Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
Mój pierwszy lapek działał cały czas na prądzie z włożoną baterią. Efekt był taki, że teraz zamiast początkowych 2 godzin nie trzyma nawet kwadransa.
u mnie dokładnie tak samo...

Cytat Zamieszczone przez ToleDo Zobacz posta
Jak na dłużej pod zasilaczem jest to lepiej wyjąc prawie pełna baterie i jechać przez 3-4 tyg na zasilaczu.
okay, ale pod warunkiem, że na 10 minut przed każdym padem zasilania będziesz wkładał baterię spowrotem. ;-)

Cytat Zamieszczone przez galekeg Zobacz posta
Dzisiaj dobry laptop to raczej dysk SSD i nic nie parkuje (...)
mechanicznie fakt - nic nie parkuje, ale nagle odcinając zasilanie też można się zdziwić niestety.

natomiast ktoś mi kiedyś tak określił pojęcie baterii w laptopie: jak kupujemy tani laptop (~3kpln, np. HP Pavilion), to obojętnie jak będziemy go traktować, bateria i tak padnie po 2 latach. jak kupimy lepszy laptop (~6-7kpln, np. biznesowy HP EliteBook), to obojętnie jak będziemy go traktować, to bateria i tak wytrzyma co najmniej 4-5 lat bez wielkiego uszczerbku.

tak jak w naszych aparatach: oryginalne (naprawdę oryginalne) baterie canona potrafią działać dobrze wiele lat. tanie podróbki potrafią się skończyć po kilku miesiącach. a nie sądzę, aby były jakieś większe różnice w ich traktowaniu.

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
Jedynym argumentem za wyciąganiem akumulatora (jak dla mnie) jest jego waga, kiedy mam komputer w teczce, którą muszę nosić.
to akurat jest jedyny argument za tym, aby... kupić drugi zasilacz.
jeden masz w domu, drugi w biurze i nie nosisz żadnego.
zasilacz z kablem zazwyczaj jest cięższy od baterii.