Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

Ja też nie narzekam na moją S50 chociaż AF mógł by być pewniejszy. Miałem w tym samym czasie c50 i wybrałem sigmę. Ostrzejsza(jak trafi) i ładniejszy obrazek, o wykonaniu nie wspomnę. Moja chodzi na 0 na odległość jednak do portretu +5, +10.
    5Dmk2+ S24-70HSM 2.8, S50 1.4, HELIOS 40-2 (85mm f1.5), Samyang 14mm 2.8, Speedlite 580EX II, Opticam WT-6604, UrbanGear U120

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez damian26 Zobacz posta
    Ja też nie narzekam na moją S50 chociaż AF mógł by być pewniejszy. Miałem w tym samym czasie c50 i wybrałem sigmę. Ostrzejsza(jak trafi) i ładniejszy obrazek, o wykonaniu nie wspomnę. Moja chodzi na 0 na odległość jednak do portretu +5, +10.
    Śledzę ten wątek i z wypowiedzi nie mogę dociec czym tak na prawdę objawia się niepewność AF tej Sigmy. Miałem niegdyś dwie inne Sigmy (zoomy) i AF sporadycznie trafiał za pierwszym razem. Powtórzenie ostrzenia (czasem dwukrotne) pomagało i ostrość można było poprawić. Stąd moje pytanie:
    Czy AF Sigmy 50/1,4 powtarzalnie źle trafia i nic nie pomoże powtórne ostrzenie czy też działa losowo za pierwszym razem i można to poprawić ostrząc powtórnie ? Tak działa mój C50/1,8 - jak źle trafi to widać, że jest nieostro i za drugim razem jest lepiej (najczęściej ).
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Czy AF Sigmy 50/1,4 powtarzalnie źle trafia i nic nie pomoże powtórne ostrzenie czy też działa losowo za pierwszym razem i można to poprawić ostrząc powtórnie ? Tak działa mój C50/1,8 - jak źle trafi to widać, że jest nieostro i za drugim razem jest lepiej (najczęściej ).
    Żyjesz złudzeniami, że akurat tobie uda się trafić na ten jedyny dobry egzemplarz i że jest jakiś magiczny sposób na poprawne ostrzenie. Sigma 50/1.4 to fabryczny i konstrukcyjny bubel, o którego działaniu można mówić tylko źle. Jeśli jakoś trafia to tylko w pewnym dla danego egzemplarza zakresie odległości. Na cropie, ze względu na większą głębię ostrości ten zakres akceptowalnej ostrości jest już na tyle duży, że przy w miarę sensownie skalibrowanym egzemplarzu da się uzyskać w miarę ostre zdjęcia w zakresie ~3-10m. Przed odległością 3 metry będzie front focus, powyżej 10m będzie back focus. Jeśli ktoś fotografuje pewne 'typowe' sceny np. reportażu to przy dużej tolerancji użytkownika może powiedzieć że obiektyw dobrze działa.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 13-11-2011 o 13:36

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Żyjesz złudzeniami, że akurat tobie uda się trafić na ten jedyny dobry egzemplarz i że jest jakiś magiczny sposób na poprawne ostrzenie. Sigma 50/1.4 to fabryczny i konstrukcyjny bubel, o którego działaniu można mówić tylko źle. Jeśli jakoś trafia to tylko w pewnym dla danego egzemplarza zakresie odległości. Na cropie, ze względu na większą głębię ostrości ten zakres akceptowalnej ostrości jest już na tyle duży, że przy w miarę sensownie skalibrowanym egzemplarzu da się uzyskać w miarę ostre zdjęcia w zakresie ~3-10m. Przed odległością 3 metry będzie front focus, powyżej 10m będzie back focus. Jeśli ktoś fotografuje pewne 'typowe' sceny np. reportażu to przy dużej tolerancji użytkownika może powiedzieć że obiektyw dobrze działa.
    Zgadzam sie w 100%, ja po roznych przygodach juz sie wyleczylem z Sigmy. Owszem fajnie sie oglada te super ostre zdjecia na 1.4 ale jak zaczniesz robic zlecenie komercyjne np impreza firmowa i pozniej bedziesz przegladac ile z tych zdjec tak naprawde trafilo z ostroscia to dopiero zaczniesz klac (tak jak ja ) Jak stracisz swietne ujecie bo AF sobie zaprotestowal....

W bialy dzien zeby miec jako taka pewnosc ze ostrosc jest W MIARE na twarzy modelki, juz nie mowie o oczach, niech chociaz bedzie na policzku, to musialem robic to samo ujecie 3x "na wszelki wypadek". Jest to frustrujace i psuje radosc z fotografowania, nie wspominajac ze nie zawsze sie tak da. Sa tacy co trafili na idealnie dopasowany egzemplarz do ich body ale pytanie czy masz na tyle samozaparcia zeby przebierac, testowac, przebierac, testowac...przerobilem sigme 30, 50, 85 i 24-70, najlepiej wypadla chyba 85, najgorzej 50 i 24-70. Dla lepszego zobrazowania o co chodzi, zrobilem test - przy dobrym oswietleniu ustawilem pudelka i ostrzylem na statywie sigma 50 (wtedy mialem d700) na roznych odleglosciach i przyslonach. Kazda konfiguracja po 5 zdjec z refocusowaniem. Mimo idealnych warunkow, na 5 zdjec ZAWSZE byly przynajmniej dwa out of focus. Dziekuje za uwage.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Nie spodziewałem się tak jednoznacznej odpowiedzi . Dwa miażdżące posty po kolei na otrzeźwienie - wielkie dzięki MMM i Glorf za rzeczowe głosy. Miałem fatalne doświadczenia z Sigmami ale jakoś zbierało mi się na przeproszenie. W każdym bądź razie wiem już na czym stoję.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Na dpreview ocena tego obiektywu jest pozytywna:

Build quality 8.5
    Ergonomics & handling 8.5
    Features 8
    Image quality 8.5
    Value 8.0

Highly Recommended

Pokrywa się to z moimi doświadczeniami z tym szkiełkiem.
    Nie jest idealne (szczególnie przy pełnym otwarciu przysłony), ale i cena jest do tego adekwatna. :-D
    Miałem pięćdziesiatkę Canona, ale sprzedałem i zamieniłem na Sigmę i jestem z tego zadowolony.

Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu

Domyślnie

A jak mi się w końcu udało zdecydować na tą pięćdziesiątkę to na sigma pro centrum zamiast 1999 kosztuje 2290. To jest kurde spory skok, skok który póki co mnie pohamuje??:
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Uprawnienia umieszczania postów