Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 88

Wątek: Nowe body vs nowy obiektyw

Dopiero zaczyna

Domyślnie Nowe body vs nowy obiektyw

Witam. Od jakichś ~dwóch lat mam C 1000d i kitowy obiektyw, no i często czułem "braki" tak ułomności aparatu(choćby niskie używalne ISO), jak i obiektywu(od "zasięgu" po jasność). Teraz chciałem coś zmienić i nie do końca wiem co. Mój budżet to około 3 tys zł(mogę wyłożyć do 4) i planowałem zakupić obiektyw: Tamron SP AF 70-200 mm f/2.8 Di LD (IF) MACRO, który uznałem za jako tako uniwersalny(wiem, że co jest do wszystkiego to jest niczego, niemniej jednak do czegoś z powodu cięcia budżetu trzeba się uciekać), może nie ma najszybszego AF, ale można chyba uznać, że 70-200 jest jako tako uniwersalne, f/2.8 też jest chyba ok. Jak czytam testy to od tak popularnego Canona 70-200 najbardziej różni się AF i ceną(o połowę). Z drugiej jednak strony jest ten nieszczęsny Canon 1000d i wątpliwość, czy obiektyw da z siebie wszystko, no i już dotąd znane problemy z ogólnie pojętą kiepskością, którego mógłbym zastąpić Canonem 60D, który w testach jest chwalony za pracę na wysokim ISO choćby.

Pewnie istotną sprawą jest do czego służy mi aparat. Otóż do rzeczy wszelakich, od zwykłych zdjęć rodzinnych, przez fotoreporterskie zabawy w foty jakichś marszów, fotografie nieba. Do wszystkiego i do niczego konkretnego. Generalnie do zabawy, ale próba robienia zdjęć na koncercie nie zakończyła się niczym dobrym

(Myślałem, żeby ewentualnie do nowego body na razie dokupić jakiś manualny obiektyw i zbierać na takiego tamrona)

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Zdecydowanie obiektyw Wg mnie Tamron 17-50/2.8 + Canon 50/ 1.8 + Tamron 70-200/2.8 i masz zestaw marzeń

To wszystko zależy też, jaki typ fotografii uprawiasz. Zestaw powyżej będzie kiepski do sportu, do innych zastosowań jednak może być idealny. Jak dla mnie nie ma sensu zmiana body Mozesz napisać, jaki typ fotografii Cie interesuje
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No tak jak napisałem, wszystko i nic. Najwięcej zdjęć robię nocą, przez co cierpię z tym ISO, które w sumie chyba użytecznie kończy się przy 400 w moim aparacie, no 800 na upartego. Chciałem tez spróbować wspomnianego makro, bo kilka dni temu bawiłem się odwróconym KITem i bardzo mi się spodobało, choć głębia ostrości nie była szczególnie zadowalająca. No i te koncerty, marzy mi się w końcu zrobić zdjęcia na koncercie, które będzie się dało obejrzeć bez ciężkiego zawału lub ataku epilepsji u osoby oglądającej.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kup dobre obiektywy, puszkę sobie zmienisz za jakiś czas, nawet na 1100D, które rewelacyjnie radzi sobie z szumami. Pozdro

Dopiero zaczyna Awatar Jutrzas86
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Do fotoreporterskich zabaw Canon 1000D z jakimkolwiek jasnym obiektywem (f/2.8 w dół) może nie dać rady - autofokus w tej puszce jest moim zdaniem obok jego mikro wizjera najgorszą rzeczą (możesz sobie odpuścić ostrzenie ręczne na manualach). Niecelny i dość wolny. Miałem 1000D, teraz mam 40D, więc mam porównanie - różnica na korzyść samego tylko AF i wizjera w 40D jest duża.

Moim zdaniem zrób tak - zmień tymczasowo puszkę na jakiś model z lepszym AF i ciut lepszym wizjerem, choćby nawet używany C 450D lub C 30D, C 40D (40tkę można kupić już od ok. ~1300zł w dobrym stanie, o niebo lepsza ergonomia od serii xxxD, szumy na podobnym poziomie z leciutką przewagą tych ostatnich), w ten sposób na wymianie korpusu nie stracisz kroci i będziesz mógł od razu dokupić jakiś przyzwoity obiektyw.

Btw. słyszałem bardzo dobre opinie i miałem okazję pomacać tego Tamrona 70-200mm f2.8, jak Ci nie będzie przeszkadzać jego waga, to zbieraj na niego (kloc, w zestawie z 1000D czy jakimkolwiek innym małym korpusem 3-cyfrowym jego użytkowanie byłoby bardzo niewygodne).
    EOS 40D, EOS 50E, 85mm f/1.8 USM, 50mm f/1.8 II, Σ 10-20mm f/4-5.6 EX, kit IS, Nissin Di622, 2xYN 460 II
    zdjęcia: picasa dA

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

Nie jestem wielkiej postury itp. Ale nie brałbym 70-200 2.8 (firma nie ma tu znaczenia) do 1000D, nie mając uprzednio kupionego gripa.
    Ja tego body bym nie utrzymał, wypadło by mi z ręki. 0
    fotografia
    akwarystyka

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatokor Zobacz posta
    No tak jak napisałem, wszystko i nic. Najwięcej zdjęć robię nocą, przez co cierpię z tym ISO, które w sumie chyba użytecznie kończy się przy 400 w moim aparacie, no 800 na upartego.
    Przede wszystkim, w nocy fotografuje się na iso 100 (krajobraz) ze statywu. Jesli cos lub kogos w ruchu chcesz fotografowac to niezbedna bedzie lampa, bo nawet przy usytecznym iso 3200 w nocy bedzie ciezko cokolwiek zlapac..
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Na Twoim miejscu zrobiłbym to samo, co ja, czyli zmienił 1000D na 40D [koszt operacji 500-700zł] i kupił używanego 70-200L.
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Jedna uwaga - jakikolwiek obiektyw o ogniskowych 70-200, na cropie nie jest uniwersalnym szkłem. To dość wąsko. No chyba, że autor wątku świadomie potrzebuje takiego tele. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Na Twoim miejscu zakupiłbym szkiełko. Do tego osobiście zaopatrzyłbym się w oryginalnego gripa. Działaj :wink:

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów