Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Wątek: 50D vs. 1D mk II

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r3b Zobacz posta
    Sam ostatnio zastanawiam sie czy by nie przejsc z 40d na 50d albo na 1d mk II... poczytalem ten watek i sam juz nie wiem... czy warto wywalic ten 1000zl zeby zmienic 40d na ktorys z powyzszych modeli?

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
    40 i 50D to praktycznie to samo body tylko wyświetlacz jest lepszy. IMHO dopłacać na wymianie 1000zł za sam LCD to trochę bez sensu.
    1DmkIIN to już zupełnie co innego... Miałem 5D2 i 40D. Sprzedałem 40D i zastanawiałem się nad 5D1 albo 1DIIN. Gdyby nie okazja w sumie na 5DII na dobrych warunkach to raczej brałbym 1DIIN
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    40 i 50D to praktycznie to samo body tylko wyświetlacz jest lepszy. IMHO dopłacać na wymianie 1000zł za sam LCD to trochę bez sensu.
    1DmkIIN to już zupełnie co innego... Miałem 5D2 i 40D. Sprzedałem 40D i zastanawiałem się nad 5D1 albo 1DIIN. Gdyby nie okazja w sumie na 5DII na dobrych warunkach to raczej brałbym 1DIIN
    Nie za sam LCD. 50D to nowy procesor i nowa matryca ze wszelkimi tego konsekwencjami (z mikrokalibracją jako niezwykle ważna funkcją użytkową na czele).

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Bywalec

Domyślnie

Sprzedałem 40D żeby kupić 1D Mark II
    Plusy:
    -większa matryca więc ładniejszy obrazek
    -dużo lepszy AF
    -wg mnie lepsze odwzorowanie kolorów
    -większy wizjer - dla mnie ważna sprawa
    -C.Fn

Minusy:
    - waga ( chociaż często to plus wbrew pozorom)
    - wyświetlacz - jak dla mnie za mały

Dodam tylko, że wg mnie jedynki są uzależniające - kupisz jedną i nie chcesz wracać do małych zabawek, a potem marzy się pełna klatka w formie Ds'a ;p

Pozdrawiam

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg S Zobacz posta
    Dodam tylko, że wg mnie jedynki są uzależniające - kupisz jedną i nie chcesz wracać do małych zabawek, a potem marzy się pełna klatka w formie Ds'a ;p
    Dlatego na razie chyba jednak pozostane przy 40D i może dokupię za tą różnicę w cenie między 40 a 1 jakiegoś Fisheye od Samyanga... I tak pewnie możliwości 40D przewyższają moje możliwości wykorzystania go

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r3b Zobacz posta
    Dlatego na razie chyba jednak pozostane przy 40D i może dokupię za tą różnicę w cenie między 40 a 1 jakiegoś Fisheye od Samyanga... I tak pewnie możliwości 40D przewyższają moje możliwości wykorzystania go
    To jest dość rozsądna droga rozwoju, bo lepsze body nie wystarczy, żeby robić lepsze zdjęcia. Potrzebne są też umiejętnosci no i ........ parę fajnych szkieł.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 06-10-2011 o 13:52
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Nie za sam LCD. 50D to nowy procesor i nowa matryca ze wszelkimi tego konsekwencjami (z mikrokalibracją jako niezwykle ważna funkcją użytkową na czele).

No o microadjustment zapomniałem.
    Nowa matryca i procesor w praktyce nic nie dały. Wysokie ISO szumią tak samo, AF działa tak samo dobrze... Dopiero 7D coś zmieniło 50D to 40-stka po facelifcie tak samo jak 20D->30D.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No jeśli wymiana kluczowych komponentów to facelift to ok. Regulacje nie byłyby możliwe ze starym procesorem z 40D, przynajmniej z tego co wyczytałem na temat Digic 4.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Dajcie spokój z tym dzieleniem włosa na 4. Miałem 30D i 40D, różnice niewielkie, wręcz marginalne. Jedyny "+" to LV przydatne do starych manuali. Niezależnie od tego, który jest minimalnie lepszy to i tak 1D2N masakruje te puszki już na ISO200. Ilość informacji jaką można wyciągnąć z cienia zdjęcia sceny o dużym kontraście oświetlenia jest miażdząca w porównaniu z małą klatką. Mam dużo zdjęć z lasu na ISO1600 i fotki z matrycy APS-H są przyzwoite, a te z 30/40D już mocno naciągane. Oczywiście przedstawiam swoją opinię, świadom jestem tego, że każdy ma indywidualny próg akceptacji szumu. Ze wszystkich APS-C jak do tej pory za najlepszą matryce uważam tę z 350D, moim zdaniem to jest najlepszy kolor. Chyba sobie kupię tę puszeczkę za psie grosze na znanym portalu aukcyjnym

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    No jeśli wymiana kluczowych komponentów to facelift to ok. Regulacje nie byłyby możliwe ze starym procesorem z 40D, przynajmniej z tego co wyczytałem na temat Digic 4.

No jeżeli nie poprawił się DR, Nie poprawili ISO, AFa ani fps to tak jest to dla mnie facelift. MA - owszem przydatne, znaczy nie dla mnie bo nie korzystam. No ale nadal dla MA i LCD nie dopłaciłbym 1000zł rożnicy.

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    Dajcie spokój z tym dzieleniem włosa na 4. Miałem 30D i 40D, różnice niewielkie, wręcz marginalne. Jedyny "+" to LV przydatne do starych manuali. Niezależnie od tego, który jest minimalnie lepszy to i tak 1D2N masakruje te puszki już na ISO200. Ilość informacji jaką można wyciągnąć z cienia zdjęcia sceny o dużym kontraście oświetlenia jest miażdząca w porównaniu z małą klatką. Mam dużo zdjęć z lasu na ISO1600 i fotki z matrycy APS-H są przyzwoite, a te z 30/40D już mocno naciągane. Oczywiście przedstawiam swoją opinię, świadom jestem tego, że każdy ma indywidualny próg akceptacji szumu. Ze wszystkich APS-C jak do tej pory za najlepszą matryce uważam tę z 350D, moim zdaniem to jest najlepszy kolor. Chyba sobie kupię tę puszeczkę za psie grosze na znanym portalu aukcyjnym
    Na pewno nie zgodzę się w kwestii 30/40D - Jest zauważalna poprawa w AFie, szczególnie w AI Servo i lepiej sobie radzi w trudniejszych warunkach, więcej fpsów (5vs6,5) no i ISO jest o 1działkę lepsze + LV raczej jako ficzer ale czasem przydatny. Także IMHO dużo lepiej niż 40/50

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    No jeżeli nie poprawił się DR, Nie poprawili ISO, AFa ani fps to tak jest to dla mnie facelift. MA - owszem przydatne, znaczy nie dla mnie bo nie korzystam. No ale nadal dla MA i LCD nie dopłaciłbym 1000zł rożnicy.

Na pewno nie zgodzę się w kwestii 30/40D - Jest zauważalna poprawa w AFie, szczególnie w AI Servo i lepiej sobie radzi w trudniejszych warunkach, więcej fpsów (5vs6,5) no i ISO jest o 1działkę lepsze + LV raczej jako ficzer ale czasem przydatny. Także IMHO dużo lepiej niż 40/50
    No na szczęście nie ma przymusu posiadania 50D :-) Ja aparaty z serii 20D i 30D sobie odpuściłem - bo dla mnie były delikatnym krokiem wstecz względem posiadanego wówczas 10D (pod kciukiem były tylko 2 a nie 3 przyciski, co dla mnie stanowiło ograniczenie). Wszedłem od razu w 40D, którego zamieniłem po paru miesiącach na 50D, tuż po jego premierze. Przeważył właśnie wyświetlacz, możliwość mikroregulacji oraz lepszy LV (a z tego jak się okazuje, wbrew początkowym oporom, korzystam coraz częściej - i to nie w połączeniu ze "starą manualną optyką"). Jak widać każdy ma swoją drogę. Żeby nie było: nie sprzeczam się z Tobą, który aparat jest lepszy: 40D, 50D, jedynka - a tylko o to, że zmiany między 40D a 50D są na tyle istotne, by nie nazywać ich "faceliftingiem".

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów