Moja "koncepcja": grip do posiadanej puszki + dluzsza jasna stalka/systemowa 85mm lub wiecej/ + lampa /nie gorsza niz 430EX II/ :-)
Moja "koncepcja": grip do posiadanej puszki + dluzsza jasna stalka/systemowa 85mm lub wiecej/ + lampa /nie gorsza niz 430EX II/ :-)
Ostatnio edytowane przez Sunders ; 05-11-2011 o 10:11
Z ciekawości zapytam obu przedpiśców... dlaczego doradzają grip ?
SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
Moja wycieczkowa galeria
Z tego co zrozumiałem, chodzi o "dociążenie" body.
1. Co do ISO nocą, słuszna uwaga
2. Chciałbym uniknąć kupowania używanego sprzętu- jakoś brak zaufania na razie(nie powinienem ?)
3. Wybór 70-200 jak najbardziej świadomy, jak coś zawsze zostaje KIT + ew coś się dokupi w przyszłości.
Kurcze, ile osób tyle opinii.
Witam
Zdecydowanie doradzam szkło, nad body.
Powtórzę zdanie, które chyba zresztą po raz pierwszy przeczytałem na tym forum: "korpus jest tyle wart ile dołączony do niego obiektyw".
Im dłużej się bawię tym częściej przekonuję się o prawdziwości powyższego. Ja w każdym razie zdecydowałem się na kupno 5dmkII dopiero wtedy gdy miałem już parę dobrych szkieł i przekonałem się że focenie mnie bawi, wcześniej pstrykałem na XXD, kolejnych generacjach i w zasadzie za każdym razem wymiana szkła skutkowała poprawą jakości fotek, natomiast wymiana korpusu (aż do chwili wymiany na 5d) nie skutkowała tak spektakularną poprawą.
Tak jak część przedmówców mam wątpliwości co do uniwersalności ogniskowej 70-200, przychylam się do zdania, że rozsądniej byłoby zamiast kita kupić np. rzeczywiście świetnego (sam używałem) Tamrona 17-50 F2,8 i dopiero do niego dobierać inne ogniskowe.
Pozdrawiam i życzę podjęcia satysfakcjonującej decyzji
Smok
"Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair
P.S. Co do gripa, to przez lata do serii XXD nie widziałem potrzeby używania, mimo że posiadam C70-200 F4, a nie mam krótkich palców, więc jest to kwestia preferencji i własnych upodobań, a nie przymus używania z takim czy innym szkłem.
"Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Tzn okazjonalnie pożyczałem jakieś obiektywy od kolegi. I tak właśnie sobie myślę o tych obiektywach, że skoro 2 lata używałem KITa to jak teraz dokupię tele do tego to na pewno nie będzie gorzej
Tak czytam o tym 40D i wyczytuję tu na forum, że ludzie sobie chwalą przesiadkę 1000D->40D, ale trochę mnie martwi to ISO(tu pojawia się Canon 50D). Z drugiej znowu strony pomyślałem o Sigmie 70-200, którą można wyrwać na upartego w podobnej cenie co tego Tamrona.
Sigmy 70-200/2.8 są trzy rodzaje (nie liczę zabytków niedziałających lub działających tylko na pełnym otworze z cyfrakami). I nawet wersję drugą można kupić znacznie taniej niż tamrona (uważaj na błędne opisy!).
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis