Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Bateria w laptopach

Bywalec Awatar teo5ooD
    Miasto
    Świdnica

Domyślnie Bateria w laptopach

Witajcie, mam pytanie. Jakie jest dobre użytkowanie laptopa? Chodzi mi czy na ładowarce pod prądem ciągle czy jak jest naładowany na 100% pracować do rozładowania i podłączać do naładowania.. ?

Domyślnie

Podłączam się do pytania, od niedawna mam nowego lapka i sam się zastanawiam jak go użytkować.

Sent from my Milestone using Tapatalk
    eos30D+50mm 1.8+18-55

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Są dwie drogi używania laptopa z zasilaczem. Pierwsza, ładujesz baterie do pełna, wsadzasz w chłodne miejsce i używasz zasilacza. Baterie doładowujesz co mieciąc. W ten sposób bateria zachowa najdłużej swoje właściwości.
    Drugie podejście, bardziej przyjazne użytkownikowi (bateria to jest element eksploatacyjny, który ma służyć użytkownikowi, a nie być powodem do chuchania na niego, zepsuje się to za grosze kupisz nową). Trzymasz baterie w laptopie cały czas. Układ ładowarki nie ładuje jej non stop, tylko korzysta z zasilacza. Dodatkowo w razie awarii zasilania jest to bezpieczne dla danych w komputerze.
    Po rozładowaniu baterii warto pamiętać o jej naładowaniu, nie pozostawiać rozładowanej baterii na dłuższy czas.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Mój pierwszy lapek działał cały czas na prądzie z włożoną baterią. Efekt był taki, że teraz zamiast początkowych 2 godzin nie trzyma nawet kwadransa.

Dlatego na wszelki wypadek drugiego lapka ładuję i w domu pracuję do pełnego rozładowania.

Domyślnie

bateria powinna być w czasie pracy na zasilaczu wyjmowana
    (ma określoną ilość cykli rozładowanie/ładowanie i nie ma to znaczenie, że ładuje się od 20%, czy 90% po powiedzmy 1000 cyklach pada)
    bateria nie używana przez dłuższy czas powinna być naładowana w 50%

ale ja się do tego nie stosuje chyba każdy woli mieć baterie w lapku jako ups
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Bywalec Awatar ToleDo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak na dłużej pod zasilaczem jest to lepiej wyjąc prawie pełna baterie i jechać przez 3-4 tyg na zasilaczu.
    Po tym okresie włożyć baterie i pozwolić rozładować się jej do samodzielnego zamknięcia systemu.
    Po tym naładować i wyjąć na 3-4 tyg ... .
    W ten sposób użytkowana bateria w moim "stołowym" laptopie działa po 6 latach przez blisko 2h
    Każdy ma takiego
    ToleDo
    na jakiego sobie zasłużył.

500D +kit +sigma70-300 APO DG

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szuler Zobacz posta
    bateria powinna być w czasie pracy na zasilaczu wyjmowana
    (ma określoną ilość cykli rozładowanie/ładowanie i nie ma to znaczenie, że ładuje się od 20%, czy 90% po powiedzmy 1000 cyklach pada)
    bateria nie używana przez dłuższy czas powinna być naładowana w 50%

ale ja się do tego nie stosuje chyba każdy woli mieć baterie w lapku jako ups
    Bateria stanowi integralny element obudowy komputera, niejednokrotnie zawiera również stopki, zwiększa sztywność obudowy co zmniejsza naprężenie płyty głównej i związanych z nią elementów. Konstrukcja laptopa uwzględnia, że po osiągnięciu 100% naładowania baterii odcinany jest dopływ prądu do ogniw.
    Ostatnio edytowane przez OrzelPiotr ; 10-10-2011 o 21:45

Bywalec Awatar ToleDo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Bateria stanowi integralny element obudowy komputera, niejednokrotnie zawiera również stopki, zwiększa sztywność obudowy co zmniejsza naprężenie płyty głównej i związanych z nią elementów. Konstrukcja laptopa uwzględnia, że po osiągnięciu 100% naładowania baterii odcinany jest dopływ prądu do ogniw.
    Sporo racji co do konstrukcji.
    Ale jest "ale"

Po rozładowaniu baterii (zależnie od modelu) od 3% do 5% ROZPOCZYNA ładowanie :-(.
    W ten sposób ładowana bateria traci na żywotności w dość szybkim tempie.
    Często tak traktowana nowa bateria po roku użytkowania trzyma 10-20 minut.
    Każdy ma takiego
    ToleDo
    na jakiego sobie zasłużył.

500D +kit +sigma70-300 APO DG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    po osiągnięciu 100% naładowania baterii odcinany jest dopływ prądu do ogniw.
    Ale nie odcina "dopływu" ciepła a to jest drugi zaraz po liczbie cykli ładowania czynnik zabijający baterię.
    Jak się ma "zwykłą" baterię to można sobie ją trzymać w lapku i używać rozsądnie raz na jakiś czas profilaktycznie. Ja mam taką rozszerzoną 12 komorową więc szkoda by mi było ją katować na stole. Trzymam ja naładowaną w 80% (ładuję do 100% i zużywam 20%)

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Bateria jest monitorowana by zapobiec przegrzaniu - poza tym sama się grzeje podczas rozładowywania i ładowania, nie wspominając o tym, że dla baterii problemem jest zimno a nie ciepło, oczywiście wszystko w pewnych granicach których nigdy przy normalnym użytkowaniu nie przekroczy.

Co do trzymania w naładowaniu to też nijak się to trzyma kupy - bateria ma pracować a nie leżeć trzeba dbać o to by po przekroczeniu 3/4 rozładowania, wyładować całkowicie a następnie naładować.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam na koniec, że nawet nie używana bateria po danym czasie traci swoje parametry więc nie ma sensu jej nie używać.
    Ostatnio edytowane przez OrzelPiotr ; 10-10-2011 o 23:37 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów