Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Bateria w laptopach

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tak czytam i czytam... Hamulce w aucie też się ścierają, też nie służy im ciepło, a raczej zimno z kałuży, i też kosztują kilka złotych, a co najgorsze, rdzewieją podczas nieużywania. Może by tak po zaparkowaniu auta pod blokiem zabierać tarcze do domu?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    natomiast ktoś mi kiedyś tak określił pojęcie baterii w laptopie: jak kupujemy tani laptop (~3kpln, np. HP Pavilion), to obojętnie jak będziemy go traktować, bateria i tak padnie po 2 latach. jak kupimy lepszy laptop (~6-7kpln, np. biznesowy HP EliteBook), to obojętnie jak będziemy go traktować, to bateria i tak wytrzyma co najmniej 4-5 lat bez wielkiego uszczerbku.
    To nie jest raczej prawda w dziedzinie baterii. Baterie do EliteBook nie są droższe. Moja bateria kitowa do HP Pavilion nabytego w roku 2005 (ktory jest ciagle używalny) padła (prawie) dopiero w tym roku. Czyli bateria przetrwała HP, bo od nich już takiej baterii kupić sie nie da. Nigdy nie robiłem nic żeby przedłuzać życie baterii. Czasem wyładowywały się od 100% do zera wskutek nieużywania (bo mam też druga większą baterię), a często laptop był używany nonstop na zasilaczu. Co nie znaczy, że te zalecenia (częstego podładowywania) nie są słuszne.

Żywotność baterii zależy głównie od dwóch czynników (poza rozsądnym użytkowaniem): 1. jakości początkowej, czyli wyboru producenta 2. stosunku wielkości baterii do zapotrzebowania mocy w urzadzeniu. Jezeli laptop ssie duży prąd, to bateria zdechnie szybciej, bo nie tylko będzie częściej ładowana, ale tez będzie pracowac w wyższej temperaturze. A jeżeli laptop jeszcze podgrzewa baterię procesorem...
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 12-10-2011 o 09:14

Miasto
    Malbork

Domyślnie

W moim 5 letnim HP-ku Pavilion bateria była zawsze wyjmowana gdy pracował na zasilaczu. Obecnie na baterii pociągnie około 30 - 50 min (z Wi-Fi). Też uważam, że każda bateria ma określoną ilość ładowań i każdorazowe włączenie lapka skraca jej życie. Dodatkowa zaleta pracy bez baterii- mniej obciążony zasilacz, bo wtedy prąd idzie tylko na pracę lapka a odpada dodatkowy prąd na ładowanie baterii (nawet jeżeli to tylko 20-30 minut)

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Sądzę, że producenci wiedzą co robią, bowiem gwarancja na baterię zazwyczaj wynosi zaledwie 6 miesięcy.
    Ja używałem 2 lapków acera extensa i asusa (nie pamietam modelu) W Asusie, na początku bateria dosyć długo trzymała, tzn. przez około rok na czuwaniu i słabym obciążeniu do 7-8 godz. pracując wytrzymywała ok. 3 godz. Dodam, że bateria wnim nie była wyjmowana i w zasadzie cały czas był podłaczony do prądu. Po roku, jak po równi pochyłej, czas pracy Asusa zjechał niemal do zera.

W Acerze natomiast maksymalny czas pracy na początku to ok. 2,5 godz. bateria nie była wyjmowana, a gdy była naładowana to odłączałem lapka od sieci, do wyłądowania. Generalnie padła dopiero po 2 latach.

Jeszcze jedna ciekawostka! Na Acerze mam dwa systemy - Viste i 7. Aktualnie gdy uruchomię 7 (na tym systemie zazwyczaj pracuję) bateria trzyma całe 15 minut. Gdy uruchomię Vistę trzyma około 50 minut?!

Jeden z przedmówców poruszył sprawę, dotycząca ilości ładowań baterii. Wobec tego mam pytanie. Słyszałem, że jest coś takiego jak "regeneracja" baterii polegająca na "zresetowaniu licznika ładowań"? Czy to jest prawda, i czy opłaca się w coś takiego inwestować? Czy lepiej zainwestować w nową baterię - myślę o nowym zamienniku w cenie około 130 Pln-ów, bo rzekome oryginały osiągają cenę ponad 3 stówki!

Pozdrawiam>

Miasto
    Malbork

Domyślnie

nie da się oszukać "licznika", cuda typu - włożenie baterii do zamrażalki na jakiś czas, o ile nie rozwalą baterii, to niewiele pomogą... Lepiej kupić nową. Z zamiennikami trzeba uważać, bo wiadomo - "Made in China"...

Coś już napisał
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

u mnie dokładnie tak samo...

natomiast ktoś mi kiedyś tak określił pojęcie baterii w laptopie: jak kupujemy tani laptop (~3kpln, np. HP Pavilion), to obojętnie jak będziemy go traktować, bateria i tak padnie po 2 latach. jak kupimy lepszy laptop (~6-7kpln, np. biznesowy HP EliteBook), to obojętnie jak będziemy go traktować, to bateria i tak wytrzyma co najmniej 4-5 lat bez wielkiego uszczerbku.
    Cóż, chyba nie ma co standaryzować...
    2,5 roku temu kupiłem HP Dragon z wielką baterią (cóż ekran ponad 20").
    Zapłaciłem w Niemczech 6K, wówczas w Polsce kosztował 10K (jeszcze dopre czasy z tanią walutą .
    Nie przejmowałem się baterią, nigdy jej nie wyjmowałem, choć mogłem się pokusić, byłby pewnie z kilogram lżejszy. W każdym razie bateria padła po jakimś 1,5 roku do tego stopnia, że wyciągnięcie wtyczki powodowało natychmiastowe wyłączenie laptopa.

Domyślnie

Mój ThinPad ma 4 lata używany przeważnie w domu z wyciągniętą baterią, jak był nowy bateria pokazywała około 3,5godziny teraz chyba ponad 2,5 godziny więc jak dla mnie dość solidne ogniwo, czy przez wyciąganie? tego nie wiem, ostatnio raczej nie wyciągam.
    pozdr

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

Yyy...mam HP Paviliona.
    Po kupnie komputera, bateria trzymała spokojnie 2.5h. Teraz daje radę do około 2h.
    Laptop ma ponad 3 lata.
    Nie wyjmowałem nigdy baterii z niego. Działa różnie, najczęściej jednak na zasilaczu.

Może moja bateria jeszcze nie wie o tym, że powinna już dawno paść śmiercią naturalną?
    fotografia
    akwarystyka

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów