyba, że to heavy metal, ktory zagłuszy aparat).

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

Poszukaj na cB tematów tego typu jest bardzo dużo choćby zajrzeć na początek :

http://www.canon-board.info/showthre...fia+koncertowa

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Ja używałem 50/1.8 i było b. słabo z celnością af.
    Zdjęcia wymagały ostrej obróbki.
    Jenak zawsze miałem inny obiektyw i to on "grał pierwsze skrzypce".
    50mm m42 na pewno się nadaje, ale trzeba wystrzelać dużo fotek, by trafić, (nie zawsze można się tłuc lustrem przez cały koncert, chyba, że to heavy metal, ktory zagłuszy aparat).
    Tzn akurat w moim 10D lustro działa bardzo cicho więc mogę cały czas robić zdjecia a koncerty są Rockowe więc jest duzy hałas.

Przegladalem inne obiektywy na allegro jednak boje sie ze swiatło f/2.8 bedzie za słabe zeby zrobic zdjecia przy takiej czułosci z czasem naswietlania okolo 1/125 sekundy (wczoraj testowalem wiele ustawien i przy takich zdjecia wychodziły najlepiej jednak przysłonę ustawiałem na 1.4-2.0), chociaż kilka zdjęć robiłem z czasem do 1/300 sek i też nie jest źle.

Najgorzej jest przy stroboskopie, wtedy całkowicie rezygnuje ze zdjec i robie przerwe bo nie ma sensu, wiekszosc zdjec akurat trafia na swiało i jest przeswietlona.
    Ostatnio edytowane przez noone1 ; 28-11-2011 o 12:58

Miasto
    Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noone1 Zobacz posta
    Tzn akurat w moim 10D lustro działa bardzo cicho więc mogę cały czas robić zdjecia a koncerty są Rockowe więc jest duzy hałas.

Przegladalem inne obiektywy na allegro jednak boje sie ze swiatło f/2.8 bedzie za słabe zeby zrobic zdjecia przy takiej czułosci z czasem naswietlania okolo 1/125 sekundy (wczoraj testowalem wiele ustawien i przy takich zdjecia wychodziły najlepiej jednak przysłonę ustawiałem na 1.4-2.0), chociaż kilka zdjęć robiłem z czasem do 1/300 sek i też nie jest źle.

Najgorzej jest przy stroboskopie, wtedy całkowicie rezygnuje ze zdjec i robie przerwe bo nie ma sensu, wiekszosc zdjec akurat trafia na swiało i jest przeswietlona.
    zaprezentuj jakieś zdjęcia swoje koncertowe, te najlepsze.?

Z tego co ja wiem schodze na czasy poniżej 1/125. Lecz wszystko zależne od oświetlenia danego koncertu.

Miasto
    Śl.

Domyślnie

jak widzisz zdjęcia są nie doświetlone i ciemne o ostrości już nie wspominając.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No wlasnie, zeby je doswietlic musialbym uzyc krótszego czasu naswietlania co spowodowalo by poruszone zdjecie lub podbicie ISO do 3200 lecz wtedy byloby samo ziarno.

Co do ostrosci to tak niestety jest z obiektywami M42, raz na 10 zdjec dobrze sie ustawi ostrosc, jeszcze jak osoby są w ruchu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Na większości koncertów jakich byłem f1.8 i ISO3200 to było minimum. Dlatego warto kupić jakaś dobrą stałkę w stylu 85 1.8.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Miasto
    Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noone1 Zobacz posta
    No wlasnie, zeby je doswietlic musialbym uzyc krótszego czasu naswietlania co spowodowalo by poruszone zdjecie lub podbicie ISO do 3200 lecz wtedy byloby samo ziarno.

Co do ostrosci to tak niestety jest z obiektywami M42, raz na 10 zdjec dobrze sie ustawi ostrosc, jeszcze jak osoby są w ruchu.
    w poprzednim aparacie który miałem, a był to canon 400D używałem szkiełka 17-50 .2.8 oraz wyłącznie użyteczne iso 800, czasy z rzędu hmm 1/60 lub 1/40 dawały całkiem dobry efekt końcowy, aczkolwiek nie mówię ,ze tamron trafiał za każdym razem. Lecz mając 85 1.8 można spokojnie pstrykać na czasach dłuższych dochodząc do 1/100. Więc musisz zastanowić się nad kupnem czegoś zdecydowanie szybszego i jaśniejszego.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów