Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Zestaw do video jak i na koncerty

Domyślnie Zestaw do video jak i na koncerty

Witam serdecznie użytkowników tego forum. Zarejestrowałem się tutaj, gdyż stwierdziłem, że żadne wielotematyczne forum mi tak nie pomoże jak to, pełne specjalistów w tej kwestii. Mam do was taką małą prośbę. A mianowicie potrzebuję, żebyście pomogli złożyć mi zestaw fotograficzny do wykonywania zdjęć na koncertach jak i do nagrywanie video. (wywiady). Także potrzebuję lustrzanki z wejściem na mikrofon. Podsumowując potrzebuję: body, 1-2 obiektywy (jeśli do video trzeba inny a do foto na koncertach inny), statyw i mikrofon reporterski. Na owe zakupy przeznaczyć mogę kilkanaście tysięcy złotych. Dokładnej granicy nie podaję, gdyż zakup finansuje uczelnia

Bywalec Awatar CyrJak
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

5d2 + 24l + 85l + rode videomic pro + statyw to już możesz sobie sam wybrać ;P
    Chyba najbardziej uniwersalny, choć razem wyjdzie z 20 tysięcy.

Bywalec Awatar mnocon
    Miasto
    Slask

Domyślnie hmmm

ja tam uwazam ze do filmow kamerka a nie lustrzanka
    ale akurat w twoim przypadku moze sie to sprawdzi, jesli masz kase bierz 5d mkII
    mikrofon jaki z wlasnym zasilaniem bo z body go nie pociagniesz, ma tylko wejscie na sygnal
    co do szkielek to raczej preferuje zoomy i nie wiem czy nei przydalaby ci sie lampa (5d mkII) nie ma wbudowanej
    Canon | 1D X | 40d | EOS M | 24-70 2.8 L II | 50 1.4 | 85 1.8 | 430 EXII | 600 EX RT | XH A1 |

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódź

Domyślnie

5dII + 24-70L + 70-200/2.8L + 580EX + manfrotto 190

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Rozumiem, że zdjęcia na koncercie, a potem wywiad z artystą?
    Chciałbym zobaczyć, jak kolega będzie biegał po koncercie ze statywem, żeby go potem rozstawić do wywiadu.
    Tym bardziej chciałbym zobaczyć, jak będzie ten statyw rozstawiał do filmowania koncertu.
    A już wogóle chciałbym zobaczyć, jak będzie na koncercie robił zdjęcia ze statywu.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódź

Domyślnie

Statyw tylko i wylacznie do wywiadu, bo raczej bez sensu kase na stedicama wydawac.

Domyślnie

Nie, nie Wywiady to raczej takie kręcone na spokojnie i niekoniecznie z artystą. Coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=sCkhGP-uf2I bądź takiego: http://www.youtube.com/watch?v=xm9sSLwKYsQ

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mnocon Zobacz posta
    ja tam uwazam ze do filmow kamerka a nie lustrzanka
    To się nieco mylisz. Lustrzanki dają bardzo dobrą jakość obrazu. W stosunku do takiej lepszej kamery musisz albo umiejętnie operować kamerą jak i edytorami lub umiejętnie wydać pieniądze by kupić coś porządnego.

co do szkielek to raczej preferuje zoomy i nie wiem
    Cytat Zamieszczone przez rabarbar Zobacz posta
    5dII + 24-70L + 70-200/2.8L + 580EX + manfrotto 190
    Cz któryś z kolegów mnocon czy rabarbar, kiedykolwiek miał przyjemność korzystać z zoomu podczas kręcenia filmu? Nie mam na myśli dodawania tego "kiczowatego" efektu zbliżenia, ale omyłkowe kręcenie nie tym, co trzeba.

Nie wyobrażam sobie by autor wątku latał z takim klocem jak 24-70 czy 70-200/2.8. Stałki, to porządne rozwiązanie do filmów.

Kłania się nam opcja taka:
    1. Zoom + kilka stałek
    2. Stałka + kilka zoomów.

Jakbym sam miał zakładać budżet pod FF (a okazjonalnie na koncerty się wybieram), to wziąłbym 24 lub 35 + 50(nawet i 1.8) + 135/2L. Nawet pewnie bym i z tej 50 zrezygnował na rzecz jakieś większej lufy. Nawet 200/2.8L
    24 może być L, 35 można kupić ze światłem 2
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódź

Domyślnie

Ale u niego wideo to tylko statyczne ujecia, wiec z zoomem da sobie spokojnie rade.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Stałki Rulez. Jak to mawia mój fanatyczny sąsiad. Kupując zoom (np 24-70) po czasie dochodzisz do wniosku: "Dlaczego posiadane szkło nie mogło by mieć światełka 2.0 zamiast 2.8" Po kilku wędrówkach i tak kupujesz stałkę
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Uprawnienia umieszczania postów